ORION 23 – Fancuska opet vježba na veliko

 

Nakon više desetljeća, Francuska je ponovo krenula ozbiljnije združeno i kombinirano vježbati konvencionalna vojna djelovanja na vlastitom nacionalnom prostoru. Odluka o tome je bila donesena 2020. godine, da bi onda početkom 2023.  zaživjela prva vježba ORION – gdje je to ime načelni akronim “velike operacije za izdržljive, interoperabilne, na borbe visokog intenziteta orijentirane te inovativne oružane snage (“Operation for Resilient, Interoperable, high intensity combat Oriented and iNnovative armed forces). Ova vježba “ORION 23” obuhvaća oko 20 raznolikih tipova aktivnosti koje je Francuska inače radila odvojeno, a njen opći scenario (razvijen u NATO kontekstu) obuhvaća i dva terenska segmenta kojima se izmišljena država “Arnland”, pozicionirana kao Francuska, suprotstavlja prijetnjema susjednih zlikovaca iz također izmišljene države “Mercure” na istoku i sjeveroistoku.

Pri tome, prvi terenski segment predstavlja zračno i pomorsko ubacivanje obrambenih snaga na dio mediteranske obale jugoistočne Francuske radi obrane od tamošnjega napada, dok posljednji, četvrti po redu, segment vježbe rješava otpor širem kopnenom napadu na sjeveroistoku Francuske uz sudjelovanje i ponešto pomoskih resursa iz područja oko Bresta na Atlantiku. Ovoga tjedna, u srijedu 19. travnja, počinje spomenuta četvrta, ujedno i najveća faza ove vježbe, kojom se kroz više domena nastoji francuske snage pripremiti za djelovanja u realističnom okolišu – barem dijelom utemeljenom i na iskustvima aktualnog rata u Ukrajini. Iako vježba “ORION 23” nije organizirana u NATO okviru, već je nacionalna francuska aktivnost – u njoj ipak kroz sve faze sudjeluju pojedini saveznici i partneri, tako da se radi o široj međunarodnoj vježbi.

“ORION 23” – faze

Planski dio čitave aktivnosti trajao je od svibnja 2022. do veljače 2023. godine, da bi onda  krajem veljače i početkom ožujka ove godine kroz 19 dana djelovanja bio proigran i početni scenarij ulaska snaga. Od 20. veljače do 11. ožujka odvijala su se amfibijska iskrcavanja i zračni desanti s mjerama njihova suzbijanja. Taj drugi po redu segment ove vježbe obuhvatio je oko 7.000 ljudi, nuklearni nosač zrakoplova i dva amfibijska nosača helikoptera, ukupno oko 30 brodova i 80 aviona, kao i niz drugih resursa na kopnu, moru, zraku, u svemiru, te kibernetičkoj i logističkoj domeni. Poseban je naglasak bio na djelovanju 11. padobranske brigade, logističkom osiguravanju resursa za iskrcavanja, te djelovanju kako tri flotne skupine, tako i zračnih snaga koje su uz transportne te borbene kapacitete koristile i letjelice AWACS, dronove Reaper u MALE ulozi (Medium-Altitude-Long-Endurance) te široku paletu protuzračnih efektiva (MAMBA, CROTALE i specijalizirana sredstva za borbu protiv bespilotnih sustava). Treća faza velike vježbe “ORION 23” bila je koncentrirana na Pariz i predstavljala je uvježbavanje državnog sustava za provedbu postupaka upravljanja krizama velikog opsega. Uključene su bile skupine stručnjaka iz pet resora francuske države, a aktivnosti su bile dovršene do kraja ožujka 2023. godine.

Stožer RRC-FR, Lille

Ono što još ostaje je provedba četvrte faze vježbe, koju se planira u razdoblju od 19. travnja do 5. svibnja ove godine. Riječ je o aktivnoj vježbi fokusiranoj na sjeveroistok Francuske u kojoj bi trebalo ukupno sudjelovati oko 12.ooo vojnika, od toga njih oko 1.400 iz savezničkih država, uz oko 2.600 vozila (od toga njih oko 400 borbenih tipova). U tri tjedna zračnih aktivnosti te 19 dana kopnenih djelovanja planira se provjeriti sposobnosti rada s multinacionalnom divizijom sastavljenom od jedne oklopne brigade na terenu i simulirane još jedne oklopne brigade, te jedne brigade snaga iz Velike Britanije – sve pod zapovjedništvom francuskog Korpusa za brzi odgovor, NATO certificirane strukture osnovane 2005. godine sa sjedištem u gradu Lilleu (HQ RRC-FR). Planira se sudjelovanje i oko 50 raznih aviona, 40 helikoptera, te preko 100 raznih dronova, kao i niza brodova sposobnih za izvođenje dubokih kopnenih udara preciznim oružjem.

Ujedno se planira uspostaviti te koristiti “zasebni univerzum” resursa iz kibernetičke, svemirske te informacijske sfere. Konkretno, uz provedbu terenskih aktivnosti provjeravat će se i sposobnost francuskog obrambenog sustava za osiguravanje kibernetičke obrane te odolijevanje raznim vrstama cyber-napada. Uz to će za potrebe vježbe biti simulirano i oko 5.000 objekata u svemiru, među ostalim 20 namjenskih senzora kao i 10 tipova prijetnji. Uz to, kreirat će se i niz virtualnih informacijskih resursa (društvenih mreža i medija, sa simuliranim redakcijama te novinarima), bez čijeg je djelovanja danas teško zamisliti ijedan ozbiljniji oružani sukob.

Po prvi put na francuskim vježbama ove razine planira se i uključenje simuliranih francuskih i međunarodnih postrojbi do divizijske razine, a iako ovo nije NATO vježba – “ORION 23” je ipak aktivnost koja – prema francuskim navodima – “sudjeluje u kolektivnoj obrani NATO saveza“. Pri tome, kao što smo rekli, posebno se ističe ta kombinirana priroda ove vojne aktivnosti – gdje u oči upada naglasak na tradicionalne francuske saveznike Belgiju i Veliku Britaniju, uz određeno sudjelovanje Njemačke, Italije, Sjedinjenih Američkih Država, Španjolske te Nizozemske, kao i Grčke koja je nedavno kupila nove kontingente francuske vojne opreme.

Usprkos toga, u sastavu ove vježbe nema Republike Hrvatske, koja je kao i Grčka kupila borbene avione Dassault Rafale, a sada u Francuskoj ima i ponešto osoblja na obuci. Za kraj treba posebno istaknuti i da se iduću vježbu “ORION” očekuje za tri godine, dok francuska strana za sada nema namjere da takve aktivnosti poprime i šire europsko značenje – tako da usprkos značajnim francuskim aspiracijama po pitanju europske obrane njih izričito ne bi trebalo povezivati s velikim NATO vježbama tipa “Defender Europe”, koje ostaju aktivnosti bitno većeg opsega te šireg kruga međunarodnih sudionika.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.