Srušio se bugarski MiG-29

 

Bugarska je pokrenula opširnu potragu za pilotom i borbenim avionom MiG-29 koji je noćas tijekom vježbe „Shabla 21“ pao u Crno more. Kako je objavilo bugarsko Ministarstvo obrane noćas u 00:45 sati tijekom vježbe bojnog gađanja iznad Crnog mora izgubljena je veza s borbenim avionom MiG-29, koji je potom i nestao s radara. Odmah je pokrenuta operacija traganja i spašavanja, s uključenim snagama Ratne mornarice, Združenog zapovjedništva specijalnih operacija, Granične policije i Ratnog zrakoplovstva. U akvatoriju 11 kilometara istočno-jugoistočno od grada Shable (sjeveroistok Bugarske) za nestalim pilotom tragaju dva helikoptera tipa Airbus AS565 Panther iz Zrakoplovne baze Chaika, dvije korvete „Reshitelni“ (BGS-13) i „Bodri“ (BGS-14), minolovac „Tsibar“, ronilački brod „Nikola Furnadžiev“ i brod Glavne uprave Granične policije. Taktička vježba s eksperimentalnim i združenim bojnim gađanjima „Shabla 21“, u kojoj sudjeluje i Ratno zrakoplovstvo Vojske Srbije i SAD-a, momentalno je suspendirana do daljnjeg.

Nestali pilot bugarskog Ratnog zrakoplovstva

Ministarstvo obrane Republike Bugarske rano poslijepodne objavilo je identitet nestalog pilota. Radi se o 47-godišnjem bojniku Valentinu Terzijevu iz Zrakoplovne baze „Graf Ignatievo“, iskusnom načelniku Stožera lovačke eskadrile. Za sada je u jutarnjim satima pronađen pilotov prsluk za spašavanje, kao i neki drugi predmeti, a operacija traganja nastavlja se i dalje. Nema naznaka da se pilot katapultirao. „Radne skupine iz Vojno-apelacijskog tužiteljstva i Specijalizirane jedinice za istraživanje zračnih nesreća zajednički utvrđuju sve detalje ove nesreće. S obzirom na vrijeme proteklo od vremena nesreće, te dostupne podatke poput temperature vode i kretanja morskih struja, bez obzira koliko je osoba zdrava i u dobroj formi, nade u pronalazak našega pilota nisu velike“, rekao je novi bugarski premijer Stefan Yanev, dodavši: „Pretpostavlja se da je olupina aviona možda na velikoj dubini. Crna kutije još nije pronađena“.

Na brifingu u Varni, iz koje je porijeklom pilot Terzijev, pojašnjeno je da je pilot zrakoplovom MiG-29 poletio iz Treće lovačke zrakoplovne baze „Graf Ignatievo“, te da je na području Shable izvršavao zadaću na svjetlećem cilju kojeg je ispalio drugi avion. Cilj je padao većom vertikalnom brzinom, što je zahtijevalo dodatni manevar, koji je pilot uspješno izveo, potom je pogodio metu, a nedugo nakon toga veza s njime bila je prekinuta, a avion je nestao s radara. Ova vrsta vježbe smatra se jednom od najtežih, jer postoji rizik gubitka orijentacije. „Bojnik Valentin Terziev pilot je prve klase s velikim iskustvom u letenju, uključujući i letenje noću“, rekao je ministar obrane Georgi Panayotov, istaknuvši da nikada nije bilo primjedbi na pilotov rad ili eventualno neispunjavanje zadaća. Ova letjelica bila je u dobrom tehničkom stanju, s resursom koji istječe tek 2029.-2030. godine, jedna je od posljednjih koju je bivši SSSR isporučio Bugarskoj u razdoblju 1988.-1989., te je sinoć prije nesreće već bila na drugoj zadaći koju je uspješno provela. „Zrakoplovni profesionalci rade izvan svojih mogućnosti. Iz niza razloga, naši piloti godinama lete na sanitarnom minimumu zbog nedostatka financijskih sredstava. Nadam se da to nije uzrok ovog incidenta“, zaključio je premijer Yanev. Do daljnjeg su obustavljene sve letačke aktivnosti u bugarskoj vojsci, osim u slučaju nužnih posebnih zadaća.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.