Mađarska umirovila transportni An-26

 

Mađarska je umirovila svoj posljednji transportni zrakoplov An-26, od milja zvan „Ancsa“. Jučer (četvrtak, 11. lipnja) su se na prigodnoj ceremoniji u 59. zrakoplovnoj bazi „Dezső Szentgyörgyi“u Kecskemétu od njega „oprostili“ ministar obrane Tibor Benkő i zapovjednik Mađarskih oružanih snaga general Ferenc Korom. „Moramo krenuti dalje i sada kažemo ‘zbogom’ visoko uzdignutog čela“, rekao je tom prilikom ministar obrane Tibor Benkő, istaknuvši da Mađarske oružane snage „moraju biti moderna, sposobna snaga u Europi, što zahtijeva opremu koja je u stanju nositi se s izazovima 21. stoljeća“. Nakon svečane ceremonije, „Ancsa“ se po posljednji put vinula u nebo, praćena s dva borbena aviona JAS-39 Gripen iz sastava Mađarskog ratnog zrakoplovstva.

Srednji taktički transportni avion An-26 je u operativnu službu Mađarskih oružanih snaga ušao 1974. godine. Dva aviona ovoga tipa ukupno su provela 83.000 letnih sati na zadaćama transporta, spašavanja, zračnog fotografiranja, i svih ostalih zadaća iz opusa Oružanih snaga i nekadašnje Mađarske narodne vojske (Magyar Néphadsereg – MN). „Bilo što, bilo kada, bilo gdje“ moto je transportne eskadrile smještene u 59. ZB u  Kecskemétu, a u skladu s njime računa se da su mađarski transportni avioni An-26 prešli oko 31 milijun kilometara – do Iraka i Afganistana, pa sve i od Kosova do Arktika.

Nažalost, uz An-26 vezana je i jedna od najtragičnijih nesreća u povijesti Mađarskog ratnog zrakoplovstva. Sada već dalekog 6. prosinca 1982. tijekom slijetanja srušio se jedan An-26, prilikom čega je poginulo 4 od 5 članova posade. Pretpostavlja se da je do nesreće došlo zbog zaleđivanja upravljačkih površina, a nakon pada avion se zapalio, što je posadu koštalo života.

U mađarskim stručnim krugovima umirovljenje posljednjeg transportnog aviona An-26 nije naišlo na odobravanje – stručnjaci upozoravaju da su namjerno propušteni rokovi za njegov remont, kako bi se nabava neke nove transportne letjelice realizirala kroz projekt modernizacije Oružanih snaga pod nazivom „Zrínyi 2026“. Zadnji rok za generalni remont AN-26 istekao je krajem prošle godine, pa Mađarska trenutno ostaje s 4 transportna aviona – s dva primjerka Airbus A319 (kupljenih krajem 2017.), koji se koriste za VIP transport, i s dva Dassault Falcona 7X, namijenjenih prijevozu vojske. No to im ni do sada nije bilo dovoljno, pa je Mađarska često i unajmljivala vojne transportne avione za prijevoz svojih vojnika – kao primjer često se isticala 2017. godine, kada je Mađarska čak 55 puta unajmljivala transportni zrakoplov za potrebe svojih Oružanih snaga. Tibor Benkő je još 2018. najavio kupovinu temeljito moderniziranog ili potpuno novog transportnog vojnog aviona, opremljenog stražnjom utovarnom rampom. Ostane li Mađarska pri srednjim transportnim vojnim zrakoplovima, standardiziranim po NATO standardu, u obzir dolaze Leonardo C-27J, C-130 Lockheed Martina, i CASA C-295 EADS-a. Iako u vrijeme pisanja ovoga teksta nije bilo naznaka sprema li se zaista kupovina novih transportnih aviona u Mađarskoj – ta je dilema riješena u studenom 2020. godine.


*Photo i video: Honvedelem.hu

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.