Mađarska kupuje rakete AMRAAM

 

Mađarska će u Sjedinjenim Američkim Državama nabaviti najsuvremeniju verziju raketa zrak-zrak AMRAAM za svoje lovačke avione Saab JAS 39 Gripen, objavljeno je na internetskoj stranici američkog Ministarstva obrane. S najnovijim takvim aktivno radarski samonavođenim raketama velikog dometa (AIM-120 u varijantama C-7 i C-8 AMRAAMER) piloti mađarskog Zrakoplovstva imat će prestižno sredstvo koje omogućava djelovanje po ciljevima u zračnom prostoru na nekoliko desetaka kilometara udaljenosti u svim meteorološkim uvjetima, i po danu i noći.

Za naoružavanje višenamjenskih borbenih aviona Gripen nabavit će se 50 raketa i dvije rezervne glave za samonavođenje, te četiri rakete za obuku CATM-120C u vrijednosti od 230 milijuna dolara. Ranije su na te avione integrirane rakete AMRAAM, ali u starijoj varijanti AIM-120C-5. Kada su prošle godine otvoreni pregovori o nabavi novih varijanti rakete AMRAAM Mađari su zatražili 180 komada. Procjenjivalo se da će to koštati čitavih 500 milijuna dolara. Plan nabave naknadno je reduciran na 50 raketa.

Rakete AMRAAM vole spominjati kao jedine borbeno provjerene rakete te klase od Iraka do Balkana, a u osnovnom modu primjene njih se lansira prema cilju prepoznatom na osnovu radarskog odraza. Tijekom leta se korigira njihova putanja i zatim se prelazi na samonavođenje, a avion koji je lansirao rakete može se udaljiti od protivnika. Prema deklariranim odlikama ta raketa može se efikasno koristiti protiv svih vrsta letjelica, uključujući tu i krstareće rakete te dronove. Točni podaci o zonama uništenja raketom AMRAAM su povjerljivi, ali se procjenjuje da aktualni model može pogoditi cilj na udaljenosti do 160 kilometara i da se kreće brzinom koja četiri puta nadmašuje brzinu zvuka.

U paketu su razni rezervni dijelovi i kontejneri za čuvanje raketa, softver, uređaj za prijenos signala od aviona do rakete, i ostala tehnička sredstva potrebna za primenu raketa, redovnu obuku i održavanje. U cijenu je uračunata obuka ljudstva, te intelektualna i stručna podrška za ugradnju raketa AMRAAM na avione švedske proizvodnje koji su jedini borbeni avioni u naoružanju našeg sjevernog susjeda. Važna obveza Mađara je da čuvaju povjerljivost softvera koji je glavni adut američke rakete u odnosu na konkurentska rješenja.

U bazi Kečkemet u središnjoj Mađarskoj dom je eskadrile od 14 aviona iznajmljenih od Švedske prema ugovoru potpisanom 2003. godine. Mađarska izvozom svojih proizvoda plaća 110% vrijednosti posla. Avioni su primljeni do prosinca 2007. godine, a dva su izgubljena u nesrećama, ali su zamijenjeni novim. Prema važećim uvjetima iznajmljivanja aviona predviđeno je da mađarski piloti na 14 aviona ostvare dvije tisuće sati godišnjeg naleta u razdoblju do ožujka 2026. godine. Čitava modernizacija naoružanja lovačke avijacije dio je desetgodišnjeg programa modernizacije mađarskih Oružanih snaga pod nazivom “Zrinski 2026” (“Zrínyi 2026”), pokrenutog 2017. godine. Njime su predviđene velike nabave naoružanja kao i povećanje pričuvnih snaga na 20 tisuća ljudi.

 

*tekst autora Aleksandra Radića pod naslovom “Mađarska kupuje američke rakete AMRAAM za 230 miliona dolara” objavljen je 13. svibnja 2020. na portalu www.balkansec.net (https://www.balkansec.net/), a u originalu je dostupan na adresi https://www.balkansec.net/post/ma%C4%91arska-kupuje-ameri%C4%8Dke-rakete-amraam-za-230-miliona-dolara

 

POST SCRIPTUM

Kako je 8. svibnja objavila američka DSCA (Defense Security Cooperation Agency), američko Ministarstvo vanjskih poslova odobrilo je prodaju 60 projektila AIM-120C-7/C-8 AMRAAMER, kao i još dvije sekcije navođenja za te projektile te ponešto dodatne opreme. O tome američki izvori navode da je uz sve već navedeno Vlada Mađarske tražila još i 4 obučne rakete AMRAAM-ER (CATM-120C), kontejnere za projektile, rezervne dijelove, kriptografsku i komunikacijsku opremu, uređaje za preciznu navigaciju, opremu oružnih sustava i pripadajuća računalna programska rješenja, tehničku dokumentaciju, opremu za testiranje i popravke, paket usluga obuke i uvježbavanja, podršku pri integraciji i testiranju, kao i još povezanih logističkih i programskih usluga Vlade SAD i njenih ugovornih partnera – sve to u vrijednosti od 230 milijuna USD. O tome će biti obaviješten američki Kongres, a sam posao još nije zaključen.

Posebno je zanimljivo što se ondje ističe kako ta prodaja ulazi u okvir mađarskog pribavljanja protuzračnog raketnog sustava NASAMS (National Advanced Surface to Air Missile System), kojim nama susjedna država namjerava riješiti svoju zaštitu od prijetnje krstarećih projektila, besposadnih letjelica, helikoptera i aviona. Dok se konstatira kako ova prodaja bez pripadajućih uzvratnih poslova neće narušiti strateške odnose u regiji, potencijalna dobava te integracija nove opreme u Mađarskoj povjerena je američkom Raytheon Missile Systems (Tucson, AZ).

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.