Mađarima uskoro stiže NASAMS

 

Mađarski ministar obrane Kristóf Szalay-Bobrovniczky prošloga je tjedna posjetio Oslo, gdje se osim s predstavnicima norveške Vlade i parlamenta susreo i s predstavnicima Kongsberga. Mađarska je, naime, u očekivanju isporuke protuzračnog raketnog sustava NASAMS (National Advanced Surface-to-Air Missile System), za čiju je kupovinu potpisala ugovor krajem 2020. godine, i to u vrijednosti od 410 milijuna eura. Upravo o izgradnji mađarskog sustava protuzračne obrane, u kojem će NASAMS imati značajnu ulogu, Szalay-Bobrovniczky razgovarao je sa svojim norveškim kolegom, ministrom obrane Bjornom Arildom Gramom. Pri tome je istaknuo kako isporuka NASAMS-a i obuka mađarskih vojnika koji će upravljati tim sustavom teče u skladu s ugovorom, izrazivši nadu da će se suradnja između Mađarske i Norveške još i produbiti.

Sustav NASAMS (ukupno 6+1) bit će dodijeljen 205. raketnoj pukovniji PZO sa sjedištem u Győru na sjeverozapadu Mađarske, a službena primopredaja očekuje se u kolovozu ove godine. „Od ove godine naša će vojska štititi zračni prostor Mađarske novim norveškim raketnim sustavom. Sa sustavom NASAMS učinkovito ćemo izvršavati zadaće mađarske protuzračne obrane i osigurati sigurnost mađarskog naroda“, napisao je Kristóf Szalay-Bobrovniczky na svojoj Facebook stranici. Na Akademiji NASAMS u Kongsbergu ministar nacionalne obrane Mađarske susreo se i s mađarskim vojnicima koji su trenutno na obuci za ovaj složeni norveško-američki sustav protuzračne obrane. NASAMS koristi projektile AMRAAM i AMRAAM-ER, koje mađarsko Ratno zrakoplovstvo već godinama koristi na svojim borbenim avionima JAS-39 Gripen što će, smatra mađarski ministar obrane, bitno olakšati logistiku.

Posebna tema razgovora mađarskog i norveškog ministra obrane bila je situacija u Ukrajini, te doprinos Norveške i Mađarske. Mađarski ministar Kristóf Szalay-Bobrovniczky istaknuo je da Mađari stvari vide iz drugačije perspektive jer žive u neposrednom susjedstvu Ukrajine i imaju značajnu mađarsku etničku zajednicu koja živi u toj ratom zahvaćenoj zemlji. Zato je Mađarska, rekao je Szalay-Bobrovniczky, stala na stranu mira kako bi zaštitila sve Mađare, bez obzira žive li oni u Mađarskoj ili u Ukrajini. Iz tog razloga, po njemu, Mađarska nije donirala nikakvo oružje ni streljivo Ukrajini, niti dozvoljava da pošiljke naoružanja ili vojne opreme prolaze kroz Mađarsku na putu prema Ukrajini. Istodobno, Mađarska je osudila rat od samog njegovog početka, podržavajući ukrajinski teritorijalni integritet i suverenost, te pomažući ratom zahvaćene građane, kako u Ukrajini tako u Mađarskoj, unutar najvećeg programa humanitarne pomoći u mađarskoj povijesti, naglasio je Szalay-Bobrovniczky.

Osim NASAMS-a, mađarsko nebo pazit će i radari izrelskog sustava Iron Dome – oni se također očekuju tijekom ove godine. Mađarska je 2020. za svoje Oružane snage potpisala ugovor s Rheinmetall Canada za nabavu 11 radara ELMA-2084, koje proizvodi njihov partner IAI ELTA. Ovaj radarski sustav zamijenit će postojeće mađarske radare P-37, PRV-17 i ST-68U, koji datiraju još iz sovjetskog doba. Radar ELMA-2084 je jedan od 3 središnje komponente izraelskog PZO sustava Iron Dome, kojeg su za sada nabavile Kanada, Singapur, Češka i Slovačka. Mađari ne skrivaju da bi rado kupili i Iron Dome, koji im je službeno prezentiran u studenom prošle godine, prilikom službenog posjeta Izraelu mađarske predsjednice Katalin Novak i ministra obrane Kristófa Szalay-Bobrovniczkog.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.