Rumunjska jača zračnu i protuzračnu obranu

 

U posljednjih tjedan dana Rumunjska je novim akvizicijama nastavila raditi na jačanju svoje zračne i protuzračne obrane. Jučer su u Rumunjsku stigli glavni elementi raketnog sustava Patriot, koji će biti uvršteni u redove rumunjskih Zračnih snaga. Oprema koja je jučer stigla iz SAD-a bit će prevezena u Nacionalni centar za obuku protuzračne obrane „Brigadni general Ion Bungescu“ u sklopu vojnog poligona Capu Midia na Crnom moru, gdje će se obaviti i prihvatno testiranje te prijem nove opreme. To bi trebalo biti završeno u drugoj polovici listopada, nakon čega će uslijediti nova faza – obuka osoblja iz sastava 74. pukovnije rumunjskog PZO. Kako je objavilo rumunjsko Ministarstvo obrane, tijekom 2021. godine će se nastaviti obuka novih posada, a američka vojska pomoći će im u unapređenju tehnike, taktika i postupaka potrebnih za uporabu ovog kompleksnog raketnog sustava zemlja-zrak.

Obuka u Oklahomi (Photo: MAPN/Bogdan Pantilimon)

Prije nego je u Rumunjsku stigao glavni element sustava Patriot, kopnenim, zračnim i pomorskim putem do te države je bila prevezena oprema za logističku potporu, komunikacijski sustavi, ispitna oprema i uređaji, kao i simulatori potrebni za obuku na sustavu Patriot. Već u veljači ove godine u sjedištu 74. pukovnije započelo je osposobljavanje operatera za simulacijsku opremu RT-3 (Reconfigurable Table Top Trainer). Dio pripadnika PZO već je završio niz tečajeva za održavanje i upravljanje sustavom Patriot – obuka za više od 50 rumunjskih vojnika održavala se pri Fires Centre of Excellence iz sastava United States Army Air Artillery School, koja je smještena u bazi Fort Sill (sjeverno od mjesta of Lawton, oko 120 kilometara jugozapadno od Oklahoma Citya u saveznoj državi Oklahoma).

Od ukupno 7 kupljenih bitnica sustava Patriot, 4 su namijenjene Zračnim snagama, a 3 – rumunjskoj Kopnenoj vojsci. Nakon današnje isporuke, naredna 3 sustava trebaju biti isporučeni Rumunjskoj do kraja 2022. godine. Ova je nabava utemeljena dokumentom iz 2017. godine, kojim se Rumunjska obvezuje na „jačanje sposobnosti zemaljske protuzračne obrane“. Na temelju toga, Rumunjska je od Sjedinjenih Američkih Država, točnije od američkih kompanija Raytheon i Lockheed-Martin, kupila 7 novih raketnih sustava Patriot konfiguracije 3+. Ugovor uključuje – osim glavnih elemenata raketnog sustava zemlja-zrak – i kupovinu materijala i dijelova, opreme za održavanje, streljiva, početnog paketa logističke podrške i obuke, kriptografske i posebne opreme, kao i prijevoznih sredstava. Osim 7 bitnica Patriota s 28 lansera, ugovor obuhvaća 56 raketa GEM-T i 128 raketa PAC-3. Rumunjsku je ova kupovina koštala ukupno 3,9 milijardi dolara.

Za to vrijeme…

Nepunih tjedan dana ranije, u petak 14. kolovoza, u Zrakoplovnu bazu 86 „Poručnik Gheorghe Mociorniță“ u mjestu Borcea sletjela su prva dva borbena aviona F-16 iz drugonabavljene skupine ovih lovaca. Kao što smo već pisali, početkom srpnja prošle godine Rumunjska je odlučila kupiti dodatnih 5 borbenih aviona F-16 od Portugala. Prva dva od tih pet stigla su krajem prošloga tjedna, druga dva se očekuju do kraja godine, a posljednji (peti) trebao bi stići u prvom kvartalu 2021. godine. Ovi dodatni avioni su u istoj M5.2 konfiguraciji kao i prvih 12 aviona, već isporučenih rumunjskim Zračnim snagama.

Ugovor s Portugalom za nabavu dodatnih 5 lovaca rumunjska je Vlada potpisala u prosincu 2019. godine. Osim samih aparata, ugovor uključuje i paket roba te usluga koje osiguravaju modernizaciju ovih aviona na viši standard, elemente logističke potpore, kao i obuku osoblja te zrakoplovnih tehničara. Po dolasku u Rumunjsku, „novih“ pet borbenih aviona proći će kroz program nadogradnje na standard M6.5R. Temeljem ugovora s Portugalom i SAD-om o kupovini F-16, taj će se posao obavljati u Rumunjskom, u Republici Hrvatskoj dobro poznatom Aerostaru. Naime, 7. kolovoza rumunjske Zračne snage i Aerostar SA potpisali su protokol o suradnji, prema kojem Aerostar iz Bacăua postaje centar za održavanje borbenih aviona F-16 iz sastava rumunjskog Zrakoplovstva. Kako stoji u priopćenju Ministarstva nacionalne obrane, ovim sporazumom će se svi potrebni resursi koncentrirati u jednom centru za održavanje, i to na rumunjskom teritoriju.

No to nije sve. Istoga dana kada su u Rumunjsku sletjele dodatne „Šesnaestice“, Direktorat za naoružanje rumunjskog Ministarstva obrane i kompanija Avioane Craiova S.A. potpisali su Ugovor o revitalizaciji i modernizaciji 10 aviona IAR-99 Standard iz sastava Ministarstva nacionalne obrane, u konfiguraciju IAR-99 SM. Ugovor je vrijedan 275 milijuna leja bez PDV-a. Ministarstvo obrane očekuje da će prvi modernizirani IAR-99 započeti s testiranjima 22 mjeseca od potpisivanja ugovora, odnosno tijekom lipnja 2022. godine, dok bi prema ugovoru posljednji avion iz okvira ovoga posla trebao proći postupak modernizacije najkasnije do kraja trajanja ugovora 2024. godine. Modernizirani IAR-99 Standard, tj. budući IAR-99 SM koristit će se kao školski i trenažni zrakoplov potreban za uvježbavanje i obuku pilota na F-16 Fighting Falcon. U radove na modernizaciji ovog aviona uključit će se i druga rumunjska poduzeća, što u Ministarstvu obrane procjenjuju kao vrlo važnu polugu u razvoju nacionalne vojne i druge industrije.

Ne treba smetnuti s uma da je Rumunjska, baš kao i Bugarska, već godinama među najsiromašnijim zemljama Europske unije. Već nekoliko godina je u tom neslavnom društvu i Hrvatska. No za razliku od Lijepe naše, i Rumunjska i Bugarska proteklih su godina uložile značajna sredstva u modernizaciju svojih Oružanih snaga, uključujući tu i nabavu borbenih aviona. Za to vrijeme Hrvatska razmišlja li, razmišlja…

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.