Češka i Švedska potpisale ugovor o borbenim zrakoplovima Gripen

 

U petak, 16. svibnja, Češka Republika i Kraljevina Švedska potpisale su novi ugovor o borbenim zrakoplovima JAS 39 Gripen. Njime se Češka Republika obvezala nastaviti s leasingom 14 Gripen zrakoplova do najmanje 2027. Godine. Ugovor je potpisao Bohuslav Dvořák, zamjenik ministra obrane Češke zadužen za nabavu i Ulf Hammarström, generalni direktor švedske Agencije za obrambeni i sigurnosni izvoz (FXM). Potpisivanje ovog ugovora dogodilo se u jednom od Gripen hangara češke zrakoplovne baze u Čáslavu. I Martin Stropnický, češki ministar obrane, kao i Carl von der Esch, švedski državni tajnik u Ministarstvu obrane, sudjelovali su u ceremoniji.

Taj novi ugovor znači da će Češka Republika nastaviti s leasingom 14 zrakoplova Gripen C/D na daljnjih 12 godina. Obuka (navodno 25 čeških pilota te 90 tehničara) i unapređivanje zrakoplova također su uključeni, kao i sva logistička i operativna potpora potrebna za raspoređivanje tih zrakoplova.

„Ovo potvrđuje važnost našeg partnerstva, koje je od velike koristi i za Češku Republiku i za Švedsku. Ova suradnja je jedna od najbliskijih koje Švedska ima s nekom zemljom po pitanju vojne opreme“,

izjavio je generalni direktor FXM-a Ulf Hammarström.

Prvi sporazum o leasingu s Češkom Republikom, vezano za 14 zrakoplova Gripen C/D bio je potpisan 2004. godine. Taj je ugovor trebao isteći iduće godine, što je i razlog zbog kojeg su dvije države sada ugovorile novi sporazum. Češka Republika je prva NATO članica koja je letjela Gripen zrakoplovima. Dok se prvi ugovor o leasingu procjenjivalo na vrijednost od 20 milijardi čeških kruna (oko milijarda USD), po pitanju vrijednost njegova nastavka spominje se nedavna izjava aktualnog češkoga ministra obrane – “Od sada će Prag godišnje plaćati 1,7 milijardi kruna“.

Inače, švedska država agencija FXM je odgovorna za Gripen ugovore koje Švedska ima s Mađarskom, Češkom Republikom i Tajlandom. Ta Agencija je također odgovorna za pregovore sa Švicarskom o njihovoj kupovini zrakoplova Gripen E, iduće generacije Gripena. Švicarska će održati referendum o financiranju ove kupovine danas, u nedjelju 18. svibnja 2014. godine. Također, FXM ugovara i prijelazno rješenje za Brazil, koji je također odabrao Gripen zrakoplove kao budućnost svog zrakoplovstva.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.