Mađarska dobila zamjenski JAS-39D Gripen

 

Izvor: Ministarstvo obrane MađarskeU prijepodnevnim satima petka, 1. srpnja, u Mađarsku je isporučen zamjenski zrakoplov JAS 39D-Gripen, dvosjed, evidencijske oznake 44. Zrakoplov je oko 11:15 sati stigao u 59. zračnu bazu „Szentgyörgyi Dezső“ mađarskih Oružanih snaga u Kecskemétu. Kako je priopćilo Ministarstvo obrane Mađarske, novi Gripen zamijenit će zrakoplov, također Gripen dvosjed, koji je 19. svibnja prošle godine teško oštećen na vježbi „Lion Effort 2015“, prilikom izlijetanja s piste vojnog aerodroma u Čáslavu, u Češkoj Republici. Iako su se piloti uspješno katapultirali, avion je bio previše oštećen za popravak pa je, temeljem ugovora o leasingu švedskih lovaca, Mađarska zatražila i dobila novoga Gripena. Zrakoplov koji je prošloga tjedna stigao u Mađarsku donedavno je bio u sastavu Ratnog zrakoplovstva Kraljevine Švedske, gdje je nosio oznaku 842. Ovih godinu dana, međutim, mađarske Oružane snage ipak nisu brojile jedan zrakoplov manje, jer je, na temelju ugovora sa švedskim partnerom, Mađarska dobila na privremeno korištenje JAS-39D, evidencijskog broja 823, također iz sastava švedskog Ratnog zrakoplovstva.

Mađarska vojna delegacija 17. svibnja ove godine izvršila je pregled novog, zamjenskog Gripena u SAAB-ovoj tvornici u Linköpingu, nakon čega je uslijedio postupak za njegovu primopredaju Mađarskoj. Po okončanju svih neophodnih mađarskih zrakoplovnih regulatornih postupaka, zamjenski JAS-39D ući će u operativnu uporabu u mađarske Zračne snage. Time će se ponovno nesmetano početi odvijati taktička obuka pilota nadzvučnih lovaca, budući da je posljednjih godinu dana mađarsko vojno zrakoplovstvo na raspolaganju imalo tek jedan preostali dvosjed JAS-39D, što nije bilo dovoljno za zadržavanje dotadašnjeg ritma obuke.

Gripenu koji je stradao u Češkoj nije bilo spasa

Gripenu koji je stradao u Češkoj nije bilo spasa

Prošla je godina bila pogubna za mađarske Gripen-zrakoplove. Nepunih mjesec dana nakon nesreće dvosjeda, 10. lipnja 2015. godine, oštećen je još jedan JAS-39, jednosjed, i to tijekom slijetanja u bazi u Kecskemétu. Taj zrakoplov prilikom slijetanja nije uspio izvući stajni trap, ali ga je pilot ipak uspio relativno uspješno prizemljiti – za što je onda dobio i posebno odlikovanje. Mađarsko Ministarstvo obrane tvrdi da je popravak ovog oštećenog zrakoplova u poodmakloj fazi, te se očekuje ponovno stavljanje u službu negdje tijekom ove jeseni. Usprkos ovim nezgodama, Mađarska itekako računa na svoju flotu borbenih zrakoplova Gripen, a kako smo već pisali na portalu Obris.org, u ožujku ove godine je svečano obilježila i 10. obljetnicu aktivnog korištenja zrakoplova JAS-39 Gripen u mađarskim Zračnim snagama.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.