Gripen Češkoj donio 31,6 milijardi kruna

 

Gripenov program industrijske suradnje premašio obveze i Češkoj Republici donio 31,6 milijardi kruna

Obrambena kompanija SAAB najavila je objavu godišnjeg izvješća za 2014. za češki Gripen program industrijske suradnje, kao dio sporazuma o industrijskoj suradnji za 2004.-2014. Ovo izvješće kojeg je odobrilo češko Ministarstvo obrane, dokumentira godišnje ispunjavanje programa industrijske suradnje koji prati leasing 14 borbenih zrakoplova Gripen Češkoj Republici od švedske Vlade u razdoblju 2005.-2015. Ova objava označava kraj 10-godišnjeg programa industrijske suradnje započetog 2004. godine.

Glavni naglasci za 2014:

– do prosinca 2014. isporučena kumulativna vrijednost od 31,4 milijardi čeških kruna
– Češkoj Republici isporučeno 124% od ukupno ugovorenih obveza (130% od vrijednosti ugovora o leasingu borbenih zrakoplova Gripen u  razdoblju 2005.-2015.)
– kumulativna vrijednost izravnih transakcija prelazi 5,4 milijardi čeških kruna, što predstavlja 21% ukupnih obveza
– ukupne obveze ispunjene na vrijeme, u skladu s rasporedom
– transakcije u 2014. godini vrijedne 2,4 milijarde čeških kruna
– do prosinca 2014. godine 58 registriranih transakcija u okviru Gripen industrijske suradnje

„Ponosni smo objaviti da je Gripen program industrijske suradnje ostvario svoje zacrtane ciljeve u potpori lokalne češke industrijske baze, te je isporučio vrijednosti veće od onih koje su ugovorom obvezane. To dokazuje da SAAB ispunjava svoja obećanja i pruža međusobno korisnu suradnju i Vladama, kao i partnerima iz privatnog sektora, uključujući tu i segmente SAAB-ovog sustava opskrbe. Zahvaljujući podršci češke Vlade, ovaj program je odličan primjer dobro izvedene industrijske suradnje“,

kaže Daniel Boestad, dopredsjednik i čelnik Gripen CEE, tržišno područje Europa, Bliski istok & Afrika u tvrtci SAAB AB.

„Suradnja sa švedskom stranom bila je izvrsna tijekom čitavog Gripen leasing razdoblja. Zrakoplovi su pouzdani, češki piloti su na njima letjeli 20 tisuća sati u zadnjih 10 godina. Drago mi je da je program industrijske suradnje također bio izvršen uspješno“,

kaže Martin Stropnický, ministar obrane Češke Republike.

Češka i Gripen – program industrijske suradnje

Cilj tvrtke SAAB bio je stvaranje projekata industrijske suradnje koji doprinose dugoročnoj ekonomskoj snazi njegovih partnera u obrambenom, kao i civilnom sektoru.

Češki Gripen program industrijske suradnje ugovorno je utvrđen 2004. godine za stvaranje industrijske suradnje u vrijednosti 130% ugovorene vrijednosti leasinga borbenih zrakoplova Gripen, što iznosi 25,545 milijardi čeških kruna. Vrijednost transakcija u ovoj industrijskoj suradnji određuje se kao neto izvoz (od kojeg se oduzima cijena dobara i usluga kupljenih u inozemstvu u vezi s ispunjavanjem transakcija), stvoren u vezi s narudžbom ili neto prihodi od prodaje tvrtkinih proizvoda u vezi s investicijom stranih partnera.

Sporazum o industrijskoj suradnji zahtijeva minimalnu izravnu industrijsku suradnju od barem 20% ukupne ugovorne vrijednosti (izravna industrijska suradnja odnosi se na transakcije u područjima obrane, zrakoplovstva i sigurnosti).

Svi aspekti programa industrijske suradnje regulirani su Sporazumom o programu industrijske suradnje, bilateralnim ugovorom sklopljenim između tvrtke SAAB i Ministarstva obrane Češke Republike 2004. godine, na koji se primjenjuje češka regulativa o offsetu zadana u obliku Dekreta br. 19/2010 Ministarstva industrije i trgovine (MIT). Češko Ministarstvo obrane ima konačnu ovlast za odobravanje ili odbijanje transakcija i vrijednosti industrijske suradnje u okviru ovog programa. Ministarstvo industrije i trgovine je administrator i tehnički jamac programa industrijske suradnje, zajedno s međuresornom Komisijom za offset. U skladu s ugovornim uvjetima, program industrijske suradnje podliježe godišnjoj neovisnoj reviziji.

 

* sponzorirani članak

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.