Prvi let za Gripen E

 

Švedski vojno-industrijski koncern Saab objavio je danas, 15. lipnja 2017. godine, vijesti o uspjehu prvog leta svog novog borbenog zrakoplova Gripen E. Prema objavama iz tvrtke, ta je letjelica u 10:32 prema lokalnom vremenu krenula na svoj prvi let, upravljana od pokusnog pilota Marcusa Wandta. Borbeni zrakoplov oznake 39-8 na svoj je prvi let krenuo iz sjedišta koncerna Saab u Linköpingu, da bi oko 40 minuta proveo na nebu istočnog dijela švedske pokrajine Östergötland. Tijekom leta zrakoplov je izveo niz aktivnosti, ne bi li demonstrirao ispunjavanje brojnih pokusnih kriterija, među ostalim i uvlačenje te izvlačenje kotača za slijetanje.

Let je protekao baš kako smo i očekivali – tako da je učinak zrakoplova odgovarao iskustvima dobivenim u našim simulacijama. Njegovo je ubrzavanje impresivno, praćeno i vrlo glatkom upravljivošću. Ne treba posebno isticati kako mi je posebno drago što sam baš ja upravljao ovom letačkom premijerom“, izjavio je Marcus Wandt, pokusni i testni pilot koncerna Saab.

Danas smo po prvi puta letjeli ovim borbenim zrakoplovom svjetske klase. To smo postigli uz potpuno razrađen software za njegov revolucionarni sustav avionike. Tu se radi o davanju našim kupcima jednog ‘pametnog’ borbenog sustava, koji je od svih početaka dizajniran za buduće potrebe. Pokusne letačke aktivnosti nastavit će nadograđivati ovaj doseg, sa čitavim programom na putu ispunjavanja zacrtanog plana isporuke našim švedskim i brazilskim kupcima u 2019. godini“, kazao je o tome Jonas Hjelm, stariji dopredsjednik koncerna i čelnik poslovnog područja Aeronautika u koncernu Saab.

O ovom događanju će danas, 15. lipnja biti održana i konferencija za medije, čiji se tijek od 16 sati može pratiti na internetskoj adresi https://saab-pressconference.creo.se.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.