Odbor za obranu – ni o CAESAR-u ni o HIMARS-u, već o dronovima i Rafaleima

 

Prvo pa muško, kaže ona naša narodna, a široko primjenjiva uzrečica. Tako je danas napokon održana sjednica saborskog Odbora za obranu – prva u ovom sazivu Sabora koji radi već puna 4 mjeseca. No prva sjednica je ujedno bila i zatvorena sjednica na zahtjev Ministarstva obrane, sa samo jednom načelnom točkom dnevnog reda – davanjem mišljenja o nabavi za potrebe obrane. Nakon sjednice, novi predsjednik Odbora za obranu Arsen Bauk (SDP) rekao je tek da su “odlučivali o nabavi opreme za potrebe obrane“: “Bila su dva zahtjeva – jedan je odobren, dakle, sa 10 glasova ZA i jednim suzdržanim, a drugi zahtjev je odobren jednoglasno, sa 12 glasova ZA“. Ovakvo jednoglasje oporbe i vladajućih, smatra Bauk, postignuto je i zahvaljujući dojmu koji su na članove Odbora ostavili predstavnici predlagatelja – načelnik GS OS RH general Kundid i ministar obrane Anušić:

“Što se tiče konsenzusa, on je bio oko dvije točke, jer su argumenti koje je iznio ministar obrane i načelnik Glavnog stožera bili uvjerljivi. Nekima je bilo bitnije što će iznijeti ministar, drugima je bilo bitnije što će iznijet načelnik Glavnog stožera, ali djelovali su skladno i zato je ovakav rezultat”.

Potpredsjednik vlade i ministar obrane Ivan Anušić nije mogao otkriti javnosti detalje nabave s obzirom na to da, kaže, imaju oznaku povjerljivosti (koju su baš on i njegovo Ministarstvo stavili, pa je mogu i ukloniti):

“Ne mogu vam puno reći jer je, ovaj… oznaka je povjerljivosti. Ali vam mogu, vidite, nešto otkriti, vezano oko same sjednice i tema koje smo, ovaj, komunicirali… i na kraju krajeva izglasali na Odboru, pozitivno, naravno. Radi se o besposadnim letjelicama, koje Hrvatska u planu nabavlja… i, koje je u Planu nabave, i koje će vrlo brzo biti date na raspolaganje Oružanim snaga Republike Hrvatske. I druga tema je bila, naravno, vezana oko borbenih zrakoplova Rafale. To je, znači, daljnje održavanje i daljnja potpora, logistička, spremnosti i operativnom djelovanju Rafala, koji su u ovom trenutku u… dati na raspolaganje Oružanim snagama Republike Hrvatske, temeljem ugovora koji je potpisan pri samoj kupnji Rafalea”.

Po tom pitanju vlada konsenzus  jer se radi o potpuno jasnom smjeru daljnjeg usavršavanja Oružanih snaga RH, naglasio je ministar obrane:

“Jasne su nam svima geopolitičke okolnosti u kojima se Hrvatska u ovom trenutku nalazi, i okruženju u kojem se nalazi… Bjesne dva velika sukoba na Bliskom istoku i sukob koji je vrlo blizu nama – to je sukob i agresija Rusije na Ukrajinu, i definitivno… i poruke, i opremanje zemalja u susjedstvu – je jasna poruka da to mora i Republika Hrvatska raditi sa svojim Oružanim snagam. I, kao što do sada je činila, i radimo… ja ću govoriti o ovih mojih, eto, osam ili devet mjeseci, koliko sam ministar… u tom smjeru činimo i radimo sve da bi upravo to napravili”.

Iako je proteklih tjedana i mjeseci postalo jasno da Ministarstvo obrane RH kupuje francuske samohodne haubice CAESAR i američke raketne sustave HIMARS, te da je – posebno s ovim posljednjim – već u fazi kad očekuje potpisivanje ugovora, Ministarstvo obrane nije upitalo saborski Odbor što misli o tim nabavama, već o nekima koje su se do sada spominjale tek u tragovima. To se prije svega odnosi na kupovinu dronova, što je više nego pohvalno iako malo zakašnjelo. Kakav dron se kupuje – nije još poznato, pa možemo tek podsjetiti da je bivši ministar Banožić u ožujku prošle godine u sklopu svog posjeta Turskoj posjetio i tvornicu nadaleko poznatih turskih dronova Bayraktar. Drugi predmet današnje nabave je još intrigantniji, a ministar obrane nazvao ga je tek “vezana oko borbenih zrakoplova Rafale. To je, znači, daljnje održavanje i daljnja potpora, logistička, spremnosti i operativnom djelovanju Rafala” temeljem ugovora koji je potpisan pri kupnji. No kako Odbor za obranu –  prema Zakonu o obrani – daje mišljenje o svim nabavama većim od 5 milijuna eura, a o kupovini Rafalea je već odavno dao, očito ono što je danas odobrio nije bio dio paketa koji je pred saborski Odbor došao još 2021. godine, nego je naknadni i dodatni trošak za kojeg se državni vrh svojevremeno zakleo da ga neće biti.

Nakon što je Nova TV krajem prošloga tjedna objavila da isporuka prvih vozila Bradley, koji se nalaze na remontu u slavonsko-brodskoj tvornici “Đuro Đaković” – kasni, budući da je prvotna najava direktora “Đakovića” Marka Ćosića bila da će prvo vozilo biti isporučeno Oružanim snagama u srpnju ove godine – ministar obrane danas se i na to osvrnuo. Ponovio je priopćenje MORH-a koje je u petak, 20. rujna, objavljeno u Dnevniku Nove TV, kazavši kako je osam borbenih vozila Bradley u fazi testiranja te da bi u prosincu ove godine oni trebali biti dani na raspolaganje Oružanim snagama RH.

Osim toga, osvrnuvši se na temeljno vojno osposobljavanje i novinarsko pitanje kada će MORH krenuti sa slanjem poziva, ministar Anušić je istaknuo kako su MORH i Oružane snage RH spremni provoditi obuku već od 1. siječnja iduće godine: “Oružane snage Republike Hrvatske, MORH… i u potpunosti je spreman provoditi TVO, temeljnu vojnu izobrazbu – obuku – već od 1. prvog iduće godine. I mi smo s time izvijestili i premijera i predsjednika države. U ovom trenutku čeka se politička odluka, suglasje… suglasje oko toga, koncenzus, i mi smo spremni to provoditi onog trenutka kada bude politička odluka bila rekla “DA, krećemo od 1. prvog, 1. šestog, ili 31. osmog. Recite kada, i mi krećemo”. Anušić je ponovio da je godišnji potencijal mladića za služenje temeljnog vojnog osposobljavanja između 17.000 i 18.000, ali je razumljivo da u konačnici neće svi služiti vojni rok ako ne prođu liječnički pregled ili se pozovu na priziv savjesti: “Nakon završetka… nakon punoljetnosti svi mladići će krenuti u… ovaj, u fazu regrutacije, liječničkih pregleda… naravno, njihovih, ovaj… i njihovih odabira da li će se pozivati na priziv savjesti, da li će se odlučiti na… ovaj, služenje u TVO”. Anušić se također osvrnuo na svoju raniju izjavu o nužnosti izmjena Zakona o obrani, a koje se odnose na jasnije definiranje ovlasti predsjednika Republike, najavivši da je  prijedlog izmjena gotov i upućen na Vladu, ali da se po tom pitanju ništa neće raditi dok ne prođu predsjednički izbori. Govoreći novinarima o eventualnim izmjenama Zakona, rekao je da se na taj način postupa

(…) jer ne želimo da to bude tema koja će biti tumačena kao nekakav udar od strane Ministarstva obrane ili uplitanje naše u nekakovu… u izmjene Zakona… Pa da bi sada, u ovoj predizbornoj kampanji, to bila na kraju krajeva, primarna tema. Sačekat ćemo da prođu ovi izbori. Tko god bude bio… sjedio od 1. prvoga gore, i od idućeg mandata na Pantovčaku… taj Zakon će ići u proceduru. (…)  Neovisno tko će gore sjediti, te izmjene tog Zakona moraju ići. Jel je u ovom slučaju, i ovom okolnostima – pokazalo se da je situacija koja se sada, u ovom trenutku, politički, ovaj, lomi upravo na MORH-u i na Oružanim snagama… koja nije bila slučaj u prijašnjim predsjednicima… ali, evo, sada s predsjednikom Milanovićem to je takav slučaj… se mora mijenjati jer u budućnosti može opet doći netko tko će na ovoj poziciji, opet, aktivirati takav odnos… i, na kraju krajeva, s takvim odnosom blokirati funkcioniranje normalno Oružanih snaga“.

No ni jednu od ovih velikih promjena – bilo da je riječ o vojnom roku ili o izmjenama Zakona o obrani – Anušić ne može provesti bez predsjednika države. Hoće li to i nadalje biti Zoran Milanović, vidjet će se na predstojećim predsjedničkim izborima.

 

*Photo: MORH/F.Klen.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.