Rumunjska kupila Bayraktar TB2

 

Ministarstvo nacionalne obrane Rumunjske sklopilo je s turskom tvrtkom Baykar Makina ugovor o kupovini trenutno jedne od najpopularnijih vrsta srednje velikih bespilotnih letjelica Bayraktar TB2. Kako je 25. travnja objavljeno u Službenom glasniku EU, u dijelu koji objavljuje javne nabave i obavijesti o sklopljenim ugovorima, posao je vrijedan 321 milijun USD (bez PDV-a), a Bayraktar je izabran po principu najniže cijene, s obzirom da je inicijalna predviđena vrijednost ovog  posla procijenjena na 324 milijuna USD. Turski veleposlanik u Rumunjskoj Özgür Kıvanç Altan jučer je na Twitteru potvrdio rumunjski izbor: „Rumunjska, prijatelj, susjed s Crnog mora i NATO saveznik, dodaje Bayraktar TB2 u svoj inventar. Ova strateška sposobnost, zahvaljujući kojoj su dobivene mnoge bitke, novi je znak našeg strateškog partnerstva s Rumunjskom“.

Za 321 milijun USD Rumunji će dobiti 3 bitnice ovog sustava, koji uključuju 18 bespilotnih letjelica (svaka po 6) i zemaljske kontrolne stanice. Osim toga, pratit će ih početni logistički paket, kao i oprema za obuku i sama obuka operatera. Bayraktari su namijenjeni rumunjskim kopnenim snagama i dio su programa transformacije i modernizacije rumunjske vojske do 2040. godine. Rumunjska je u kolovozu prošle godine objavila namjeru kupovine turskih dronova, za koje su se  odlučili zahvaljujući iskustvima iz Libije i Azerbajdžana, te posebno iz Ukrajine. U zahtjevu koje je rumunjsko Ministarstvo obrane početkom prošle jeseni uputilo parlamentu stajalo je da je nabava bespilotnih letjelica Rumunjskoj  potrebna za ispunjavanje NATO ciljeva sposobnosti. Prema netom potpisanom ugovoru, turski dronovi trebaju biti isporučeni u 93. Zrakoplovnu bazu u Temišvaru, odakle će ih rumunjske Oružane snage distribuirati dalje prema svojim planovima.

MORH-ova delegacija u kompaniji Baykar

Ovime je Rumunjska postala druga zemlja-članica Europske unije koja je kupila turske bespilotne letjelice. Prva je Poljska, koja je 2021. kupila 24 Bayraktara, i upravo je u subotu, 22. travnja, dobila drugu isporuku ovih bespilotnih letjelica. Osim Rumunjske i Poljske, Bayraktare je – što se europskih zemalja tiče – naručila i Albanija. U prosincu 2022. albanski premijer Edi Rama potpisao je ugovor za 3 bespilotne letjelice TB2, s mogućnošću daljnjih narudžbi. Albanci ih prvenstveno namjeravaju koristiti za policiju, uz spremnost za djelovanje u slučaju ugroze nacionalne sigurnosti države. Za Bayraktare je zainteresirana i Srbija, barem prema prošlogodišnjim najavama predsjednika Aleksandra Vučića. Hrvatski ministar obrane Mario Banožić i načelnik GS OS RH admiral Robert Hranj posjetili su Baykarovu tvornicu prilikom službenog posjeta turskom Ministarstvu obrane početkom ožujka ove godine. No Banožić do sada nije otkrio hoće li i Hrvatska stati u poduži red za nabavu Bayraktara, spominjući tek da Hrvatska misli dati jednaku šansu stranim bespilotnim letjelicama kao i domaćoj proizvodnji.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.