Novi sastav saborskog Odbora za obranu

 

Danas je Odbor za izbor, imenovanja i upravne poslove Hrvatskog sabora na jutarnjoj sjednici usuglasio prijedloge članova za radna tijela novog saborskog saziva, da bi se ta tema potom našla i na plenarnoj sjednici. Naravno, portal Obris.org tu posebno zanima novi sastav Odbora za obranu, koji je bio usvojen jednoglasno, sa 136 glasova “ZA”. Kako je i uobičajeno, ovo matično radno tijelo Hrvatskog sabora za pitanja obrane sastoji se od oporbenog predsjednika, potpredsjednika iz redova vladajućih te još 11 članova iz reda saborskih zastupnika. Uz to, u dogledno će se vrijeme k njima imenovati i još do šest članova iz reda javnih, znanstvenih te stručnih djelatnika koji se bave pitanjima obrambenog sustava – u statusu vanjskih, ekspertnih članova Odbora za obranu.

Ovoga puta, za predsjednika je izabran Arsen Bauk (SDP), dok je njegov potpredsjednik i u ovom sazivu Ante Deur (HDZ). Za članove, kojih je poprilično novih, izabrani su: Veselko Gabričević (HSU), Darko Klasić (HSLS), Josip Đakić (HDZ), Nataša Tramišak (HDZ), Ivan Budalić (HDZ) te Tomislav Josić (DP) iz kvote vladajućih, i još Gordan Bosanac (Možemo!), Marko Krička (SDP), Ranko Ostojić (SDP), Josip Jurčević (NZ) i Miro Bulj (Most) iz oporbene kvote. Dakle, kao i do sada, vladajući u Odboru imaju većinu i potpredsjednika, dok je oporba u manjini ali ima predsjednika Odbora za obranu. Ova Odluka o imenovanju stupa na snagu danom donošenja, a bit će i objavljena u Narodnim novinama.

Odbor će, kao i sva druga saborska tijela, do početka ljetnog odmora 15. srpnja sjednice održavati u zgradi Hrvatskog sabora na Markovom trgu, da bi s početkom jesenskog zasjedanja preselio u kongresni centar na HVU.

 

 

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.