RH je zainteresirana za francuske samohodne haubice CAESAR

 

U ponedjeljak, 17. lipnja, u Parizu je počeo Eurosatory, međunarodni sajam posvećen obrambenom i sigurnosnom sektoru. Ovogodišnji Eurosatory održava se u sjeni skandala – naime, Izraelu je zabranjeno sudjelovanje na ovoj međunarodnoj obrambenoj izložbi zbog njegove ofenzive u Gazi, tako da su 74 izraelske tvrtke čekale ishod pravosudne bitke i na kraju ipak ostale u Izraelu. Narednih 5 dana, sve do petka 21. lipnja, na ovom renomirnom pariškom sajmu svoje će proizvode, vojnu i obrambenu opremu, prezentirati i tvrtke iz Hrvatske. Većina će se promovirati kroz krovnu Ageciju Alan, dok ostalih 6 čine Čateks, DOK-ING, HS PRODUKT, ORQA, POB i Šestan-Busch.

Na marginama sajma hrvatska delegacija Ministarstva obrane, predvođena ravnateljem Uprave za materijalne resurse Ivicom Grebenarom, potpisala je za sada neobvezujući Okvirni sporazum za pristupanje RH programu zajedničke nabave samohodnih haubica 155 mm CAESAR ( le CAmion Équipé d’un Système d’ARtillerie). Potpisnik s francuske strane bio je Gael Diaz de Tuesta, direktor za međunarodni razvoj u DGA (Direction générale de l’armement). Naime, kako je u priopćenju pojasnio MORH, Francuska je ponudila RH pristupanje programu zajedničke nabave samohodnih haubica 155 mm CAESAR. Zajednička nabava provodila bi se putem francuske Glavne uprave za naoružanje (DGA) jer je namjera Francuske da ova agencija provede ugovaranje, ne samo za Oružane snage Francuske Republike, već i u ime i za potrebe drugih zainteresiranih država.

Gael Diaz de Tuesta (DGA) i Ivica Grebenar (MORH) (Photo: MORH)

Jedan od koraka u postupku zajedničke nabave je potpisivanje dokumenta Framework Arrangement (FA) koji predstavlja Okvirni sporazum između Francuske Republike (Lead Participant) i zainteresiranih država za kupnju (Buying Participant). Framework Arrangement je, pojašnjava MORH, neobvezujući dokument u formi okvirnog aranžmana/sporazuma kojim se definiraju pravni okviri i način suradnje između zemalja potpisnica u procesu zajedničke nabave samohodnih haubica 155 mm CAESAR i pripadajuće opreme. Samim potpisom Framework Arrangementa ne preuzima se obveza nabave, nego tek eventualnim potpisivanjem dokumenta Acquisition Order (Nalog za nabavu) kojim država članica daje ovlaštenje vodećoj zemlji za provedbu nabave, u ime i za račun podnositelju naloga za nabavu.

Svaka zemlja sudionica u potpunosti financira svoje narudžbe iz svog nacionalnog proračuna i/ili uz potporu Europske unije kroz europske fondove sufinanciranja. Namjera je Francuske Republike da zajedno s potpisnicima Framework Arrangement-a aplicira za sredstva iz EU programa EDIRPA (European Defence Industry Reinforcement through common Procurement Act) kroz koji se može povući 10% do 15% ukupne procijenjene vrijednosti zajedničke nabave.

Hrvatski interes za francusku samohodnu haubicu CAESAR prilično je iznenađenje, posebno uzme li se u obzir da je bivši ministar obrane Banožić najavljivao kupovinu dodatnih njemačkih samohodnih haubica PzH 2000, koje OS RH već ima i koristi zadnjih 10-ak godina. No nije ovo prvi put da Hrvatska izabere svog francuskog strateškog partnera na štetu Njemačke. Tako se 2022. i 2023. godine Hrvatska našla usred tinjajućeg sukoba oko protuzračnih sustava, gdje je u listopadu 2022. 14 NATO država potpisalo pismo namjere o zajedničkom ulaganju u proturaketnu i protuzračnu obranu pod nazivom “European Sky Shield”, s Njemačkom kao predvodnicom, i primarno orijentirano prema njemačkom sustavu IRIS-T i američkom MIM-104 Patriot. Hrvatska nije bila među tim potpisnicama, jer je već gledala prema Francuskoj i njenom PZO sustavu vrlo-kratkog dometa MISTRAL-3.  No nije tajna da se Francuska oštro protivi “European Sky Shieldu”, što je francuski predsjednik Macron zorno pokazao prije točno godinu dana, organiziravši na marginama zrakoplovnog sajma Le Bourget “Konferenciju o europskoj protuzračnoj i proturaketnoj obrani”, na kojoj je sudjelovala i hrvatska delegacija predvođena zapovjednikom HRZ-a, generalom Michaelom Križancem. Ako je Hrvatska i po pitanju samohodnuh haubica izigrala Njemačku, svoju nekadašnju političku saveznicu, bit će to jako loš znak. Zato s posebnom pažnjom treba pratiti i buduću nabavu vanobalnog, odnosno višenamjenskog broda – da li je hrvatski politički i vojni vrh već bacio oko na neko (rabljeno) francusko plovilo, ili će ipak raspisati ozbiljan međunarodni natječaj pa što bude.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.