Započinje suđenje Mubaraku

Od sutra ipak pred sudom

U srijedu, 3. kolovoza, trebalo bi u Kairu započeti suđenje bivšem vojnome diktatoru i predsjedniku Egipta Hosniju Mubaraku. Na teret mu se stavljaju optužbe za korupciju, kao i izdavanje zapovijedi koje su prouzročile smrt demonstranata, tijekom javnih nemira što su ovog proljeća predhodili njegovu silasku s vlasti. Osim njega, ujedno će se suditi i njegovim dvama sinovima (Gamal i Alaa), bivšem ministru unutarnjih poslova Habibu al-Adliju (već osuđenome na 12 godina zatvora zbog korupcije) te još šestorici bivših režimskih dužnosnika. Prilika je to za novu egipatsku vlast da pokaže kako reformski procesi ipak nisu do kraja zamrli, što je tvrdilo mnoštvo demonstranata na egipatskim ulicama proteklih tjedana.

U sudnici, koja je zbog sigurnosnih razloga 31. srpnja iz centra Kaira (Međunarodni konvencijski centar) ipak premještena u prostore Policijske akademije na rubu grada, za tu je priliku sastavljen i poseban kavez u kojem bi trebao biti držan bivši vlastodržac. Osim što bi to trebalo i njega zaštititi od mogućih incidenata tijekom suđenja, radi se o jasnoj referenci na egipatsku tradiciju – gdje je držanje optuženika u kavezima tijekom suđenja bila višedesetljetno obilježje sudovanja i Gamala Abdel Nasera i njegovih nasljednika.

Osim navodne zaštite osumnjičenika, kavez šalje i poruku

Dvorana u Policijskoj akademiji, u kojoj će se održavati suđenje, navodno prima oko 600 promatrača. U nju će biti dopušten ulazak samo kamerama nacionalne televizije, koja će tijek postupka prenositi uživo. Osim na televiziji, prijenos će se moći gledati i na čitavome nizu velikih ekrana namjenski za to postavljenih u Kairu i većim gradovima. U slučaju da se bivšeg predsjednika stvarno i oštro osudi, moguća je i smrtna kazna – iako u to malo tko vjeruje.

Na mjestu jednog od Mubarakovih zadnjih velikih govora - od sutra i suđenje!

Do danas, bolesni Mubarak suđenje je čekao u Sharm el-Sheiku na Crvenome moru, gdje je od travnja bio u bolnici.

Dok se egipatsko Muslimansko bratstvo u izjavama oko početka suđenja bivšem vlastodršcu ujedno prijeti i budućim predsjedničkim kandidatima, priča se da Saudijska Arabija i neke druge Egiptu susjedne zemlje tiho lobiraju za samo simboličko kažnjavanje osumnjičenika – ako on s obzirom na svoje 83 godine uopće i doživi kraj postupka.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.