Incident u zoni odgovornosti misije UNDOF na Golanu

 

Prema izvorima iz UN, danas tijekom dana došlo je do incidenta u južnome dijelu područja nadležnosti UN-promatrača na Golanskoj visoravni. Oko 30 naoružanih pobunjenika zadržalo je 21 pripadnika mirovnih snaga iz sastava misije UNDOF. Zarobljeni promatrači su navodno iz filipinske bojne, na čijem se južnome dijelu područja odgovornosti i dogodio sam incident. Čitava je situacija bila popraćena i filmskim materijalom, kojeg su pobunjenici postavili na servis YouTube, a nakon čije pojave je i UN potvrdio incident.
————————————————————————–

Video koji je organizacija Syrian Observatory for Human Rights stavila na YouTube oko 17.30 po ZG vremenu

————————————————————————–

Alternativni filmski materijal s poprišta istog incidenta

 

Prema izjavama Eduarda del Bueya, zamjenika glasnogovornika UN: “UN promatrači su sudjelovali u uobičajenoj misiji dostave potrepština, kada su zaustavljeni nedaleko promatračke točke broj 58, koja je tijekom proteklog vikenda i evakuirana, nakon što je bila oštećena tijekom teških borbi u njenoj neposrednoj blizini“. Među ostalim, radi rješavanja nastale situacije put mjesta događanja otposlan je i poseban UN-tim.

Karta

Prema izvoru Syrian Observatory for Human Rights:

Pobunjeničke snage iz sastava Shuhada’ al-Yarmouk (bojna mučenika al-Yarmouka) zarobile su pripadnike misije UNDOF. Organizacija Syrian Observatory primila je snimke koje izvještavaju da pobunjenički borci neće osloboditi taoce sve dok se regularne (režimske) snage ne povuku s tog područja. Selo Jamla i područja oko njega bila su svjedokom žestokih sukoba tijekom proteklih dana. Pobunjenički su borci iz više raznih frakcija zauzeli više točaka oko mjesta Jamla“.

Ovo je priopćenje, zajedno s pripadajućim video.materijalom, objavljeno danas oko 17:30, da bi ga svjetski mediji prenijeli unutar idućih 30 minuta.

 

Dok spomenuti incident – najozbiljnije ugrožavanje UN osoblja u praktično dvije godine nemira i rata u Siriji – i dalje traje, spomenimo da je u ponedjeljak, 4. ožujka, i Izrael upozorio Vijeće sigurnosti UN da se od njega ne može očekivati pasivno promatranje situacija kada se građanski rat u Siriji povremeno prelijeva i preko granica Sirijske Arapske Republike. I Ruska je Federacija optužila naoružane skupine da širenjem svojih borbi na prostor Golanske visoravni ugrožavaju i međunarodnu sigurnost.

Osim toga, upravo danas, na dan ovog teškog incidenta, s dvije odvojene strane došli su i znaci jačanja vojne pomoći sirijskim pobunjenicima. Kao prvo, Velika Britanija objavila je jačanje svoje pomoći pobunjeničkim snagama – slanjem  od oko 13 milijuna britanskih funti vrijednoga paketa “neubojite opreme”, sastavljenog pretežito od pancirnih prsluka, oklopnih transportera, komunikacijske opreme i senzora za otkrivanje korištenja kemijskoga oružja. Ovaj je potez u britanskom parlamentu danas najavio ministar vanjskih poslova William Hague, ističući da je takvo britansko interveniranje u Siriji moguće temeljem promjena u sustavu EU embarga na oružje, usuglašenog prošloga tjedna. Na svom ministarskome sastanku u Kairu, danas je i Arapska liga donekle izmijenila svoje stavove o podršci sirijskoj oporbi. Ona je praktično dopustila svojim državama članicama da naoružavaju sirijsku oporbu, ističući u završnom dokumentu da: “ističe pravo svake od država (članica) da, prema svojim željama, ponudi sve vrste samoobrane, uključujući tu i vojna sredstva, ne bi li poduprli napore sirijskoga naroda i Slobodne sirijske vojske”. Ujedno je Sirijskoj nacionalnoj koaliciji (zajedničkom predstavništvu sirijske oporbe) iz Egipta ponuđeno i zauzimanje članskoga mjesta Sirije u Arapskoj ligi – mjesta kojeg je do studenog 2011. i tadašnje suspenzije držao režim u Damasku.

Ako je do ovog incidenta kod nekog možda i moglo biti dilema oko stupnja rizika kojem su izloženi UN-ovi promatrači u Siriji, te su zablude sada vjerojatno raspršene. Ujedno, budući se incident dogodio oko 35 kilometara južnije od granice područja pod nadležnošću austrijske bojne promatrača (AUSBATT), to prilično jasno dovodi u pitanje i teorije kako su ondje ugroženi tek Hrvati, radi napisa svjetskih medija o navodnim hrvatskim vojno-izvozno-avanturističkim poduhvatima vezanim uz sirijsku oporbu. Naravno, čitava ta stvar ništa ne mijenja ni na činjenici da u prikazanome filmu glavne uloge imaju misija UN (u kojoj RH sudjeluje) i sirijski pobunjenici (koje RH podržava), što zorno pokazuje “zanimljivost” pozicije u koju se Republika Hrvatska dovela po pitanju građanskoga rata u Siriji.

Ministarstvo obrane RH večeras je priopćilo da “pripadnici OS RH, koji se nalaze u mirovnoj misiji UNDOF na Golanskoj visoravni, nisu bili uključeni u današnji incident sa sirijskim pobunjeničkim snagama i izvan su opasnosti.”

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.