Salopek pogubljen?

 

Iako se mogućnost tragičnoga kraja talačke krize u Egiptu nazirala već danima, danas je ovu temu aktualizirala objava iz ozbiljnoga izvora. Naime, danas u 12:59 novinska agencija “Agence France-Presse” objavila je “Breaking News” koja glasi: “Islamic State group claims to have beheaded Croatian hostage in Egypt“, odnosno u prijevodu – “Skupina Islamska država tvrdi kako je odrubila glavu hrvatskom taocu u Egiptu“. Ovu su vijest unutar nekoliko minuta prenijeli prvi od hrvatskih medija, da bi je oko 13:16 (samo sedamnaest minuta po prvoj objavi) prenijela i agencija The Associated Press (AP). Time se isti sadržaj našao pred nama iz oba međunarodna izvora koji su 5. kolovoza prvi i objavili snimku ultimatuma Islamske države po pitanju Tomislava Salopeka. Treba napomenuti da se AFP pri tome pozivao na objavu podataka putem internetske stranice SITE Intel Group.

Uglavnom, ovoga je puta riječ o ponešto široj objavi tragičnog sadržaja, koji ujedno dolazi iz ponešto respektabilnijih izvora nego što je to bilo prethodnih dana (kada su slične objave iz internetskih izvora provalile na stranice nekih od hrvatskih portala, samo da ih se uskoro demantiralo i uklonilo iz javnosti). Dok Ministarstvo vanjskih i europskih poslova i Ministarstvo unutarnjih poslova u trenutku pisanja ovog teksta još uvijek nemaju službenu potvrdu o ubojstvu Tomislava Salopeka, potvrde indirektno dolaze s najvišeg državnog vrha. Naime, premijer Zoran Milanović održat će u 17 sati izvanrednu konferenciju za novinare, a predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović otkazala je sve predviđene aktivnosti. Na društvenim mrežama počele su se širiti fotografije na kojima je, kako tvrde pripadnici ISIS-a, dekapitirano tijelo Tomislava Salopeka, uz poruku na arapskom pismu da je Salopek ubijen nakon što je istekao ultimatum, te nakon što su ga napustili njegova država i egipatska Vlada, kao i to da je razlog likvidacije – sudjelovanje Hrvatske u anti-ISIS koaliciji. No, kako je posljednjih dana bila vidljiva svojevrsna diskusija na internetu oko toga tko je Salopek, tko su ti Hrvati i je li opravdana oštrina islamističkoga nastupa po pitanju njegove sudbine, ne čudi ni da je skupni rezultat ove diskusije na kraju iskorišten i kao službeni razlog kojim bi egipatska organizacija Wilayat al-Sina mogla opravdati ubojstvo svoga taoca.

Što danas u Egiptu prolazi pod Wilayat al-Sina, do 10. studenog 2014. zvalo se Anṣār Bayt al-Maqdis

Što danas u Egiptu prolazi pod Wilayat al-Sina, do 10. studenog 2014. zvalo se Anṣār Bayt al-Maqdis

Da podsjetimo. Tomislava Salopeka, topografa zaposlenog u francuskoj tvrtci Compagnie Generale de Geophysique (CGG), oteli su 22. srpnja radikalni islamisti u Egiptu. Situacija se bitno radikalizirala 5. kolovoza, kada je u svjetskim medijima osvanula snimka zarobljenog Salopeka – sada vidljivo u rukama organizacije Wilayat al-Sina, navodne egipatske podružnice organizacije Islamska država (poznate i kao ISIS). Riječ je tu o organizaciji nastaloj u siječnju 2011. godine pod tadašnjim nazivom Ansar Bait al-Maqdis, čija se borba koncentrirala oko Sinajskog poluotoka. Posebno su zapaženi bili njihovi napadi na plinovode koji iz Egipta energente izvoze u Izrael i Jordan u srpnju 2012. godine. Ovoj se skupini pripisuje pokušaj ubojstva egipatskog ministra unutarnjih poslova Mohammeda Ibrahima u rujnu 2013., da bi u veljači naredne godine počinili prvi napad na strance – u bombaškom napadu na autobus ubijena su 3 korejska državljanina i Egipćanin – vozač autobusa. Tijekom proteklih godinu dana navodno su poduzeli i niz napada na policijske te vojne ciljeve na Sinaju, gdje posebno treba spomenuti borbe 1. i 2. srpnja ove godine, kada je Wilayat al-Sina pokušao osvojiti grad Sheikh Zuweid i po prvi put držati teritorij u Egiptu. Kada je to njihovo nastojanje slomljeno, na poprištu je ostalo između 21 i 71 ubijenih egipatskih vojnika (ovisno o izvorima), te još oko stotinjak mrtvih terorista.

No, ovdje treba posebno napomenuti i kako je tu riječ o jednoj od rijetkih islamističkih skupina u Egiptu koja je svoja oružana djelovanja postupno uspjela proširiti iz regije svojih početnih djelovanja (Sinaj), pa na prostor većih egipatskih gradova, te područja na zapadu Egipta. Upravo se i kod otmice Tomislava Salopeka 22. srpnja izgleda radilo o zločinu počinjenom jugozapadno od Kaira, gdje su mediji višestruko nagađali o tome kako su otmičari sa svojom žrtvom pribježište našli na zapadu, u regijama blizu granice s Libijom. Naravno, kako je o čitavome događanju do sada bilo iznimno malo ikakvih službenih objava, i ove je navode iznimno teško potvrditi ili opovrgnuti.

—————————

12.8.2015. – Vlada RH – Premijer Milanović izvanredno o tragičnome slučaju Salopek

—————————

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.