BiH jača policijski kontingent u Južnom Sudanu

 

Dok se još uvijek iščekuju konačne posljedice za dvojicu pripadnika Granične policije BiH zbog bijega iz UN-ove misije u Južnom Sudanu i zataškavanja istog, BiH je u subotu, 04. siječnja, ispratila novih 6 policajaca put te nemirne afričke zemlje. Radi se o pojačanju postojećem BiH kontingentu od 35 policajaca u misiji UNMISS, koji se u Južnom Sudanu nalaze od ožujka prošle godine. To je ujedno i konkretan odgovor Bosne i Hercegovine na nedavni zahtjev Vijeća sigurnosti UN-a za povećanje broja pripadnika mirovnih snaga nakon pogoršanja sigurnosne situacije u Južnome Sudanu.

Ispraćaj policijskog pojačanja na putu u UNMISS, UN misiju u Južmome Sudanu, subota 3. siječnja 2014.

Vlasti BiH ponudile su UN-u dodatnih 28 policajaca iz svih policijskih agencija u BiH, koji su već prošli potrebnu obuku i dobrovoljno su se prijavili za odlazak u misiju. Time je sudjelovanje u UNMISS-u postalo do sada najveće sudjelovanje pripadnika BiH u nekoj međunarodnoj policijskoj mirovnoj misiji. Prvih 6 policajaca iz pojačanja odabrano je iz Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, MUP-a Republike Srpske, MUP-a Kantona Sarajevo i MUP-a Unsko-sanskog kantona.

Nema sumnje da nuđenjem pojačanja UN-ovoj misiji u Južnom Sudanu vlasti Bosne i Hercegovine pokušavaju sprati neugodan osjećaj nastao nakon što je granični policajac Edvin Kutlovac prije 15-ak dana napustio dužnost u Južnom Sudanu i pobjegao natrag u Sarajevo. Protiv Kutlovca se i dalje vodi disciplinski postupak, baš kao i protiv njegovog nadređenog Enesa Gačanina, zamjenika direktora Granične policije BiH, koji je pokušao prikriti Kutlovčev postupak. Gačanin, pak, tvrdi da ništa nije pokušavao prikriti, već se radilo o problemima u komunikaciji s nadležnim ministrom sigurnosti Fahrudinom Radončićem i direktorom Granične policije BiH Vinkom Dumančićem. Također smatra da u istrazi treba saslušati sve strane, a sagledati i razloge koji su Kutlovca natjerali na samovoljni odlazak iz misije.

Enes Gačanin

Enes Gačanin

U interview-u za portal tacno.net, objavljenom 03. siječnja ove godine, Enes Gačanin je izjavio kako su Kutlovac od prije odlaska, i on nakon povratka iz Južnog Sudana – dvije bitno drugačije osobe, te da je moguće da se tu radilo o određenoj vrsti psihičkoga sloma. Uz to, Kutlovac mu je ispričao kako se situacija u Južnom Sudanu naglo zakomplicirala, a reakcija UN-a je bila prespora i nije ulijevala sigurnost u danima koji su dolazili. Kutlovac je svojim kolegama iz BiH kontingenta pokušao prezentirati informacije s kojima je raspolagao, kako bi se na neki način mogli skloniti, uzimajući godišnje odmore i slično, a pritom je spominjao i evakuaciju njemačkim vojnim avionom.

Gačanin pritom insistira na tome da Kutlovac nije pobjegao, već se „povukao s dijelom BiH kontingenta nakon što su dobili informacije o ugrožavanju Misije, te je evakuiran s još jednim našim policajcem njemačkim avionom“. Oni su navodno trebali otići iz Južnog Sudana UN-ovim zrakoplovom, no kako u njemu više nije bilo mjesta – ukrcali su se u njemački. Gačanin dalje tvrdi da Kutlovac nije jedini koji je na taj način otišao iz Južnog Sudana, već je u avionu bilo još njegovih kolega iz BiH kontingenta, te da su u Sarajevo, osim Kutlovca, stigla još 1 ili 2 policajca. Ministar sigurnosti Radončić navodno je utvrdio da su zaista još neki BiH policajci otišli iz Misije kada i Kutlovac, ali su, za razliku od njega, imali uredne dokumente za korištenje odmora i odgovarajuće dozvole za privremeni odlazak iz UNMISS-a.

Je li priča Enesa Gačanina uvjerljiva ili nije, te treba li mu izreći neke disciplinske mjere, odlučivat će se 13. siječnja na sjednici Nezavisnog odbora za izbor i imenovanje Parlamentarne skupštine BiH.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.