MVEP i Pusić o ISIS i Salopeku

 

Samo dan nakon što su se o Tomislavu Salopeku izvanredno javnosti obratili Zoran Milanović i Kolinda Grabar Kitarović, u Rijeci se hrvatskoj javnosti obratila i Vesna Pusić, ministrica vanjskih poslova te prva potpredsjednica Vlade RH. U svojih dvadesetak minuta, zajedno s nekoliko pitanja novinara, Pusić je priopćila i nekoliko novosti:

Tomislav Salopek je građevinski tehničar koji radi za francusku tvrtku u Egiptu. Kao što znate, otet je 20. 07. – osam dana nakon toga za njega je tražen novac.  Nije bilo kontakata od njegovih otmičara do 05. 08., kada je objavljena njegova snimka u položaju karakterističnom za Islamsku državu i ljude koje je otela teroristička organizacija Islamska država, i kada više nije tražen novac. Traženo je… i to je bio prvi veliki loš znak… traženo je oslobađanje muslimanskih žena iz egipatskih zatvora. Kao što su praktično sve, ili 99 posto svih žena koje su u egipatskim zatvorima… su muslimanke… Nije bilo ni na koji način specificirano da li pripadnice neke organizacije, ili neke konkretne osobe se traže. I iz toga je zaključeno da nema posebnog, specifičnog zahtjeva, i drugo, da se radi vrlo moguće o dvije različite organizacije – jednoj koja ga je otela, i drugoj, koja se onda predstavila kao Islamska država ‘Vilajet Sinaj’ ili pokrajina Sinaj… dakle, egipatska grana. U roku od sat, dva nakon objave snimke – koju je objavila organizacija, kao što se sama predstavila, Islamska država pokrajina Sinaj – bili smo u kontaktu s egipatskim vlastima, razgovarali s egipatskim ministrom vanjskih poslova… prvo njegovim kabinetom, pa onda egipatskim ministrom vanjskih poslova… I, u roku od 24 sata od objave, bili smo u Kairu zajedno sa suprugom i sestrom Tomislava Salopeka“.

Nadalje, o organizacijama koje su umiješane od Pusić se čulo: “Jedna je, kao što znate, sama se predstavila kao Islamska država, pokrajina Sinaj – za drugu se smatralo da su naprosto razbojnici. Nešto do čega dolazi relativno… dakle, dolazilo je i ranije, koji traže novac. Obratili su se tvrtci. Međutim, promijenilo se potpuno – taj novac je nestao potpuno s dnevnog reda, promijenili su se potpuno zahtjevi. I, iz toga službe – dakle, zaključuju… i egipatske – da se radi o dvije organizacije “. No, ona nije ušla u područje nagađanja o ciframa, za koje se u medijima moglo vidjeti navode o 19 milijuna britanskih funti ili oko 30 milijuna američkih dolara.

Navela je kako se po “više puta dnevno kontaktiralo s egipatskom stranom, sa ministrom tamo, sa svojim kolegama ministrima u velikom broju zemalja s kojima ovdje surađujemo – koje, ponavljam, neću ponaosob imenovati iz očitih razloga“. Što se suradnje u ovoj neugodnoj situaciji tiče, na političkoj i tehničkoj razini, Pusić je stvari definirala ovako:

Veliku pomoć kroz cijelo ovo vrijeme dale su nam egipatske vlasti, dakle egipatska strana, koja je od početka vrlo aktivno uključena. Ovime im zahvaljujemo! Oni istim intenzitetom rade i u ovom trenutku, dok mi razgovaramo, kao što i naše službe, i mi radimo istim intenzitetom, kao i do sada. Veliku pomoć dala je i Francuska. Predsjednik Holand je prilikom proslave otvaranja novog dijela Sueskog kanala i javno govorio o važnosti spašavanja Tomislava Salopeka, i pronalaženja Tomislava Salopeka za Francusku. Surađujemo sa svim većim zemljama Europske unije, i mnogim zemljama svijeta, koje su nam ovdje pružile veliku pomoć – iz razumljivih razloga ovdje ih poimenice neću spominjati, budući da radimo na svemu tome i dalje. Islamska zajednica u Hrvatskoj… i muftija Hasanović se također uključio, cijela zajednica se uključila u pokušaje, i napore oko spašavanja Tomislava Salopeka. Muftija Hasanović obratio se i muftiji egipatskome, kako bi zatražio i od njega pomoć u ovome“.

Zaključno, Pusić je konstatirala: “U ovom trenutku još uvijek nismo sigurni, i nemamo definitivnu potvrdu, ni od naše strane, ni od egipatske strane, da je osoba objavljena na fotografiji jučer zaista Tomislav Salopek. Međutim, što s tiče intenziteta aktivnosti, i naših službi, i egipatske strane, i svih ostalih partnera u ovoj situaciji, on ne popušta ni malo“. Ujedno, “prvi puta se dogodilo da je u Egiptu otet stranac, i prvi puta se dogodilo da je tako nešto učinjeno u gradu Kairu“. Pa ipak, prema saznanjima Vesne Pusić, nitko s egipatske strane tijekom posljednjeg vremena nije pokazao spremnost popuštanju zahtjevima otmičara.

Hrvatska i koalicija protiv organizacije ISIS

Nakon izlaganja o samoj otmici i naporima koje se poduzimalo povodom traženja taoca Salopeka, ministrica Pusić osvrnula se i na odnos Hrvatske te međunarodne zajednice oko pitanja borbe s radikalnom islamističkom organizacijom Islamska država:

To što se dogodilo pokazuje da međunarodna koalicija za borbu protiv Islamske države, kao terorističke organizacije, je danas važnija, potrebnija, i treba biti odlučniji nego ikada. U njezinom nastajanju ta koalicija je uključivala 63 države, praktički sve razvijenije države svijeta. Danas ih ima i više. Ova vrsta terorizma je globalna opasnost i nikoga ne zaobilazi. Možda, jedna od zemalja koja nije članica te koalicije, a koja trpi najžešće i krvoločnije napade  takve vrste organizacije je, na primjer, Nigerija. Dakle, samo je pokušaj manipulacije da se označe pojedine države, ili pokuša reći ‘Ako se ne borite protiv terorizma, nećete biti žrtve terorizma’. To naprosto nije istina. Svi mogu, i u današnjem trenutku jesu potencijalno na meti terorista. I, zato je upravo, iz tog razloga važno se tome suprotstaviti. Hrvatska, naravno, zbog svoje veličine ne može to predvoditi, ali sigurno se ne sakriva ispod stola, nadajući se da će ubijati nekog drugog a ne nas. Svi smo na meti, bili ili ne bili formalno dio te koalicije, jer je to takva vrsta globalnog terora i globalne opasnosti – i tome se treba, i tome se hoćemo suprotstaviti. Što se više skrivali, to ste ugroženiji”.

Nadalje: “Budući da u toj koaliciji ima blizu 70 zemalja danas, a s druge strane – najviše ljudi koji su stradali od Islamske države u različitim njezinim formama i izdanjima su u nekim državama koje nisu dio koalicije, primjerice Nigerija, i najviše je muslimana“. Za otprilike osamdesetak hrvatskih građana koji trenutno u Egiptu borave na način sličan onome Tomislava Salopeka pokušalo se dogovoriti i dodatno osiguranje – s osloncem na egipatsku vojsku, koju su upućeni proglasili najboljim lokalnim garantom sigurnosti. Pri tome, Hrvatskoj ni na koji način nije u planu zabranjivanje rada i boravka hrvatskih građana u inozemstvu, pa ni u zemljama visokog stupnja sigurnosnih rizika.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.