Uporaba većih bespilotnih letjelica s aviona matice

 

Agencija za napredne istraživačke projekte u obrani (DARPA) u Sjedinjenim Američkim Državama provodi istraživanja raznih vrsta rojeva bespilotnih letjelica koje bi se moglo koristiti na bojnim poljima. Najnoviji od njih je tzv. program “Gremlins” u okviru njenog Ureda za taktičke tehnologije (Tactical Technology Office – TTO), nastojanje da se izgradi relativno jeftinu bespilotnu letjelicu koja se može lansirati iz “matičnog” transportnog aviona, a po dovršetku misije i vratiti na njen matični avion.

Proteklih tjedana je Ministarstvo obrane Sjedinjenih Američkih Država provelo prvi test lansiranja u zraku za Dynetics X-61A Gremlins Air Vehicle (GAV), bespilotnu letjelicu na mlazni pogon koja se može lansirati iz unutarnjih okretnih ležišta za naoružanje na B-1 i B-52, s krilnih nosača, ili s aviona tipa C-130 – i koju bi se zatim trebalo vratiti na poseban C-130 opremljen sa sletnom sajlom i kranom za uvlaćenje nalik dizalici.

Prvi let X-61A  je obavljen u studenom, ali test krajem siječnja – održan na pokusnom poligonu Dugway u saveznoj državi Utah – obuhvatio je prvo zračno lansiranje ove bespilotne letjelice. Dok je 101-minutni let bio uspješan, zakazao je padobranski sustav koji bi trebao omogućiti meko slijetanje na tlo, i bespilotna letjelica je bila uništena u neočekivano tvrdom slijetanju koje je uslijedilo.

———————

———————

Tim Keeter, voditelj programa Dynetics, rekao je na telefonskoj konferenciji za medije kako je ovaj test “za ubuduće pružio puno pouzdanja da ova naprava može letjeti tamo gdje treba letjeti, baš tako kako i treba letjeti“. Ustvrdivši to, Keeter je dodao: “Sada se naš tim može primarno fokusirati na drugi dio našeg programskog plana, a to je uspješno sastajanje letjelice s C-130, spajanje s našim sustavom za pristajanje i njeno sigurno uvlaćenje“.

Dynetics X-61A Gremlins Air Vehicle (GAV)

Prvi test pristajanja dogodit će se negdje ovog proljeća. Do kraja godine program ima za cilj dostići lansiranje i pristajanje po četiri letjelice Gremlins na C-130A u roku od 30 minuta.

Ministarstvo obrane SAD prethodno je testiralo puno manje bespilotne letjelice za jednokratnu uporabu, koje su u rojevima lansirali iz kanistara na borbenim zrakoplovima. No, “Gremlins” dronovi su veći, sposobniji i potencijalno jeftiniji, jer bi mogli letjeti na desetke misija prije nego što zatrebaju održavanje. DARPA gleda na takve dronove kao potencijalna komunikacijska čvorišta u okruženjima gdje bi radio veze mogle biti ometane, kao i potencijalne senzorske platforme za nadzor i ciljanje.

 

*Ovaj članak napisao je Sean Gallagher, američki urednik i autor s vojnim te informatičkim iskustvom. Objavljen je 30. siječnja 2020. godine na internetskim stranicama portala ArsTechnica (https://arstechnica.com/), a u originalu je dostupan na internetskoj adresi: https://arstechnica.com/information-technology/2020/01/here-come-the-gremlins-dod-tests-drone-launch-from-c-130-mothership/

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.