Rojevi bespilotnih letjelica u vojnoj uporabi

 

Iako pojava i borbena uporaba robotiziranih borbenih sustava već neko vrijeme nije nezamisliva, posljednjih su se dana medijima provlačili podaci o prvoj zabilježenoj borbenoj uporabi roja bespilotnih letjelica. Naime, riječ je o napadu roja naoružanih bespilotnih letjelica na instalacije i opremu ruske zrakoplovne baze Hmeymim u Siriji, u noći s 5. na 6. siječnja ove godine. Kako je navedeno u opsežnom priopćenju Ministarstva obrane Ruske Federacije od 11. siječnja ove godine, tada je u napad bio otposlan roj od ukupno 13 letjelica, koje su do prostora djelovanja navodno letjele oko 80 kilometara, navođene GPS sustavom, uz postojanje i video-veze za finiju korekciju planiranog napada. Analizom podataka iz letjelica pretpostavlja se da je napad izveden s pobunjeničkih područja na jugu provincije Idlib, u unutrašnjosti Sirije, istočno od obala Mediterana, ruske zrakoplovne baze Hmeymim i pomorskog opskrbnog centra u Tartusu.

Ministarstvo obrane Ruske Federacije objavilo je i podatke o ishodištu, putanji i ciljevima napada

Same letjelice bile su sastavljene namjenski (za razliku od brojnih komercijalnih bespilotnih letjelica koje se u Siriji od početka 2016. godine koriste u izviđanjima), korištenjem prilagođenih motora s unutarnjim izgaranjem i radijske opreme, ne bi li se postiglo nošenje do deset eksplozivnih naprava po letjelici. Improvizirane eksplozivne naprave kojima se planiralo izvesti zračni napad bile su teške po 400 grama, a uz eksploziv PETN sadržavale su i dodatne fragmentacijske elemente (metalne kuglice), te sklop upaljača. Od ukupno 13 letjelica, koje su bile senzorima otkrivene u doletu prema cilju, njih je sedam bilo uništeno djelovanjem hibridnog topničko-raketnog protuzračnog sustava Pancir-S1 (NATO oznaka SA-22 Greyhound). Preostalih šest letjelica neutralizirano je djelovanjem snaga za elektroničko ratovanje – od čega su tri uspješno prizemljene bez oštećenja, dok su još tri uništene tijekom prizemljavanja, navodno od eksplozije nošenog borbenog tereta. Sve je to bitno različito od dosada spominjanih mirnodopskih sustava zaštite zračnih prostora nad vojnim kompleksima, kao i od prakse korištenja takvih sredstava u Republici Hrvatskoj ili sredstava zaštite od ovih nadolazećih prijetnji o kojima se u nas do danas promišljalo.

Za spomenuti napad u Siriji, od 5. siječnja 2018. godine, navodi se kako je riječ o prvom zabilježenom terenskom primjeru napada izvedenog rojem bespilotnih letjelica. No, velika je razlika od ovakvog priručnog korištenja rojeva besposadnih letjelica i rojeva “pametnih” dronova na čijem razvoju rade velike vojne i tehnološke sile svijeta. Kako izgledaju novosti na spomenutom tehnološkom području dobro se vidi u tekstu kojeg je 8. siječnja objavio specijalizirani američki portal Defense News, kojeg prenosimo u nastavku.

 

Taktička uporaba roja dronova u urbanom prostoru

Cilj kao da je došao s polja znanstvene fantastike: postaviti autonomni roj robotiziranih letjelica, sastavljen od 250 ili više dronova, pod kontrolu pješaka ili marinca, a za ostvarivanje kompleksnih zadaća na urbanom bojištu. Natjecatelji sada ostvarivanju ovog cilja pristupaju u okviru višestupanjskog događanja, kojeg je krajem prošle godine oglasila američka Agencija za napredne istraživačke projekte u obrani (Defense Advanced Research Projects Agency – DARPA). Događanja nazvana “Sprinteri” trebala bi poslužiti razvoju “ofenzivnih rojnih taktika” (Offensive Swarm-Enabled Tactics – OFFSET) za ove nadolazeće tehnologije.

Letjelice Perdix iz američkog China Lake pokusa tijekom 2016. godine

Već postoji tehnologija rojnog korištenja dronova. U 2016. godini Ministarstvo obrane SAD je na prostoru kompleksa China Lake, savezna država California, uspješno testiralo rojeve mikro-dronova. Tada je roj od 103 Perdix drona bio ispušten iz ukupno tri borbena aviona F/A-18 Super Hornet. Te su robotizirane letjelice imale tijelo od 16,5 cm i raspon krila od 29,97 cm, a pojedinačno su težile oko 290 grama, otprilike kao konzerva gaziranog pića. Prema priopćenju iz američkog Ministarstva obrane, ti su autonomni mikro-dronovi uspješno obavili raznolike misije, među ostalim i letenje u adaptivnim formacijama, kolektivno donošenje odluka i samoliječenje. Video snimka je pokazala kako nakupina ili roj pronalazi metu, okružuje ju i simultano se oko nje brzo okuplja, te ju onda orbitira u radijusu od oko 100 metara.
—————————–

—————————–

Ponašanje roja dronova u okviru američkog China Lake pokusa tijekom 2016. godine

Kompanija “China Electronics Technology” (u kineskom vlasništvu) izvela je u lipnju ove godine demonstraciju koja je obuhvatila lansiranje 119 bespilotnih letjelica napravom nalik na praćku. Spomenute letjelice su se onda okupile u formaciju i letjele prema obližnjim planinama prateći određene uzorke putanja, objavio je Financial Times. Jedna od taktičkih uporaba ovoga bila bi i korištenje relativno jeftinih besposadnih letjelica, kupljenih putem interneta, ne bi li se njih rojilo oko zrakoplova koji trenutno nemaju efikasne protumjere za obranu od ovakvih napada.

DARPA rojevi besposadnih letjelica

Vasily Kashin, ekspert za pitanje kineskih oružanih snaga pri Higher School of Economics u Moskvi, izjavio je za Financial Times da se i Kina i Sjedinjene Države utrkuju u razvoju efikasnih algoritama za korištenje tehnologija rojenja u zraku, na kopnu i na moru. Spomenuti pokus Ministarstva obrane SAD iz 2016. godine bio je usmjeren na misije prikupljanja obavještajnih podataka na malim visinama. Novi DARPA projekt kombinirat će robote na kopnu i u zraku, u okviru jednog kompleksnijeg okružja – u urbanim prostorima.

Prvu fazu ovog projekta predvode Raytheon BBN Technologies i Northrop Grumman Corporation. Ove dvije kompanije sastavit će timove koji će pomoći pri dizajnu, razvoju i raspoređivanju otvorene arhitekture tehnologija rojenja u virtualnim i fizičkim okolišima, tvrdi se na internetskim stranicama agencije DARPA. Ti će timovi eksperimentirati s tehnologijama ne bi li pretvorili sposobnosti rojenja u stvarnost. Ostali takmaci će onda koristiti tu arhitekturu, kako bi se fokusirali na jedno od pet odvojenih područja – (1) taktike rojeva, (2) autonomnost rojeva, (3) suradnja čovjek-roj, (4) varijante za isprobavanja u fizičkom okolišu, i (5) virtualni okoliš. Svako od ovih područja će biti stavljano u fokus događanja u intervalima po šest mjeseci, kazali su dužnosnici. Na kraju svakog događanja bit će proveden test i ocjena integracije, u virtualnim i fizičkim pokusima. Također će se ponekad organizirati i ad-hoc Sprintere, između ovih natjecanja zakazanih za svakih šest mjeseci.

Prvi najavljeni “Sprint”, za kojeg su se prijave prihvaćale tijekom mjeseca studenog 2017., bavit će se generiranjem taktika rojenja za mješovite rojeve od po 50 robota u zraku i na tlu, koji trebaju “izolirati cilj u urbanom okolišu, unutar područja od dva kvadratna gradska bloka, tijekom misije trajanja od 15 do 30 minuta“. Roboti tu moraju izvesti izviđanje, identificiranje ulaznih i izlaznih točaka, te uspostavu perimetra oko područja operacije. “Natjecanja ‘Sprint’ za rojeve su empirijski pokusi dizajnirani za unapređivanje našeg razumijevanja svega što rojevi mogu postizati u urbanom okolišu“, kazao je Timothy Chung, voditelj projekata pri Uredu za taktičke tehnologije agencije DARPA. “Kroz organiziranje ‘Sprintova’ za rojeve u pravilnim intervalima mi možemo osigurati praćenje koraka s najnovijim tehnologijama – i ujedno pomažemo širenju i napretku tih tehnologija – ne bi li i bolje zadovoljili uvjete OFFSET programa“.

Chung je napomenuo kako je agencija tu otvorena brojnim natjecateljima: “Imajući u vidu široki raspon sposobnosti koje nas zanimaju, mi tražimo sva inovativna rješenja, bez obzira s koje strane ona dolazila – bila ona iz malih poduzeća, iz akademskih institucija, ili iz velikih kompanija“.

 

Ovaj je tekst autor Todd South 8. siječnja 2018. godine objavio na američkom specijaliziranom portalu Defense News (https://www.defensenews.com/). Članak je u izvorniku dostupan na internetskoj adresi: https://www.defensenews.com/news/your-army/2018/01/08/drone-swarm-tactics-get-tryout-for-infantry-to-use-in-urban-battlespace/

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.