Dočasniku OS RH – nagrada SACEUR-a

 

Nadnarednik Kristijan Njavro dobio je prošloga tjedna nagradu SACEUR Recognition Award. Svečanost dodjele ove nagrade, koju je utemeljio sada već bivši zapovjednik NATO Zapovjedništva za operacije general Phillip M. Breedlove, održana je u petak, 24. lipnja, u Zapovjedništvu kopnenih snaga NATO saveza (Allied Land Command – LANDCOM) smještenom unutar vojnog kompleksa General Vecihi Akin, u četvrti Buca grada Izmira (Turska). Samo priznanje je nadnaredniku Njavri predao aktualni SACEUR, američki general zbora Curtis M. Scaparotti (na ovoj dužnosti od 4. svibnja tekuće godine).

SACEUR Recognition Award dodjeljuje se dva puta godišnje najboljim pojedincima u NATO Zapovjedništvu za operacije (Allied Command Operations – ACO), i to kao priznanje za iznimnu službu te izvanredan pojedinačni uspjeh koji bi mogao unaprijediti karijeru primatelja. Prema službenom obrazloženju (koje je LANDCOM objavio jučer, 30. lipnja 2016. godine), nadnarednik Njavro dobio je nagradu „zahvaljujući svom angažmanu na brojnim obavještajnim forumima, pri čemu je prepoznat širom NATO SIGINT-a (Signal Intelligence) i ‘all-source’ zajednice“.

U obrazloženju koje je LANDCOM objavio na svojoj web-stranici, nadnarednika Njavru hvali se da je kao viši SIGINT-analitičar pri LANDCOM G2 Inteligence Acquisition (IA) pokazao iznimnu stručnost u razvoju i vođenju inovativnih programa obuke za SIGINT-osoblje. Također se istaknuo i kao dobar učitelj, održavajući SIGINT-obučne tečajeve za analitičare iz NIFC (NATO Intelligence Fusion Centre), AIRCOM i SHAPE J2 SIGINT, te kao predavač koji je pokrenuo SIGINT „interesnu zajednicu“, neformalni forum za što bolje dijeljenje podataka i znanja među NATO SIGINT analitičarima. U ovom je svojstvu nadnarednik Njavro sudjelovao i na prvoj ACO SIGINT konferenciji, održanoj tijekom ove godine u Izmiru. Svoje analitičke vještine Njavro je pokazao i kroz predstavljanje „modula SIGINT-suradnje na Tečaju za NATO SIGINT-operacije, koja se odvija jednom u dvije godine, te na plenarnoj sjednici NACSI (NATO Advisory Committee on Special Intelligence)“.

Iz tih razloga, on je zaslužio prestižnu nagradu ‘SACEUR Recognition Award’ za svoju iznimnu profesionalnost i predanost dobrobiti Saveza“, stoji u zaključku obrazloženja Njavrine nominacije za nagradu SACEUR-a.

Nadnarednik Kristijan Njavro pripadnik je OS RH od 1998. godine, a od rujna 2013. raspoređen je na dužnost u NATO Zapovjedništvu kopnenih snaga (LANDCOM) u Izmiru. Svečanoj dodjeli nagrade prisustvovao je i zapovjednik HKoV-a, general-pukovnik Mate Ostović. Njavro je prvi pripadnik OS RH koji je dobio „SACEUR Recognition Award“, i time stoji ravnopravno uz bok danas umirovljenog pukovnika Krešimira Lokasa, prvog pripadnika OS RH koji je dobio odličje „NATO Meritorius Service Medal“ (NATO MSM). NATO MSM je najviše NATO odličje, ali je kvota za ne-operativne MSM-ove namijenjene za NATO Zapovjedništvo za operacije vrlo mala (oko 15 godišnje). Upravo zato je formirana nagrada nazvana „SACEUR Recognition Award“, koja je statusno nešto niža od NATO MSM, ali je ipak iznad svih nagrada i priznanja „dodjeljivanih od pojedinih zapovjedništava u okviru ACO, čime je to najviša počast što je Allied Command Operations dodjeljuje osoblju koje unutar njega služi NATO savezu“.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.