Tenkovi OS RH na vježbi „Getica Saber 17“

 

Podizanjem zastava 6 država-članica NATO-a i partnera u Združenom nacionalnom obučnom centru u rumunjskom mjestu Cincu jutros je svečano otvorena multinacionalna obučna vježba „Getica Saber 17“. Radi se o vježbi koordinacije vatrene podrške i uvježbavanja bojnog gađanja naoružanjem različitih rodova oružanih snaga pod američkim vodstvom, uz sudjelovanje 6 NATO-članica i partnerskih zemalja s više od 4.000 vojnika. Vježbu je službeno otvorio brigadni general Gheorghe Visan, zapovjednik 2. pješačke divizije rumunjske Kopnene vojske:

„Naš fokus je demonstracija združene i kombinirane sposobnosti, te isticanju naše kolektivne volje za obranu od regionalne agresije. Tijekom vježbe ‘Getica Saber’ zemlje-sudionice jačat će spremnost i izgrađivati interoperabilnost pod zajedničkim zapovjedništvom, izvršavajući puni raspon vojnih zadaća u podršci sigurnosti i stabilnosti Crnomorske regije.“

Dolazak američkih snaga u vojnu bazu Cincu (Photo: US Army)

Uz SAD, u ovoj vježbi sudjeluju i pripadnici oružanih snaga Armenije, Crne Gore, Hrvatske, Rumunjske i Ukrajine. Pripadnici mehanizirane satnije Gardijske mehanizirane brigade i tenkovskog voda Gardijske oklopno-mehanizirane brigade iz sastava OS RH sudjelovat će na vježbi u sastavu mehanizirane bojne američke vojske. To je prvi puta da OS RH sudjeluju s tenkovima M-84 na nekoj inozemnoj vježbi, što je zanimljivo, budući da prethodnih godina ovu sposobnost RH nije ni samostalno deklarirala za ikakva inozemna djelovanja. U prvoj fazi vježbe „Getica Saber 17“ hrvatski su vojnici iskrcali opremu i razmjestili se u područje vježbe, nakon čega će uslijediti uvježbavanje sa saveznicima i partnerima tijekom kojeg će se postrojbe OS RH integrirati u bojnu u čijem će sastavu provoditi vježbu s bojnim gađanjem. Samo gađanje provest će se u subotu, 15. srpnja na vojnom poligonu Cincu.

„Getica Saber 17“ dio je velike multinacionalne vježbe „Saber Guardian 17“ pod vodstvom Zapovjedništva Kopnene vojske SAD-a u Europi (U.S. Army Europe – USAREUR), koja se od 25. lipnja do 25. srpnja provodi na području Mađarske, Rumunjske i Bugarske. Osim vježbe „Getica Saber“, pod okriljem „Saber Guardiana“ provest će se još i vježbe „Tobruq Legacy“, „Peace Sentinel“, „Eagle Sentinel“, „Mascal“, „Dacian Guardian“, „Black Swan“, „Brave Warrior“, „Swift Response“ i „Dragon Guardian“, u kojima ukupno sudjeluje 25 tisuća pripadnika oružanih snaga iz 22 savezničke i partnerske zemlje. Od toga će OS RH sudjelovati na 3 vježbe („Getica Saber“, „Brave Warrior“ i „Black Swan“) s ukupno 258 pripadnika, što će biti najveći ovogodišnji angažman OS RH u nekoj NATO-vježbi. Sveukupan sastav HRVCON-a koji su djeluje na vježbi „Saber Guardian 17“ stigao je u vojnu bazu Cincu u Rumunjskoj u utorak (04. srpnja) navečer, da bi se na uvodnom briefingu sljedećeg jutra upoznali s pravilima ponašanja, sigurnosnim pravilima i zadaćama vezanima uz provedbu vježbe.

Tenkovi OS RH čekaju polazak za Rumunjsku (Photo: MORH)

Hrvatski kamp u Rumunjskoj (Photo: PAO HRVCON)

Hrvatski kamp na vojnom poligonu Cincu postavila je prethodnica kontingenta OS RH, koju čine pripadnici Gardijske mehanizirane brigade, na čelu sa zapovjednikom 1. satnije 1. mehanizirane bojne „Tigrovi“ satnikom Markom Krpanom i časnikom u zapovjedništvu vojnog poligona bojnikom Miroslavom Katušom. Prethodnica Tigrova osigurava dolazak i prihvat tehnike te svih hrvatskih sudionika vojne vježbe „Saber Guardian 17“. Prethodnicu ispred Zapovjedništva za potporu čine pripadnici logističkog voda koji su podigli šatorsko naselje u kampu. Osnovu kampa čine vojni šatori „Alaska“, kao i nedavno na vježbi „Saber Strike 2017“ u Litvi. Prema riječima zapovjednice voda, poručnice Martine Mataković Barun, ovaj tip šatora namijenjen je za smještaj vojnika, posjeduje kapacietet za 20 „Arm-O-Bunk“ kreveta (sklopivih, na kat), te uređaj za grijanje i hlađenje. Pored šatora za smještaj, tu je i dnevni boravak, te ured zapovjedništva satnije. Sastavnica Zapovjedništva za potporu vraća su u vojnu bazu Cincu 18. srpnja, radi demontaže kampa.

Najveći dio snaga HRVCON-a, stožerno osoblje, mehanizirana satnija i tenkovski vod kao primarna obučna skupina, te namjenski organizirani logistički vod i tim ocjenjivača (kao sekundarne obučne skupine) bit će raspoređeni na vojnom poligonu Cincu. Pripadnici Zapovjedništva specijalnih snaga i Središnjice za obavještajna djelovanja sudjelovat će na vježbama i u Mađarskoj – i to na vojnom poligonu „Ujdorgogd“, vojnoj bazi „Tata“ i u vojno-zrakoplovnoj bazi „SZOLNOK“. Oružane snage RH također će imati svoje predstavnike i u zapovjedništvu Multinacionalne divizije smještene u Novom Selu u Bugarskoj.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.