Poljska: dajemo avione SAD-u! SAD: hmmmmm…

 

Iako je prošlog tjedna bilo sasvim izvjesno da ni Poljska, a pogotovo ne Bugarska ili Slovačka, nemaju baš nikakvu namjeru ustupiti svoje borbene avione MiG-29 i Su-25 Ukrajini, danas je po tom pitanju došlo do potpunog preokreta. Naime, Ministarstvo vanjskih poslova Republike Poljske večeras je objavilo spremnost te države da sve svoje borbene avione MiG-29 preda Sjedinjenim Američkim Državama.

Nakon konzultacija između Predsjednika i Vlade, vlasti Republike Poljske spremne su smjesta i besplatno rasporediti sve svoje avione MiG-29 u zrakoplovnu bazu Ramstein, te staviti ih na raspolaganje Vladi Sjedinjenih Američkih Država. Istodobno, Poljska traži od SAD-a da nam dostave rabljene zrakoplove s odgovarajućim operativnim sposobnostima. Poljska je spremna odmah utvrditi uvjete nabave aviona. Poljska Vlada također traži od drugih NATO saveznika – vlasnika aviona MiG-29 – da učine isto“,

stoji u večerašnjoj objavi poljskog Ministarstva vanjskih poslova. Ovdje je riječ o čak 29 borbenih aviona – 22 komada MiG-29A i 7 komada MiG-29UB. Hoće li se potom ti isti poljski MiG-ovi nekako naći u ukrajinskim rukama, ili će na njima letjeti američki piloti iznad Floride, Poljsku dalje nije briga. Nešto slično je svojedobno napravila i hrvatska Vlada, poklanjajući Vladi SAD-a svoje staro naoružanje, prije svega jurišne puške AK-47, ne pitajući što će Amerikanci s njima napraviti i hoće li se one potom naći npr. u Afganistanu ili Iraku. Štoviše, tadašnji premijer Zoran Milanović je odluku svoje Vlade o poklanjanju „viška hrvatskog naoružanja“ SAD-u prokomentirao: „A što će oni s tim napraviti… Ako s time pomognu u borbi za demokraciju, a protiv isključivosti, fundamentalizma – ne muslimanskog, islamskog, nego bilo kojeg, može biti i kršćanski… (…) Ako to posluži time, onda je to po meni prihvatljivo“.

Poljska promjena stava došla je nakon tjedan dana vrlo intenzivne diplomatske komunikacije, uključujući i posjet američkog ministra vanjskih poslova Anthonya Blinkena Poljskoj. Blinken je prije 2 dana rekao da „SAD vrlo aktivno gleda na isporuku vojnih aviona Poljskoj, ako Varšava svoje odluči poslati u Ukrajinu“.  No Poljska ih ne želi poslati u Ukrajinu, već u američku bazu u Njemačku. Time Poljska pokazuje da – barem formalno – ne želi biti prva na Putinovoj listi osvete, koju je kremaljski diktator najavio svima onima što vojno pomažu Ukrajinu.

Prve američke reakcije, međutim, ne pokazuju oduševljenje. Naime, najprije je poslana poruka iz Pentagona, gdje je visoki ali anonimni dužnosnik rekao: „Vidjeli smo objavu poljske Vlade. Za sada nemamo ništa za ponuditi“ – referirajući se na potrebu nadomještanja ovih letjelicama novim ili rabljenim američkim/zapadnim ekvivalentima. Potom je službeno reagirala i Victoria Nuland, Blinkenova osoba zadužena za politička pitanja u State Departmentu, rekavši da poljska ponuda nije ranije bila izkonzultirana s američkom stranom, te da je to jedan vrlo iznenađujući potez Poljaka. Lako bi se moglo dogoditi da je večerašnja poljska objava tek odgovor na pritiske kojima su očito bili izloženi proteklih dana, uključujući i brojne anonimne izvore te komentare u američkim medijima, o tome kako Poljska i SAD razgovaraju o avionima za Ukrajinu. Sada su sve oči uperene u SAD, i to će večeras i sutra biti vrlo vruća tema na liniji Varšava-Washington-Kijev-Bruxelles.

No, oko ponoći na srijedu 9. ožujka po hrvatskome vremenu ova je tema dobila i svoj službeni zaključak kroz izjavu Johna F. Kirbya, glasnogovornika američkog Pentagona:

Sada smo u kontaktu s Vladom Poljske, temeljem njihove današnje izjave. Kao što smo rekli, odluka o tome da li će se avioni u poljskome vlasništvu transferirati u Ukrajinu, u konačnici je na Vladi Poljske. Mi ćemo nastaviti konzultacije s našim saveznicima i partnerima o daljnjoj sigurnosnoj pomoći Ukrajini, budući da, zapravo, prijedlog Poljske pokazuje tek neke od kompleksnosti koje ova tema nosi. Mogućnost da borbeni avioni ‘na raspolaganju Vladi Sjedinjenih Američkih Država’ polijeću iz baze SAD/NATO u Njemačkoj, da bi letjeli u zračni prostor nad Ukrajinom, koji svojata i Rusija, predstavlja ozbiljan izvor briga za čitav NATO savez. Jednostavno nam nije jasno da za tako nešto postoje ozbiljni temelji. Nastavit ćemo konzultacije s Poljskom i našim ostalim NATO saveznicima o toj temi, i o zamršenim logističkim izazovima koje ona nosi, ali mi ne držimo da je taj poljski prijedlog održiv“.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.