Paklena patrola Slovenske vojske u Libanonu

 

Dvadeset rupa od metaka na vozilima slovenskih mirovnjaka, devet hitaca upozorenja, molotovljevi kokteli, oduzete jurišne puške i još uvijek nedostajući pištolji, te skoro ubijen ili otet vojnik iz patrole slovenskog kontingenta u misiji UNIFIL. To su detalji napada na slovenske vojnike 4. kolovoza ove godine u Libanonu, ali to ujedno nije i kraj priče. Još nije jasno u kojim su okolnostima Slovence  na cjedilu ostavili talijanski vojnici, kao ni zašto srpski stražari svojim slovenskim kolegama nisu otvorili vrata baze, ne bi li se ovi sklonili na sigurno.

Trenutno teku barem tri istrage napada na slovenske vojnike u sastavu snaga Plavih kaciga Ujedinjenih naroda i ni jedna od njih još nije završena. Mediji su ipak pronašli informacije o incidentu, kao i pojedinosti koje ukazuju da je ovaj napad lako mogao završiti i bitno lošije – budući je samo hrabra reakcija dijela slovenske patrole spriječila da 4. kolovoza 2018. postane najcrnji dan u novijoj povijesti Slovenske vojske. Iz više izvora potvrđene su informacije da je slovensko vozilo dobilo oko 20 metaka pobunjenika, te da su kolege iz redova misije UNIFIL Slovencima u ključnom trenutku okrenule leđa.

Tog je dana miješana talijansko-slovenska patrola krenula u izviđanje na jugu Libanona. Slovenaca je, prema podacima iz Generalštaba Slovenske vojske, bilo 8, vozili su se u dva bijela vozila HMMWV, i iz baze Shama kretali su po Zelenoj zoni, za koju su obavještajci tvrdili da je sigurna. Još nije jasno što je to tako razbjesnilo domaće stanovništvo da su krenuli u napad na konvoj Plavih kaciga. No, napadači su dobro znali što rade, i napad nije bio slučajan. Naime, oni su vidjeli da vojnici u bijelim vozilima HMMWV promatraju i fotografiraju – a baš su to napadači i čekali. Tražili su fotografske aparate i fotografije. U koloni su se prvo zaustavili Talijani, i predali im puške i pištolje. Izvori slovenskih medija sumnjaju da su pripadnici Slovenske vojske uopće i imali radijsku vezu s talijanskim dijelom konvoja, a odlučili su se pokušati probiti iz zaustavljene kolone na sigurno, u jednu drugu bazu misije UNIFIL. Proboj im nije u potpunosti uspio, budući su ih lokalni napadači slijedili na motorima, te iznova napali tik pred samom bazom Ujedinjenih naroda.

Slovenci su radijskom vezom javili da stižu prema UN bazi, no dočekala su ih zatvorena vrata, na čijoj su drugoj strani bili stražari iz srpskog kontinenta u misiji UNIFIL. Zašto oni nisu otvorili vrata sada istražuju posebne istražne skupine Ujedinjenih naroda, same misije UNIFIL i slovenske obavještajno-sigurnosne službe.

Pred tako zatvorenim vratima napadači su bacili molotovljev koktel na prvo slovensko vozilo HMMWV i zapalili ga. U njemu se aktivirao protupožarni sustav, no tri vojnika posade su napustila vozilo. Tada su ih uhvatili, oduzeli im oružje, te ih počeli tući. Jednom od slovenskih vojnika na glavu su prislonili pištolj, te ga pokušali odvući s mjesta događaja, pri čemu je on zadobio i oko 30 udaraca. Tada je posada drugog slovenskog HMMWV-a napustila sigurnost svog vozila, te krenula spašavati svoje suborce. Njihov je zapovjednik izdao zapovjed da se ispale i hici upozorenja, njih ukupno devet. Na to su se napadači razbježali.

Dok je ovakav tijek događanja medijima potvrdilo više neovisnih izvora, Slovenska vojska događanja ne komentira sve dok traju istrage. Službeno su potvrdili samo da su puške vraćene, ali ne i pištolji, iako su predstavnici misije UNIFIL odmah po okončanju incidenta za slovenske medije tvrdili kako je sva oduzeta oprema i vraćena. Zapaljena i propucana vozila čekaju okončanje istraga u bazi UN u Libanonu, dok ljudstvo pod zapovjedništvom pukovnika Tadeja Sedlara nastavlja s obavljanjem svojih zadaća, kako su to potvrdili iz Slovenske vojske.

Sugovornici slovenskih medija spominju da bi se umješane vojnike trebalo odlikovati za hrabrost, a tek treba raščistiti kako je moguće da je talijanski zapovjednik u misiji UNIFIL uopće Slovence i slao na teren, budući su oni bili predviđeni za Snage brzog odgovora (QRF), koje su trebale biti spremne kao pričuva u rezervnoj bazi, ne bi li djelovale u spašavanju drugih postrojbi UN u slučaju da ove budu napadnute. Ovako se patrolu poslalo na teren bez pričuve ili pojačanja u nedalekim bazama, čime je navodno zapovjednik prekršio osnovna taktička pravila postupanja.

Iako istrage još nisu okončane, sve ukazuje na činjenicu kako nitko uoće nije ni bio svjestan mogućnosti da se prije koji tjedan moglo brojati prve mrtve slovenske vojnike od osamostaljenja Republike Slovenije.

Photo: Slovenska vojska (vježba Steel Storm 2017)

* Ovaj tekst je autor Jure Tepina objavio 23. kolovoza 2018. godine na slovenskom portalu 24ur.com (https://www.24ur.com/), pod originalnim naslovom „Peklenska patrulja slovenskih vojakov v Libanonu“. Članak je u izvorniku dostupan na internetskoj adresi: https://www.24ur.com/peklenska-patrulja-slovenskih-vojakov-v-libanonu.html 

 

Svečani ispraćaj 24. kontingenta SV u Libanon, svibanj 2018. godine (Photo: Slovenska vojska)

Inače, Slovenska vojska je 6. kolovoza o cijelom incidentu objavila tek kratko priopćenje, u kojem kaže da pripadnici 24. slovenskog kontingenta u misiji UNIFIL u Libanonu nastavljaju provoditi planirane zadaće. Što se samog događaja tiče, u priopćenju stoji tek da je pripadnike kontingenta “u subotu, 04. kolovoza, tijekom redovne ophodnje, napala veća skupina ljudi. U prvom napadau, patrola je bila opkoljena, a vozilo im je razbijeno, dok je u drugom, intenzivnijem napadu, pri povratku u bazu vozilo poliveno benzinom i zapaljeno. Pripadnici Slovenske vojske ispalili su nekoliko hitaca upozorenja, nakon čega su uspješno pobjegli i vratili se u bazu. Pripadnici Slovenske vojske, uključeni u napad, djelovali su u skladu s pravilima postupanja i uspješno su uzmaknuli“.

Slovenski kontingent u misiji UNIFIL u Libanonu broji ukupno 15 pripadnika iz različitih jedinica Slovenske vojske, većinom ipak iz sastava 132. gorske pukovnije 1. brigade.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.