I Slovenija pridonosi UNSMIS-u

Hoće li se slovenski potpukovnik uspjeti pridružiti UN-ovim promatračima u Siriji?!

Slovenska je Vlada u četvrtak, 17. svibnja, donijela odluku o sudjelovanju u promatračkoj misiji UN-a u Siriji (UNSMIS). Pridonijet će slanjem jednog pripadnika Slovenske vojske, uz mogućnost rotacije. Glavni je tajnik UN-a, Ban Ki Moon, 27. travnja ove godine zatražio promatrače za UNSMIS, a Slovenija je odgovorila konkretnim imenom kandidata, u činu potpukovnika (ekvivalent hrvatskog pukovnika), još i prije negoli je to pitanje došlo pred Državni zbor i Vladu. Međutim, kako je odaziv zemalja pozvanih da sudjeluju u ovoj novoj UN-ovoj promatračkoj misiji vrlo velik, a Slovenija je – zbog prvomajskih praznika – zakasnila s prijavom, ministar obrane Aleš Hojs nije siguran hoće li slovenski kandidat uopće biti poslan u misiju. Iako je Vladino načelno „da“ nakon praznika stavljeno u hitnu proceduru, slovenski je potpukovnik trenutno “na zagrijavanju” – čeka mogući termin za upućivanje u nekoj od idućih skupina promatrača za Siriju.

Godišnji trošak slovenskog sudjelovanja u UNSMIS-u (na razini jednog pripadnika) iznosi 70 tisuća eura, od čega će jedan dio – oko 22 ili 23 tisuće eura – Sloveniji refundirati Ujedinjeni narodi.

U Sloveniji je postupak davanja suglasnosti za sudjelovanje u međunarodnim misijama ponešto drugačiji nego u Hrvatskoj – ne traži se odobrenje čitavog Državnog zbora, ali se za mišljenje pita resorni parlamentarni odbor. U ovom konkretnom slučaju, u četvrtak rano ujutro, prije sjednice Vlade, zajedničku izvanrednu sjednicu održali su parlamentarni Odbor za obranu i Odbor za vanjsku politiku, na kojem su nadležni ministri – obrambeni Aleš Hojs i vanjskoposlovni Karl Erjavec – članovima odbora obrazložili zahtjev UN-a i stajalište Vlade, te odgovorili na brojna pitanja (pa i o financiranju sudjelovanja). Tek nakon što su se oba odbora složila, uz neizostavna upozorenja da je Sirija izuzetno trusno i nesigurno područje, zahtjev UN-a za sudjelovanjem u UNSMIS-u ozakonila je Vlada Janeza Janše.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.