U Afganistanu ranjen slovenski vojnik

 

Kako javljaju slovenski mediji, jedan od pripadnika 20. kontingenta Slovenske vojske danas je ranjen u Afganistanu. Navodno je tijekom izviđačke misije napadnuta skupina pripadnika slovenskih snaga za posebna djelovanja, te je Slovenac zadobio prostrijelnu ranu noge. Ozlijeđeni je vojnik brzo prebačen u bolnicu zračnim putem i nije u životnoj opasnosti.

U sklopu 20. kontingenta Slovenske vojske, u Afganistanu je trenutno 33 pripadnika Oružanih snaga i još dvoje civilnih stručnjaka (ukupno 35 ljudi). Oni su tamo od kraja rujna 2013. godine, u sklopu namjenski organiziranih snaga sastavljenih iz raznih postrojbi Slovenske vojske, uz prisustvo još i dva civilna stručnjaka. Iako je većina Slovenaca stacionirana u bazi Arena u Heratu, još nije jasno gdje je točno došlo do ranjavanja, kao ni u koju je bolnicu ranjenik evakuiran. Dok će ovaj ranjeni vojnik vjerojatno vrlo skoro krenuti put domovine, za većinu nacionalnog kontingenta Republike Sloveniju u Afganistanu konačno povlačenje iz tih krajeva navodno je zakazano za kraj lipnja 2014. godine. Od tada, pa sve do kraja 2014. u Afganistanu bi trebala ostati samo dva pripadnika Slovenske vojske, i to na stožernim dužnostima.

Iako tijekom popodneva nije bilo detaljnog službenog priopćenja iz Ministarstva obrane Republike Slovenije, ovu je informaciju načelno potvrdio Simon Korez, predstavnik za medije Slovenske vojske, a onda i predstavnici Generalštaba Slovenske vojske. Dok se tijekom popodneva pojavila informacija o održavanju izvanredne tiskovne konferencije (zakazana za danas u 18.15 – po povratku premijerke Alenka Bratušek, ministra obrane Romana Jakiča i generala Dobrana Božiča, načelnika Generalštaba Slovenske vojske, iz posjete Italiji i ondje aktivnom slovenskome brodu “Triglav”), te je najave opovrgnuo Aleš Sila iz Službe za strateško komuniciranje Ministarstva obrane Slovenije, nazvavši ih “dezinformacijama”.

Pa ipak, oko 19 sati počeli su pristizati i donekle puniji službeni izvještaji o događanju u Afganistanu. Prema njima, incident se dogodio danas, u 13.27 po srednjeeuropskome vremenu, tijekom redovitih aktivnosti. Dok detalji događaja još uvijek nisu poznati, kao što ni Ministarstvo obrane Slovenije još nije izašlo s podrobnijim podacima o ozlijeđenom vojniku, slovenski mediji neslužbeno doznaju da se tu radi o 37 godina starom muškarcu iz Gorenjske, čija je obitelj u Sloveniji već obaviještena o incidentu. Odmah po ranjavanju on je helikopterom bio prebačen u vojnu bolnicu, gdje je zbrinut i medicinski obrađen. Od tamo je ubrzo prebačen natrag put baze u kojoj je i stacioniran. Spomenimo još da je ovo tek jedno u nizu ranjavanja koja su pripadnici OS Republike Slovenije pretrpjeli u Afganistanu tijekom dosadašnjih desetak godina tamošnjeg djelovanja.

Prijašnji incidenti Slovenaca u Afganistanu

U studenom prošle godine nepoznati su napadači otvorili paljbu na šest pripadnika istog ovog 20. slovenskog kontingenta u Afganistanu, koji su radili na uvježbavanju skupine od desetak pripadnika lokalnih snaga. Tijekom “taktičke stanke” na njih je otvorena paljba iz pješačkog oružja, a dok među NATO-snagama nije bilo štete, nije jasno ni jesu li pri tome loše prošli i pobunjenici. Tada se spominjalo da je tu bila riječ o prvom sudjelovanju slovenskih snaga u direktnoj razmjeni vatre, u povijesti slovenskog sudjelovanja u vojnim misijama u inozemstvu.

Prije toga, u svibnju 2011. godine, tijekom samoubilačkog napada na sjedište Provincijskog tima za obnovu (PRT) u Heratu, na zapadu Afganistana, krhotinama stakla lakše je ranjena slovenska civilna stručnjakinja Melita Šinkovec. Još prije toga, u srpnju 2005. godine, vozilo HMMWV, iz sastava slovenskog kontingenta, naišlo je na minu tijekom obavljanja izviđačkih zadataka, u okolici Kabula. Od četiri člana posade vozila, tom su prilikom trojica prošli bez ozljeda, dok je četvrtome od eksplozije nastradao sluh.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.