Srbija opet jača UN-misiju u Libanonu

 

Ljubiša Diković na RTS-u

Ljubiša Diković na RTS-u

Srbija će u studenom u mirovnu misiju UN-a u Libanonu (United Nations Interim Force in Lebanon – UNIFIL) poslati 180 vojnika. Najavio je to načelnik Generalštaba Vojske Srbije, general Ljubiša Diković, u razgovoru za RTS, dodavši kako su „pregovori o misiji u Libanonu pri kraju“, te da „osiguravanje mira širom svijeta Srbiji pomaže u procesu europskih integracija“.

Srpski vojnici u Libanonu djeluju u okviru španjolskog kontingenta UN-ovih mirovnjaka, a Diković je o jačanju bilateralne suradnje, pa i kroz jačanje same misije, razgovarao sa svojim španjolskim kolegom, načelnikom Generalštaba obrane Španjolske, admiralom Fernandom Garciom Sanchezom u Madridu početkom srpnja ove godine. Na službenom repertoaru bilateralnih razgovora bilo je zajedničko sudjelovanje u multinacionalnim operacijama i zajednička obuka specijalnih jedinica. U sklopu posjete, Diković je obišao i španjolsko Zapovjedništvo za operacije, Centar visokih studija nacionalne obrane te padobransku brigadu Oružanih snaga Španjolske.

Područje djelovanja UNIFIL-a - neveselo i nesigurno mjesto

Područje djelovanja UNIFIL-a – neveselo i nesigurno mjesto

Vojska Srbije u UN-ovoj misiji u Libanonu (UNIFIL) sudjeluje od 20. prosinca 2010. godine, s 5 stožernih časnika. Praktično dvije godine kasnije, 25. studenog 2012. godine, dodatno je angažirano 36 pripadnika pješačkog voda i 5 članova elementa nacionalne potpore. Novo pojačanje stiglo je 24. ožujka 2013., kada je tamošnji kontingent Vojske Srbije pojačan za još 2 pripadnika, također raspoređenih na dužnosti stožernih časnika. Ovo najnovije, jesensko pojačanje, 3. je po redu, a stiže upravo u trenutku kada neke druge zemlje, sudionice iste te misije, budno prate sve veće napetosti na području Libanona, te pri tome razmišljaju i o mogućem povlačenju iz ove sve opasnije međunarodne misije.

U tamošnju sigurnosnu situaciju 26. lipnja osobno su se otišli uvjeriti slovenski ministar obrane Roman Jakič i načelnik Generalštaba Slovenske vojske brigadir Dobran Božič. Slovenska vojska u UNIFIL-u održava svoj dosad 14. kontingent, s ukupno 14 pripadnika koji ondje djeluju pod talijanskim zapovjedništvom, u sektoru Zapad. Iako je Jakič ustanovio da je situacija loša, naglasio je po okončanju posjeta da „Za sada nema povlačenja. Trenutna ugroženost na jugu Libanona, gdje su naši vojnici, nije tako velika. Ukoliko ne bude osigurana sigurnost za naše vojnike, jasno je da je opoziv jedna od mogućnosti.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.