OS RH i nadalje u operaciji u Iraku

 

Prije godinu dana Vlada je predložila, a Sabor podržao, sudjelovanje pripadnika Oružanih snaga RH u koalicijskoj operaciji „Inherent Resolve“ u Iraku. Tom je odlukom bilo moguće u ovu operaciju, kojoj je primarni zadatak borba protiv tzv. Islamske države, poslati do 3 pripadnika OS RH. Pa ipak, put Iraka, točnije put Kuvajta gdje je smješteno zapovjedništvo operacije, otišao je samo jedan hrvatski stožerni časnik. Jučer je Vlada RH na svojoj 103. sjednici produžila hrvatski angažman u „Inherent Resolve“ i na sljedeću godinu, ali s novim mjestom rada – umjesto u Kuvajtu, hrvatski časnik bit će stacioniran u Iraku. Više je o tome jučer rekao ministar obrane Damir Krstičević:

„Ovom odlukom područje sudjelovanja pripadnika naših OS u ovoj operaciji – uz Kuvajt – obuhvaća i Irak. Razlog tome je premještaj zapovjedništva operacije iz Kuvajta u Irak, a u kojemu trenutno radi hrvatski časnik. Glavno zapovjedništvo u 2017. godini i tijekom ove godine nalazilo se u Kuvajtu, u kampu Arifjan. Tijekom ljeta ove godine zapovjedništvo seli iz Kuvajta u Irak, u kamp Union III, u Bagdad. Kamp je smješten u Bagdadu, u području visoke sigurnosti. Republika Hrvatska sudjelovanjem u ovoj operaciji, kao i druge države članice, aktivno snagama doprinosi koaliciji. Stoga predlažem da Vlada predloži Hrvatskom Saboru na usvajanje odluku kojom se u navedenu operaciju koalicijskih snaga u 2018. i 2019. upućuju do 3 pripadnika OS RH, uz mogućnost rotacije. Vlada RH će po završetku sudjelovanja pripadnika OS RH u ovoj operaciji podnijeti izvješće Hrvatskom Saboru“.

Na temelju pozivnog pisma za sudjelovanje na konferenciji generiranja snaga (od 12. do 14. lipnja 2018. u Tampi, gdje je smješteno Središnje zapovjedništvo za vođenje operacija – USCENTCOM) i novog CJSOR 18-01 predloženo je razmatranje nekoliko pozicija za nastavak hrvatskog sudjelovanja u operaciji „Inherent Resolve“. Republika Hrvatska je u novoj zapovjednoj strukturi dobila poziciju stožernog časnika za planiranje u odjelu za operacije. U Iraku, točnije u Bagdadu, do sada je bilo smješteno zapovjedništvo kopnenih snaga, a s njegovim preustrojem doći će na toj lokaciji do združivanja dosadašnjih zapovjedništava u Kuvajtu i Iraku. Tako transformirano ujedinjeno zapovjedništvo planira dostići punu operativnu sposobnost tijekom srpnja 2018. godine, do kada će i većina uključenih država izvršiti popunu dodijeljenih pozicija. Rotacije pozicija traju u pravilu šest do osam mjeseci.

Trenutno je u Iraku 6. kontingent Slovenske vojske (Photo: SVNKON 02 OIR)

Novo zapovjedništvo operacije je u tzv. „zelenoj zoni“ usred Bagdada, i to će biti novo radno mjesto hrvatskog časnika. U operaciji u Iraku danas s osobljem na terenu sudjeluju Sjedinjene Američke Države, Republika Italija, Australija, Francuska Republika, Republika Turska, Velika Britanija, Kraljevina Danska, Kraljevina Španjolska, Kanada, Kraljevina Nizozemska, Republika Poljska, Kuvajt, Finska, Singapur, Savezna Republika Njemačka, Kraljevina Norveška, Novi Zeland, Kraljevina Švedska, Mađarska, Republika Estonija, Republika Slovenija i dr. Upravo je početkom ovog mjeseca započeo novi angažman Slovenske vojske u operaciji „Inherent Resolve“. Slovencima je ovo već 6. kontingent, a angažirani su na obuci sigurnosnih snaga u sjevernom Iraku, odnosno Kurdistanu. Slovenski kontingent odgovoran je za organizaciju i provođenje „follow-up“ tečaja za jednu od jedinica Sigurnosnih snaga Kurdistana, kao i za organizaciju i provođenje tečaja za pripadnike zapovjedništva bojne.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.