Hrvatski vojnici u Iraku su dobro

 

Nakon što je noćas u Bagdadu ubijen iranski general Qasem Soleimani, Iran vrije, a cijela regija je postala zona visokog rizika. Hrvatska je u Iraku prisutna preko NATO misije „NATO Mission Irak – NM-I“. Tamo je krajem prošle godine, točnije u subotu 27. prosinca 2019., upućena nova, 3. po redu rotacija hrvatskih vojnika, sastavljena od ukupno 7 pripadnika OS RH, od čega 4 časnika i 3 dočasnika. Kako su prilikom ispraćaja priopćile OS RH, „pripadnici kontingenta bit će angažirani na zadaćama savjetnika Ministarstva obrane Iraka i Glavnog stožera Iračkih oružanih snaga, na stožernim dužnostima unutar Zapovjedništva misije NM-I, te na poslovima vojne policije“.

Nakon noćašnje eskalacije krize u Iraku, o čijem nastupanju Sjedinjene Američke Države nisu unaprijed obavijestile svoje brojne saveznike, portal Obris.org upitao je Ministarstvo obrane o statusu i stanju hrvatskih vojnika, kada se već MORH sam nije sjetio izdati priopćenje. No brže od Obrisa odgovor je dobio Jutarnji list, za kojeg je ministar obrane Damir Krstičević potvrdio da su „svi u bazama, ne sudjeluju u aktivnostima na terenu i zasad je sve u redu“.

Naložio sam načelniku Glavnog stožera da aktivno prati sigurnosnu situaciju sa saveznicima i u skladu s nadležnostima procjenjuje rizike i predlaže dodatne mjere za zaštitu pripadnika Oružanih snaga. Najvažnija nam je sigurnost ljudi i 24 sata pratimo situaciju preko zapovjedno-operativnog središta“, rekao je Krstičević za Jutarnji list, dodavši da u Iraku stožerno osoblje ne sudjeluje u aktivnostima na terenu, nego u obučavanju.

Tijekom popodneva se o stanju u Iraku oglasilo i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, koje je naglasilo kako stoji u stalnom kontaktu s Veleposlanstvom Republike Hrvatske u Bagdadu. Istom prilikom potvrdili su kako je osoblje Veleposlanstva dobro, kao i svi naši državljani u Iraku.

U odgovoru za portal Obris.org, koji smo dobili malo prije 19 sati, MORH je ponovio kako se u Iraku nalazi stožerno osoblje, koje je smješteno u bazama i ne sudjeluje u aktivnostima na terenu. „Pratimo sigurnosnu situaciju sa saveznicima i u skladu s nadležnostima procjenjujemo rizike i predlažemo  dodatne mjere za zaštitu pripadnika Oružanih snaga. Napominjemo kako je sigurnost naših pripadnika najvažnija“, službeno je poručeno iz Ministarstva obrane Republike Hrvatske.

Općenito, ne dođe li do potpune eskalacije sukoba, pa i eventualnog prijevremenog povlačenja pripadnika OS RH, predviđeno je da većina njih ostane u Iraku 7 mjeseci, osim jednog pripadnika kontingenta koji je upućen na rok do čak 13 mjeseci.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.