Kineski PZO sustav FK-3 uskoro u Srbiji?

 

Vojska Srbije dobit će raketni sustav protuzračne obrane FK-3 kineske proizvodnje, saznaje Balkanska bezbednosna mreža. Nabava je ugovorena i plaćena, i na to ukazuje pažljivo čitanje godišnjeg izveštaja o poslovanju javnog poduzeća Jugoimport-SDPR za prošlu godinu.

Jugoimport-SDPR u 2019. godini – 163 uvozna ugovora zaključena s 31 zemljom

U jednom pasusu navedeno je da su zaključeni uvozni ugovori u vrijednosti 620,3 milijuna USD. Jedan od najvećih poslova među njima je nabava “PZO sustava FK-3“. Ostali ugovori s vrha liste po vrijednosti su: modernizacija MiG-29, što se odnosi na integraciju dodatne avionike uključujući modifikacije radara i novih raketa zrak-zrak i zrak-zemlja, zatim nabava francuskih lakih prijenosnih PZO sustava Mistral 3 i raketa za njega, te kineskih bespilotnih letjelica CH-92A koje su već stigle i bile predstavljene javno 4. srpnja na aerodromu Batajnica. Ostali poslovi su u realizaciji.

Prvi razgovori o kupovini vjerojatno su obavljeni za posjete vojne delegacije Kini 2018. godine (Ministarstvo obrane RS)

Kineski raketni PZO sustav FK-3 prije dvije godine u medijima se spominjao kao sredstvo kojeg će se nabaviti za modernizaciju teritorijalne protuzračne obrane Republike Srbije. Informacije o tome sasvim sigurno su stigle iz državnog vrha Srbije jer nema indicija u sadržaju članaka koji spominju FK-3 a da su na neki način iscurili iz nacionalnog sustava obrane Srbije. Nabava FK-3 uvijek se u tim člancima dovodi u direktnu vezu sa susretima predsjednika Xi Jinpinga i Aleksandra Vučića. Jedan od primjera za ovakvo otvaranje teme bio je u srpnju 2018. – kada je delegacija Ministarstva obrane Srbije posjetila vojno poduzeće u Pekingu i vidjela sustave FK-3 i FM-3000. U izvještajima iz srbijanskih tabloida Informer i Alo o Vučićevoj posjeti Kini tijekom travnja 2019. navodi se precizno da je jedna od tema sastanaka dva predsjednika bio i PZO raketni sustav FK-3. Recentni članci u medijima i dalje pišu o nabavci FK-3 kao o budućem potezu, koji će tek biti temom pregovora. No, izvještaj Jugoimport-SDPR za 2019. jasno kaže kako postoji čvrsti ugovor.

Napredak u kvaliteti

Obilježavanje kraja združene taktičke vježbe „Slavenski štit 2019“, 28. listopada 2019. godine (Ministarstvo obrane RS)

Prvi raketni PZO sustavi u SFRJ nabavljeni su u prvoj polovici 1960-tih godina i bivši SSSR tada je bio jedini izvor raketne tehnike za uništavanje ciljeva u zračnom prostoru. Sada Vojska Srbije koristi sustave naslijeđene iz jugoslavenske ere i obranu Beograda čine divizijuni raketnih PZO sustava Neva-M sa zonom uništavanja po daljini do 25 km i po visini do 18 km. Ratovi na prostoru Jugoslavije odložili su nabavke nove tehnike iako je bilo puno glasina tijekom burnih 1990-tih o pokušajima i ponudama za ruski raketni sustav S-300. Javno mnijenje u Srbiji do danas je ostalo fascinirano ruskim sustavima, starim S-300 i novim S-400. Kada mediji u naslovima spomenu te rakete odmah se očekuje izuzetnu razinu interesa čitatelja. Od 2012. u javnom prostoru često se najavljivalo da predstoji nabava novih ruskih sustava koji će efikasno zaštititi zračni prostor Srbije, čak i djelovanjem po ciljevima koji su daleko u prekograničnom području. Kulminacija tog proruskog vala u Srbiji bila je za vrijeme vježbe “Slavenski štit 2019” u listopadu prošle godine, kada su na aerodromu Batajnica na vatrene položaje bila postavljena dva samohodna lansirna vozila PZO sustava S-400. Mit o tome da su rakete ostale u Srbiji održavao se mjesecima, a već u to vrijeme bilo je sigurno da se Srbija odlučila za nabavu raketnog PZO naoružanja iz Kine.

Taktičko-tehničke karakteristike FK-3 su misteriozne jer se radi o izvoznom sustavu koji do narudžbe za Srbiju i nije imao stranih korisnika. Kinezi su na izložbama naoružanja do sada navodili samo šture informacije, po kojima se radi o sustavu sa zonom uništavanja do 100 km po daljini i do 27 km po visini. U domaćim izvorima stalno se spominju tri sustava i možemo pretpostaviti, s obzirom da se radi o informaciji iz državnog vrha, da je točna i da su to tri bitnice. Kod sustava FK-3 jednu bitnicu čine vozilo s radarom i tri lansirna vozila, od kojih svako ima četiri rakete s radio-komandnim i radarskim poluaktivnim navođenjem. Jedna bitnica može istovremeno djelovati s 12 raketa po 6 ciljeva. Navodno je za Kinesku narodnooslobodilačku armiju izrađena i varijanta HQ-22 koja ima dio zajedničkih elemenata s osnovnom, ali ima rakete sa zonom uništavanja do 170 km.

Temeljem priloga kineske TV iz 2014. zaključuje se da je HQ-22 u tamošnjem naoružanju od 2014. godine, ali se prema tome mora zadržati rezerva jer kineska vojna industrija vrlo često koristi agresivni marketing i sustave u raznim fazama razvoja prikazuje kao gotove. Zbog uvjerljivosti se često snimke s testova prikazuju kao obuka u postrojbama kineske armije. Svježije slike kineske TV iz studenog 2019. predstavile su gađanje s HQ-22 u jednoj brigadi PZO za koju se po terenu i atmosferi može pretpostaviti da je realna borbena postrojba, a ne tek “prerušeni” poligon za testove. U međuvremenu je pokrenuto i prenaoružavanje kineske PZO na HQ-22, koji je zamjena za HQ-2 (što je kineska oznaka za davno zastarjeli raketni PZO sustav sovjetskog podrijetla Dvina, koji je svoj vrhunac slave imao prije četrdesetak i više godina u Vijetnamskom ratu).

Novi sustavi HQ-22 i FK-3, kojeg će se uskoro videti u Srbiji, indirektno su ostvarenje želje dobrog dijela tamošnje javnosti da se nabavi S-300. Naime, Kinezi su ove rakete projektirali na bazi tehnologije ruskih raketa raznih varijanti koje su 1990-tih godina dobili sa sustavom S-300. Za kinesku vojnu industriju je izvoz ovakvog raketnog PZO naoružanja u Srbiju izuzetno vrijedan prodor na potpuno novo tržište, jer su do sada korisnici kineskih PZO sustava srednjeg i velikog dometa bili samo kineski saveznici iz Azije.

 

* ovaj je tekst autor Aleksandar Radić objavio 2. kolovoza 2020. na portalu Balkanska bezbednosna mreža (https://www.balkansec.net/). Original pod naslovom Vojska Srbije dobija kineski sistem PVO FK-3” dostupan je na adresi:  https://www.balkansec.net/post/vojska-srbije-dobija-kineski-sistem-pvo-fk-3

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.