Srbija: ipak remont, a ne novi MiG-ovi

 

izvor: Večernje novostiOno o čemu se već dugo nagađalo i pisalo u medijima potvrdio je ministar obrane Republike Srbije, Bratislav Gašić, u intervjuu za Večernje novosti. Umjesto kupovine novih letjelice za Ratno zrakoplovstvo, što je nekoliko puta pompozno najavljivano pa odgađano, Srbija je odlučila krenuti hrvatskim putem, i postojeće MiG-ove otposlati na remont. Štoviše, po uzoru na Hrvatsku, namjera je zadržati lovačku avijaciju, ili kako kaže Gašić:

„Osim remonta ‘migova 29’, posljednjih 12 godina gotovo ništa nije ulagano u Ratno zrakoplovstvo. Namjera je bila da se do 2018. ugasi i lovačka avijacija, a da zaštitu neba preuzme neka od susjednih zemalja iz NATO-a. To više nije cilj. Piloti su dobili nove kacige, kombinezone i drugu opremu, a koristit će i Dom za odmor te rehabilitaciju na Kopaoniku. U planu za 2016. je i početak remonta devet ‘migova 21’, vrijedan više od 600 milijuna dinara. Do 2025. imat ćemo jednu eskadrilu lovačke avijacije za respekt“.

Na izričito pitanje novinara da li to znači da je država definitivno odustala od kupovine novih borbenih aviona, Gašić je odgovorio:

„Zasad smo odustali. Politika Vlade je da se zemlja što manje zadužuje i da vraćamo stare dugove. U obzir dolazi kupovina samo onoga što je neophodno, pod najpovoljnijim uvjetima, i bez podizanja novih kredita“.

Nedavni susret Bratislava Gašića i Sergeja Šojgua

Nedavni susret Bratislava Gašića i Sergeja Šojgua

Nedavni posjet Moskvi, formalno organiziran kao posjet Međunarodnim vojnim igrama na kojima je prvi puta sudjelovala i Srbija, Gašić je iskoristio za razgovor sa svojim ruskim kolegom Sergejem Kožugetovičem Šojguom i o nekim vrlo konkretnim projektima suradnje te dvije zemlje. Prema priopćenju Ministarstva obrane Republike Srbije, „ministar Gašić je iskoristio priliku da apelira na ruskog kolegu da utječe na skraćivanje rokova za isporuku 2 helikoptera Mi-17V5, za čiju je kupovinu proces pregovora ušao u završnu fazu“. U intervjuu za Večernje novosti Gašić je rekao da je taj njegov apel urodio plodom:

„Ministar obrane Rusije Sergej Šojgu nas je uvjerio da će učiniti sve da dva helikoptera Mi-17V5 budu isporučena do kraja godine. Očekujem da prvi predugovori budu potpisani već za nekoliko dana“.

Tijekom pregovora, kaže Gašić, postignut je kompromis, pa će i isporuka letjelica biti nešto brža:

„Početna cijena za dvije letjelice, sa svom dodatnom opremom, bila je 52 milijuna eura, jer su naši tadašnji zahtjevi bili strogi. Tražili smo da budu što više prilagođeni naoružanju i opremi koju već imamo. Međutim, od ruske strane smo čuli da takvi helikopteri nisu isporučivani čak ni njihovoj vojsci. Poslije prilagođavanja naših zahtjeva, konačna cijena za standardnu konfiguraciju dva helikoptera je 25,3 milijuna eura. Novac za kupovinu izdvojit će poduzeće ‘Jugoimport SDPR’ i Vlada“.

Portal Tango Six, pozivajući da ne ruski vojni blog BMPD, prenosi kako se početkom ovoga tjedna, točnije u ponedjeljak, 17. kolovoza, očekivalo potpisivanje ugovora s ruskom državnom kompanijom „Rosoboroneksport“ (registriranoj u formi otvorenog dioničkog društva ili „Открытое акционерное общество“ – OAO) o prodaji 2 helikoptera Mi-17V5, koji se proizvode u tvornici „OAO Kazanjski helikopterski zavod“ (ОАО Казанский вертолетный завод). Potvrđuje se cijena od 12,65 milijuna dolara po helikopteru, a novost je da će oni imati ruske motore VK-2500. Osim toga, očekuje se da će u 2016. godini biti potpisan ugovor za nabavu još 2 helikoptera, piše Tango Six.

Grafika: portal TangoSix, http://tangosix.rs

Grafika: portal TangoSix, http://tangosix.rs

Da ne bi bilo da se Vojska Srbije orijentira isključivo prema Rusiji, potvrđuju vijesti o razgovoru s Airbusom o nabavi druga dva helikoptera. Pri tome, Srbija očigledno opet promišlja i određenu logističku neovisnost, budući da je u razgovorima ministra Gašića s tvrtkom Airbus navodno bila otvorena i tema nešto šire suradnje:

„Ova kompanija je zainteresirana za modernizaciju ‘Supergaleba G4’, tako što bi prvi bio moderniziran u Njemačkoj, a ostalih 8 u Zavodu ‘Moma Stanojlović’. Želimo isposlovati da ‘Moma’ postane poduzeće koje bi proizvodilo dijelove za helikoptere ‘Gazela’, kojih je puno širom svijeta. Drugi segment kupovine ‘Airbusovih’ helikoptera je osnivanje regionalnog centra u ‘Momi’ za remont letjelica ‘Cougar’ i ‘Super Puma’, koje koriste mnoge europske vojske“.

Ukratko, zanimljivo je vidjeti koliko pažljivo Republika Srbija očigledno prati strateške odabire koje je posljednjih godina poduzimala Hrvatska – od (1) pribavljanja novih Mi-17, preko (2) promišljanja usporedne kupnje i nekoliko helikoptera iz koncerna Airbus (kao što je napravljeno za MUP RH), pa sve do (3) ideja o modernizaciji postojećih borbenih zrakoplova MiG-21. Doduše, ovo posljednje moglo bi biti zanimljivo u praksi, budući se svojedobno i za samu Hrvatsku čulo da je baš iz Moskve taj posao na kraju završio usmjeren prema Ukrajini – državi koja danas ima teških unutarnjih problema, dok joj ni odnosi sa Srbijom baš nisu u punome cvatu.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.