Mi-35M – značajno povećanje vatrene moći srpskog RZ

 

U petak, 16. kolovoza, delegacija Ministarstva obrane Republike Srbije predvođena ministrom Aleksandrom Vulinom posjetila je rusku tvornicu „Rostvertol“ u Rostovu na Donu, koja proizvodi helikoptere Mi-35M, kupljene za potrebe Vojske Srbije. Za srpsku delegaciju je bio upriličen sastanak s dužnosnicima kompanije, statički prikaz 4 helikoptera Mi-35M, kao i demonstracijski let te obilazak pripadnika Vojske Srbije koji se već nalaze na obuci u Ruskoj Federaciji.

Pod dojmom obilaska „Rostvertola“, Aleksandar Vulin je izjavio da će Vojska Srbije sada po prvi puta moći koristiti ovakvu vrstu opreme: „Ovo su najmoderniji svjetski sustavi. Mi smo do sada radili na helikopterima koji su bili proizvedeni ili tehnološki formulirani u vrijeme Sovjetskog saveza, a ovo su helikopteri koji su moderni, spremni i sigurni i za koje, kao i za H-145M, tvrde da su najbolji na svijetu u svojoj klasi. Kao što vidite, naši momci su izuzetni, domaćini ih jako hvale, kažu da uče brzo i da brzo mogu savladati i usvojiti nova znanja. Možemo biti ponosni na njih i možemo biti sigurni da će ovu tehniku koristiti na najbolji mogući način. Nitko se ne sjeća kada smo posljednji put imali novu tehniku ili najmoderniju. Ovo je velika promjena“, zaključio je Vulin. Inače, upravo su dva primjerka helikoptera Mi-35M sredinom svibnja ove godine sudjelovala na vojnoj paradi „Obrana slobode“ u Nišu, doduše tada još pod oznakama Ruske Federacije, ali na ushit okupljenih srpskih dužnosnika i gostiju.

Zapovjednik 714. protuoklopne helikopterske eskadrile iz Kraljeva, bojnik Dobrosav Drndarević, složio se da je velika razlika između Mi-35M i onoga što je postrojba do sada imala i na čemu se do sada letjelo. „Jedna od tih razlika je i ta oprema helikoptera i sami instrumenti – s analognog na digitalno. Druga razlika je u tome da dobivamo mnogo i u tehničkom i tehnološkom smislu, i sada konačno imamo mogućnost da izvršavamo naše zadaće i ono za što smo namijenjeni, a to je borbena uporaba u dnevnim i noćnim uvjetima, i u složenim meteo-uvjetima. Dobivamo, također, i dodatnu razinu zaštite jer je helikopter oklopljen – glavni sustavi, motor, rotor, kao i sama kabina i piloti su zaštićeni. Dobili smo, također, mogućnost da djelujemo na većim daljinama i da… da tako kažem, djelujemo i danju i noću, jer helikopter raspolaže termovizijom, televizijom, opremljen je i naočalama za noćno letenje“. Drndarević je istaknuo kako je helikopter namijenjen prvenstveno za protuoklopnu borbu, ali je osposobljen i za paletu drugih zadaća, poput prijevoza ljudi i tereta, te izviđanje iz zraka.

Ugledni beogradski zrakoplovni portal Tango Six analizirao je opremu budućih srpskih helikoptera Mi-35M, a tu prvu analizu u nastavku prenosimo u cijelosti.

————————————————————————

Posjet srpske delegacije tvornici helikoptera „Rostvertol“ u Rostovu na Donu donio nam je prve službene fotografije kao i video materijal desantno-jurišnih helikoptera Mi-35M namijenjenih RZ i PZO Vojske Srbije. Međutim, na njima se u biti ne vidi ništa novo što već nije viđeno na slikama koje su još od 24. srpnja počeli objavljivati spoteri koji fotografiraju oko tvorničkog aerodroma. U do sada dostupnom foto i video materijalu može se vidjeti kako su trenutno opremljeni i kako će biti naoružani srpski helikopteri, što ne mora značiti da će tako i ostati, jer ipak treba pričekati da helikopteri stignu u Srbiju i budu uvedeni u naoružanje. Za sada se može zaključiti kako je u pitanju obična verzija helikoptera Mi-35M, ali i da postoje određeni sustavi koji nedostaju.

Prvo što je uočljivo je da helikopteri nemaju sustav za ometanje L166 „Lipa“ (Станция оптико-электронных помех – СОЭП) koji se montira na postolje iza pomoćnog plinskoturbinskog motora AI-9V. Iako je to u biti star sustav (uveden u uporabu još 1982. godine), i dalje se prodaje uz Mi-35M, te ga većina stranih korisnika ima na svojim helikopterima. Međutim, u Rusiji su na svim Mi-35M (Mi-24VM) „Lipu“ zamijenili modernim sustavom L370 „Vitebsk“ koji za izvoz nosi naziv Prezident-S“.

Na srpskim Mi-35M vidljive su antene signalizatora radarskog ozračenja L006 odnosno SPO-15 „Berjoza“ (umjesto njega se nudi noviji L150 „Pastelj“), a također i lanseri mamaca UV-26M. Dio izloženih helikoptera imao je i naoružanje, kontejnere UPK-23/250 s dvocijevnim topom GŠ-23 kalibra 23 mm, čiji maksimalni borbeni komplet sadrži 250 granata. Također, viđeni su i nosači APU-8-4U na koje se kod Mi-35M postavlja do 8 protuoklopnih raketa 9M120 „Ataka“, a u ovoj varijanti ove rakete se nose samo na vanjskoj podvjesnoj točki desnog krila. Sasvim sigurno je da će helikopteri za Vojsku Srbije biti naoružani, i u svom arsenalu će imati i 20-cijevne saćaste lansere B8V-20 nevođenih raketnih zrna S-8 kalibra 80 mm.

Bojnik Dobrosav Drndarević, zapovjednik 714. protuoklopne eskadrile „Sjenke“, izjavio je da su helikopteri RZ i PZO Vojske Srbije opremljeni i opremom za noćno letenje (NVG). Na Mi-35M se obično od takve ruske opreme koriste ONV-1 ili ONV-2. Također, bojnik Drndarević je spomenuo i da je tu termovizija i televizija, što je zapravo optoelektronički sustav GOES-324 (ГОЭС-324) koji ima termovizijski i televizijski kanal, laserski daljinomjer te uređaj za radio-lokaciju (RDF), koji spada u osnovnu opremu helikoptera.

Nabava helikoptera Mi-35M sasvim sigurno značajno povećava vatrenu moć srpske RZ i PZO, ali bi svakako bilo poželjno u budućnosti nabaviti još primjeraka, kao i opremiti flotu sustavima za samozaštitu ne bi li se povećala njihova mogućnost preživljavanja na modernom bojištu. Osim sustava kao što je L370 „Vitebsk“ („Prezident-S“, koji inače nije jeftin), moguće je nabaviti i ispuhe za raspršivanje vrućih plinova motora (Экранно-выхлопные устройства – ЭВУ).

 

* tekst autora Živojina Bankovića objavljen je na portalu Tango Six (https://tangosix.rs/) 19. kolovoza 2019. godine pod naslovom „[ANALIZA] Kako su za sada opremljeni helikopteri Mi-35M RV i PVO Vojske Srbije“, a u originalnom izdanju može se naći na adresi https://tangosix.rs/2019/19/08/analiza-kako-su-za-sada-opremljeni-helikopteri-mi-35m-rv-i-pvo-vojske-srbije/

** Photo i video: MORS

———————

———————

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.