IDEX 2023 – kao u najboljim predpandemijskim godinama

 

U ponedjeljak, 20. veljače, u glavnom gradu Ujedinjenih Arapskih Emirata Abu Dhabiju, otvoren je sajam vojne opreme i naoružanja IDEX 2023, i njegov prateći sajam pomorske opreme NAVDEX. Sajam se poklapa s prvom godišnjicom rata u Ukrajini, pa je i interes za vojnu opremu pojačan, a organizatori  očekuju sklapanje ugovora u vrijednostima iz najboljih predpandemijskih godina. Ovo je 16. izdanje IDEX-a te 7. izdanje izložbe NAVDEX, koje organizira tvrtka Capital Events u suradnji i uz punu potporu Ministarstva obrane UAE te pod pokroviteljstvom Njegovog visočanstva šeika Mohameda Bin Zayeda Al Nahyana, predsjednika Ujedinjenih Arapskih Emirata i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga UAE. Zanimljivo je da na ovogodišnjem IDEX-u ravnopravno izlažu vojni proizvođači iz zaraćenih države – Ukrajine i Rusije, pri čemu je ruski naglasak na bespilotnim sustavima (naročito letjelicama).

BSO i novi projekt FAV250 (Photo: BSO)

I ove godine na IDEX-u izlažu i predstavnici hrvatske obrambene industrije. Tako je Hrvatska gospodarska komora ponovno organizirala zajednički nastup tvrtki iz Zajednice obrambene industrije HGK, Agencija Alan (u kojoj je u tijeku natječaj za novog šefa Uprave) predstavlja proizvode iz svog djelokruga rada, dok se zasebno predstavljaju dvije najveće hrvatske kompanije – HS Produkt i Šestan-Busch, koji na IDEX-u uvijek zabilježi odlične rezultate. Na izložbi pomorske obrane i sigurnosti NAVDEX u organizaciji HGK predstavlja se posrnulo Brodogradilište specijalnih objekata. “Tvrtka BSO – Brodogradilište specijalnih objekata na sajmu NAVDEX traži nove poslovne prilike i nova tržišta za patrolne brodove. Razvili smo brzi napadajni brod FAV 250 te na ovom sajmu imamo premijeru novog proizvoda“,  najavio je Darko Pappo, član Uprave DIV Grupe, u sklopu koje djeluje BSO.

Očekivanja su velika jer je ovo jedan od dva najveća sajma u svijetu. Imamo unaprijed dogovoren cijeli niz sastanaka“, rekao je Milan Knežević, član Uprave Agencije Alan, koji uz HS Produkt i Šestan Busch prezentiraju kompletno naoružanje i vojnu opremu, kao i robu dvojne namjene.

Na temelju dosadašnjih rezultata prodaje, nakon SAD-a, tržište Bliskog Istoka je najvažnije za HS Produkt pa je prisustvo na IDEX-u izuzetno važno. Ponajprije je to radi održavanja kontakata s postojećim kupcima iz regije, gdje smo zabilježili značajne rezultate, poput Iraka, Saudijske Arabije i Jordana, i gdje očekujemo nastavak suradnje, a nakon toga i radi predstavljanja budućim potencijalnim kupcima“,

kaže predsjednik Uprave HS Produkta i predsjednik Zajednice obrambene industrije HGK Željko Pavlin, dodavši da nastup na IDEX-u povećava vidljivost njihovog brenda i omogućava veću prepoznatljivost među kupcima njihovih proizvoda, kao i da će nastup iskoristiti za održavanje niza poslovnih sastanaka i prezentacija.

Alojzije Šestan, osnivač i direktor tvrtke Šestan-Busch, također je istaknuo da su očekivanja velika budući da sajam obilježava 30 godina postojanja, dok sama tvrtka Šestan-Busch bilježava 20 godina rada s Ujedinjenim Arapskim Emiratima: “Do sada smo isporučili preko 150 tisuća kaciga Emiratima, a očekujemo na sajmu još jedan ugovor za 25 tisuća kaciga, također za UAE“, rekao je Šestan, napominjući da je potencijal za nove poslove na ovom sajmu puno širi jer otvara prostor za sklapanjem novih poslova s cijelim arapskim svijetom.

“Posljednje dostupne brojke govore nam da se izvoz naše obrambene industrije vraća na predpandemijske razine, s više od 110 milijuna eura u 2020. na više od 151 milijun eura u 2021. godini. Očekujemo da će brojke pokazati istu tendenciju rasta i za prošlu godinu, posebice jer se manifestacije poput ove nakon pandemije također vraćaju u svoje uobičajene razmjere po pitanju broja posjetitelja i izlagača”,

zaključuje potpredsjednik HGK za industriju i održivi razvoj Tomislav Radoš. Hrvatske je tvrtke posjetio i Jasmin Devlić, generalni konzul Republike Hrvatske u Ujedinjenim Arapskim Emiratima sa sjedištem u Dubaiju.

IDEX se tradicionalno održava svake dvije godine u Nacionalnom izložbenom centru Abu Dhabija (ADNEC), a ove godine obilježava 30 godina postojanja. Očekuje se preko 130 tisuća posjetitelja, uz više od 1350 izlagača iz 65 zemalja svijeta na površini od 165 tisuća m2.

 

*Photo: IDEX,  BSO i HGK

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.