Hrvatski topovi M46 radno u Donbasu

 

Iako Republika Hrvatska nije iz službenih izvora rekla ni riječ o vojnoj pomoći koju se posljednjih mjeseci šalje put Ukrajine, stvari ipak prije ili kasnije isplivaju na vidjelo u tom ratu kojeg kao nijedan do sada karakterizira i iznimna gustoća objava slikovnog i video materijala s terena. Pri tome, prvo ti materijali obično osvanu na društvenim mrežama, a onda se preliju i šire, u tradicionalnije medije. Jučer popodne su se tako pojavile i snimke terenskog korištenja topova M46H1 kalibra 130 mm iz Hrvatske, o čijem smo slanju u Ukrajinu pisali prije točno mjesec dana.

Pri tome, osim samog oružja na paljbenom položaju, tu se vidi i topničko streljivo koje je vjerojatno također poslano iz Hrvatske – prema ukrajinkim izvorima – u opsežnim količinama. Konkretno, riječ je o sanducima trenutno-fugasnih granata OF-482, uz koje se koriste upaljači PD M572E, što se može pročitati na priloženoj fotografiji barem 24 takva sanduka s pojedinačnim granatama uskladištenim nedaleko paljbenih položaja.

—————————-

—————————-

U galeriji slika objavljenoj na društvenoj mreži Twitter vidi se maskirani ukrajinski paljbeni položaj, hrvatski top M-46H1 u akciji, zaliha streljiva u sanducima, te granate s upaljačima i potisna punjenja koja se priprema za skoro korištenje.

Ipak, pogleda li se malo podrobnije, vidi se da je tu zapravo riječ o materijalima iz reportaže s donjeckog bojišta, koju je jučer ujutro objavila ArmijaInform, službena informativna agencija ukrajinskog Ministarstva obrane. U reportaži pod naslovom „Topnici u Donječini svakodnevno uništavaju neprijateljske ciljeve“ autorice Anne Gudž, napominje se da se položaji ove topničke jedinice iz sastava jedne od mehaniziranih brigada u Donjeckoj regiji nalaze na udaljenosti svega od 8 do 10 kilometara od neprijatelja. „Specijalna dopisnica agencije ArmijaInform doznao je kako su naši branitelji topom M46 gađali mete ‘rašista’. Topnici kažu da su tijekom 19 dana borbenih djelovanja uništili oko 17-18 ciljeva okupatora“. Ostatak ove kratke reportaže prenosimo u cijelosti.

„Svaki dan uništavamo jedan cilj – pomažemo pješaštvu u eliminaciji neprijateljske tehnike i ljudstva. To su topničke instalacije, minobacački položaji, MLRS ‘Grad’, neprijateljske samohodne topničke instalacije, itd. Vatrom možemo pokriti i rovove, zemunice, šumska područja“, kaže zapovjednik jedinice Oleksandr. Prema zapovjedniku oružja Vladyslavu, topničkim proračunima može se prirediti pokrivanje čitave neke paljbene zone, ali i uništavanje točkastog cilja. Vojnici postrojbe kažu da im je najupečatljiviji trenutak bio uništavanje ruskog minobacača 2S9 Nona. Mi smo je ‘lovili’ od prvog hica. Bio je to prekrasan trenutak kada shvatite da ste uništili opremu kojom se neprijatelj razmetao po cijelom svijetu“, kaže zapovjednik Vladyslav.

Topnici napominju da koriste različite modifikacije granata za top M46. Koristimo i ‘starinske’ i moderne projektile zapadnih partnera. Sa streljivom nema problema. Rijetki su slučajevi da gađamo ciljeve ruske vojske i na udaljenosti do 37 kilometara“, kažu naši branitelji. Topnici kažu da je intenzitet borbi sada visok, ali se taktika neprijatelja nije promijenila. Borbena gotovost je stalna, jer neprijateljsko zraakoplovstvo i topništvo djeluju po nama i danju i noću. Rusi se nastavljaju pridržavati taktike ‘Čornobajevke’ — to jest, idu bezglavo i, naravno, trpe značajne gubitke“, kaže zapovjednik jedinice Oleksandr. Na kraju, vojnici napominju da je pješaštvo više puta zahvaljivalo bogovima rata“ (op.ur. – kako je u govoru iz 1944. Staljin nazvao topništvo) za obavljeni posao i spašene živote svojih suboraca.

*Photo: ArmijaInform

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.