Je li Hrvatska podbacila u vojnoj pomoći Ukrajini?

 

Nije posebna novost da je Republika Hrvatska već prije nekoliko mjeseci, na samome početku ovogodišnjeg intenzivnog ratovanja u Ukrajini, svu pomoć toj napadnutoj državi proglasila tajnom. Navodno se od tada slalo ponešto pomoći, no nije jasno ni koliko niti kada. Prema navodima njemačkog Kiel Institute for the World Economy, koji održava pregled nazvan “Ukraine Support Tracker”, Hrvatska je Ukrajini ukupno obećala 0,02 milijarde eura vojne pomoći. No, do 1. srpnja po tom izvoru – ništa nije bilo isporučeno.

“Hrvatska uništa”, tvrdi Instiitut za svjetsku ekonomiju iz Kiela

Kako je na tu temu u ponedjeljak, 11. srpnja, pisala agencija LETA iz Latvije, samo je deset europskih država, uključujući Latviju, u potpunosti ispunilo obećanja o slanju vojne pomoći u Ukrajinu. Njemačka, koju se po tom pitanju često proziva, do početka srpnja je bila otposlala nepunih 40 posto obećanih sredstava. Konkretno, vodeća ekonomija Europske unije Ukrajini je obećala vojne pomoći u vrijednosti 675 milijuna eura, a od toga je stvarno isporučila vojnih roba u vrijednosti od tek 269 milijuna eura, odnosno 39,9 posto obećanoga.

Kako piše njemački Bild, a prenosi LETA, ukupna obećana pomoć iz Europe navodno je bila vrijedna oko 80,7 milijardi eura. Listu isporučitelja iz Europe predvodi Poljska, koja je otposlala 100 posto obećanog naoružanja, vrijednog oko 1,8 milijardi eura. Poljska je ukupno druga i u apsolutnim razmjerima, iza Sjedinjenih Američkih Država – koje su u Ukrajinu do početka srpnja isporučile oko 2,33 milijarde eura vojne pomoći, odnosno 38,4 posto od obećanih 6,3 milijarde eura.

Osim Poljske, tu su istaknute i Latvija (220 mijijuna eura), Francuska (160) milijuna, Italija (150 milijuna), Belgija (80 milijuna), Luxembourg (50 milijuna), Finska (30 milijuna), Slovenija (10 milijuna), Bugarska (3,5 milijuna), te Austrija (3,5 milijuna eura) – koje su sve ispunile svoja obećanja. Što se tiče ispunjenja obećanih količina pomoći, nakon SAD i Poljske, u ovim je pregledima slijedila Velika Britanija – koja je obećala poslati 1,12 milijardi eura, a od toga ispunila 90,7 posto – te Kanada, koja je otposlala 82,5 posto od obećanih 920 milijuna eura vojne pomoći.

SAD – vodeća zemlja po obećanoj i isporučenoj pomoći Ukrajini

Za to vrijeme je i Estonija otposlala 98 posto obećanoga (250 milijuna eura vojne pomoći), Norveška je na 96 posto od obećanih 450 milijuna eura, Češka na 88,9 posto od obećanih 260 milijuna, Nizozemska na 84,9 posto od obećanih 80 milijuna eura, a Litva na 82,6 posto od obećanih 50 milijuna eura vojne pomoći Ukrajini. Njih na ovim njemačkim pregledima onda slijede Slovačka, Španjolska, Švedska, Danska i Australija, prema udjelu ispunjenog od ukupnih nacionalnih obećanja.

Pri dnu ovih njemačkih ljestvica su Novi Zeland (isporučen 31 posto od obećanih vojnih roba vrijednih 3,6 milijuna eura), te Grčka (isporučeno samo 5,8 posto od obećanih 250 milijuna eura). No, na kraju dolazimo do podatka koji je posebno zanimljiv. Naime, kako navodi latvijska LETA, citirajući njemački Bild – iz Europe Austrija, Bugarska, Cipar, Irska, Malta, Mađarska, Portugal, Rumunjska, ali i Hrvatska,  navodno da po javno dostupnim podacima nisu do sada isporučile baš ništa od vojne pomoći koju su obećale Ukrajini.

Ukupno gledano, prema podacima njemačkog Kiel Institute for the World Economy, Republika Hrvatska je ukupno Ukrajini obećala 23 milijuna eura svekolike pomoći (30. na listi), odnosno oko 0,042 posto svog BDP-a – čime je ukupno 19. država izlistana po ovom kriteriju. Pri tome ,Hrvatska nije Ukrajini obećavala gotovinu, nego humanitarnu i vojnu pomoć. Humanitarne pomoći se obećalo u protuvrijednosti 6 milijuna eura (po čemu smo 25. na listi), što čini 0,012 posto hrvatskog BDP-a (time smo 13. na listama). Vojne pomoći se obećalo u protuvrijednosti 16 miljuna eura (čime je RH 23. na listama), što iznosi oko 0,030 posto hrvatskog BDP-a – a time smo 16. na listama, iako njemački institut tu bilježi potpuni podbačaj hrvatskog izvršenja preuzetih obveza. Tu ipak treba podsjetiti i na službene Vladine odluke o pomoći za Ukrajinu – još u veljači Vlada RH donijela je odluku o slanju paketa zaštitne opreme, kao i vojnog paketa u vrijednosti od 124 milijuna kuna ili kako je rekao ministar obrane Banožić – “dovoljno opreme za 4 brigade”. Naknadno je Vlada odlučila poslati i simboličan paket opreme za zamatanje i zaštitu kulturne baštine Ukrajine, kao i dodatnu medicinsku opremu, ukupne vrijednosti 1,5 milijuna kuna.

Da su okolnosti u hrvatskom obrambenom sustavu normalnije, te da još postoje barem naznake nekad relativno ozbiljno primjenjivane transparentnosti u obrani, a i šire – bilo bi lako na argumentiran način ili potvrditi ili opovrgnuti ove međunarodne navode. Kako sada stvari stoje, radi aktualno popularnog stava da “neprijatelj uvijek sluša”, ostaje nam tek citirati strane navode i Vladina obećanja, i nadati se da Republika Hrvatska ipak nije tako temeljito zatajila u pomoći prijateljskoj Ukrajini, kako to izgleda kad se čitaju liste međunarodnih instituta te navodi raznih inozemnih medija.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.