Hrvatski topovi za Ukrajinu

 

Prošloga tjedna brojni izvori koji se bave tzv. OSINT-informacijama ili „tragači za oružjem“ (tzv. „weapon tracker“) uočili su hrvatsku donaciju opreme za Ukrajinu. Jedna od najpoznatijih takvih stranica Oryx u subotu, 13. kolovoza, objavila je  dorađenu listu međunarodne vojne opreme poslane ili obećane ukrajinskoj vojsci na kojoj se po prvi puta pojavila i Hrvatska, i to sa donacijom 15 (ili više) vučenih topova M-46 130 mm. Uz napomenu kako se radi o sovjetskom oružju iz doba Hladnoga rata nema nikakvih detaljnijih informacija o pojavi ovog topa na ukrajinskom bojištu, iako je jasno da se tog oružja već ranije itekako nalazilo u ukrajinkskom arsenalu.

Hrvatska pošiljka na odmorištu (Izvor: Oryx)

Ipak, time se izgleda razriješila misterija oružane pošiljke koja se 8. kolovoza pojavila na graničnom prijelazu Macelj/Bregana. Tog je dana na FB stranici pod nazivom „Policija zaustavlja-Krapinsko zagorska županija“ veliki interes izazvala neuobičajena objava. „7.12 Dobro jutro. 12 komada šlepera natovareni sa haubicama i topovima na Macelju“ Osim teksta, bio je priložen i kratak video, očito snimljen mobitelom, koji prikazuje labudice na kojima se zaista vidi polupokriveno naoružanje. No video je ubrzo uklonjen, i ostao je samo tekstualni dio poruke. Prema „screenshotovima“ priložene video-snimke, dalo se zaključiti da se radi o tegljenom topničkom oružju. Sličan teret vidljiv je i na fotografiji koju je objavio Oryx, samo što labudica s topovskim teretom stoji na odmorištu.

————————

————————

Testiranje UbS-a na Zečevu 2015. godine (Photo: MORH/Tomislav Brandt)

Prema Dugoročnom planu razvoja OS RH za razdoblje od 2006. do 2015. Hrvatska vojska raspolagala je s 83 topa M46 (M46 H1), od čega je 36 komada bilo potrebno za djelatni sastav i pričuvu. Već u sljedećem DPR-u, koji je još uvijek važeći, konstatira se da su postojeća topnička oruđa ((kalibara 105 mm, 120 mm, 122 mm, 130 mm, 152 mm, 155 mm) tehnološki zastarjela zbog čega je potrebno započeti process opremanja topničkim sustavima NATO kalibra 155 mm. U javno dostupnim izvorima M46 spominje se periodički – kao npr. u listopadu 2015. godine, kada je Zapovjedništvo za potporu organiziralo nadzorno-tehničko gađanje na poligonu “Zečevo”. Riječ je bila o redovitoj godšnjoj aktivnosti nadzorno-tehničkog gađanja s unutarnjim i vanjskim balističkim mjerenjima značajki UbS-a streljivom 105 mm za haubice H M2A1 B1 i streljivom 130 mm za top M46 H1. Kako je izvijestio Hrvatski vojnik, “Iz topa M46 H1 ispaljeno je 40 trenutno-fugasnih granata, a gađalo se na udaljenost od 16 400 m, dok se iz haubiceH M2A1 B1 gađalo na udaljenost od 11 200m, a ispaljeno je 56 tempirnih i trenutno-fugasnih granata. Kod gađanja iz haubice ispitivalo se sedam, a iz topa pet serija laboracije streljiva”. Slično nadzorno-tehničko gaađanje bilo je provedeno i prošle godine, i to iz minobacača M75, iz haubice LH33 CITER kalibra 155 mm, te iz topa M46.

U aktualnim strateškim dokumentima top M46 uopće se više ne spominje, pa nije ni čudo ako su početkom kolovoza ovi topovi iz VSK “Jasikovac” krenuli put Ukrajine.

————————

————————

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.