Airbus modernizira američke Lakote

 

Kopnene snage SAD dodijelile su ugovor za modernizaciju helikoptera koncernu Airbus. Posao je vrijedan 27,8 milijuna USD, a odnosi se na unapređenje paketa opreme za misije (Mission Equipment Package – MEP) u snagama Army National Guard bojni za sigurnost i potporu (Security and Support Battalion).

Dogradnje za MEP proširuju sposobnosti helikoptera UH-72A Lakota za provođenje operacija danju i noću, stavljajući im na raspolaganje napredni višenamjenski zaslon s prikazom pokretne mape, unaprijeđenim digitalnim sučeljem, novim monitorima, sustavom za upravljanje zrakoplovnim misijama, te ostalim sistemskim unapređenjima.

Ovaj posao će pilotima pružiti bitno unaprijeđenu funkcionalnost i sposobnost provođenja novih zahtjevnih misija, dodatno unapređujući vrijednost helikoptera Lakota kao izviđačkog sredstva Nacionalne garde“, kazao je Scott Tumpak, dopredsjednik vojnog poslovnog odsjeka pri Airbus US Space and Defense. Helikopteri UH-72A opremljeni sa MEP specifično su dizajnirani za izvođenje zadataka Nacionalne garde kroz spektar misija koje uključuju djelovanja unutar SAD, suzbijanje trgovine drogom i poslove granične sigurnosti. Ovaj ugovor Kopnenih snaga SAD obuhvatit će do 50 letjelica iz sastava Bojni za sigurnost i potporu raspoređenih širom SAD. Trenutno se tu radi o ukupnoj floti od 107 letjelica. Planirana unapređenja helikoptera Bojni za sigurnost i potporu pružaju kritične tehnologije i posebne sposobnosti nužne za poslove iz domene domovinske sigurnosti, izviđanja, te misija traganja i spašavanja.

Radovi na ovim helikopterima provodit će se u proizvodnom pogonu koncerna Airbus u mjestu Columbus, savezna država Mississippi, odakle je od 2006. godine do sada za Kopnene snage SAD isporučeno preko 480 helikoptera UH-72A i UH-72B Lakota, zasnovanih na H145.

Ovaj ugovor izvršavat će Airbus US Space and Defense. Radeći u okvirima specijalnog sigurnosnog sporazuma (Special Security Agrement), Airbus US Space and Defense Inc. pruža usluge vezane uz satelite, lasersku komunikaciju, te helikoptere i aviona, ne bi li ispunili i najzahtjevnije potrebe američkih vlasti u području obrane, sigurnosti, svemira te obavještajnih poslova.

Photo: Airbus

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.