Koliko zapravo košta F-16 Barak: 135, 500 ili 700 milijuna USD?

 

U službenom glasniku Kongresa Sjedinjenih Američkih Država, koji bilježi transkripte debate te aktivnosti 2. zasjedanja 115. saziva Kongresa SAD, u izdanju od 18. prosinca 2018. godine (br. 199, svezak 164) nalaze se popisane i aktualne aktivnosti Zastupničkog doma i Senata. Među ostalim, tu su navedeni i podnesci koji se Senatu dostavljaju iz raznih tijela izvršne vlasti (Executive Communications – EC). Riječ je o složenim dokumentima koji obuhvaćaju službena izvješća i prateću dokumentaciju. Ovdje je pod službenom oznakom EC-7454 navedeno sljedeće:

“Priopćenje od pomoćnika državnog tajnika zaduženog za zakonodavne poslove u Ministarstvu vanjskih poslova (Department of State) koji prenosi, u vezi s odjeljkom 3 (d) Zakona o kontroli izvoza naoružanja (Arms Export Control Act), kao što je navedeno, certifikaciju predloženog transfera opreme obrambene namjene bitnih razmjera – konkretno zrakoplova F-16 C/D s pripadajućim streljivom, rezervnim dijelovima, pomoćnom opremom, zrakoplovnim simulatorom i uslugama obuke, od Vlade Izraela prema Vladi RH, s izraženom prodajnom vrijednosti od 135 milijuna USD (prijenos broj RSAT-18-6342); upućuje se Odboru za vanjske poslove”.

Kako izgleda, radi se tu o grubom opisu materijala koji su iz Ministarstva vanjskih poslova SAD poslani u američki Kongres u utorak, 11. prosinca, o čemu smo već pisali na portalu Obris.org. Naravno, novost je ovdje spomen ukupne vrijednosti roba i usluga sadržanih u ovome poslu, koja je deklarirana na ukupno 135 milijuna USD, dok se u Hrvatskoj čitavo vrijeme govori o kupoprodaji vrijednoj 500 milijuna USD. U nadolazećim danima za očekivati je da Ministarstvo obrane i čelnici obrambenog sustava RH detaljnije objasne ovu razliku od 365 milijuna USD, odnosno oko 2,37 milijarde kuna. Prema dosadašnjim navodima moglo bi se nagađati da su tu sadržani troškovi prilagodbe infrastrukture hrvatskih zračnih luka, troškovi radova na spomenutim avionima koje Hrvatska iščekuje, a možda i ponešto od bogate lepeze gospodarske suradnje o kojoj se pričalo prije donošenja odluke o izboru ponuđača borbenih zrakoplova. No naravno, sve su to tek nagađanja, dok pravo stanje stvari tek treba čuti iz službenih izvora Republike Hrvatske.

Ili ipak 700 milijuna?

Pa ipak, zanimljivo je sve ovo usporediti sa sadržajem službenog priopćenja Ministarstva ekonomije i industrije Države Izrael od 25. srpnja ove godine, izdanog povodom posjeta Hrvatskoj izraelske delegacije na čelu s predsjednikom Rivlinom, u kojoj se nalazio i ministar gospodarstva Eli Cohen. Tu se moglo čitati:

Eli Cohen i Darko Horvat – ministri gospodarstva Izraela i Hrvatske

“Tijekom posjeta, ministar Cohen je sa svojim hrvatskim kolegom potpisao Sporazum o jačanju suradnje između ove dvije zemlje. Ministar Cohen se pridružio službenom posjetu ne bi li pomogao pri finaliziranju posla oko prodaje zrakoplova F-16 iz Izraela u Hrvatsku, u vrijednosti od 700 milijuna USD. Među državama koje su se natjecale u ovoj prodaji borbenih zrakoplova bile su SAD, Grčka, Švedska i Južna Koreja.”

Tih 700 milijuna USD navodno dijele izraelsko Ratno zrakoplovstvo te tvrtke Elbit i IAI, spominje se u istom priopćenju izraelskog Ministarstva ekonomije i industrije. Riječ je tu o još jednom navodu vrijednosti ovog velikog posla obrambenog sustava RH, koji se značajno razlikuje i od 500 milijuna USD spominjanih u hrvatskim izvorima – a posebice je radikalno različit od prekjučer spomenutih 135 milijuna USD prodajne vrijednosti navedenih u službenom američkom kongresnom izvoru.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.