Helikopteri Bell Huey II stigli u BiH

 

Novi helikopteri za Oružane snage Bosne i Hercegovine, tipa Bell Huey II, dopremljeni su u subotu, 4. prosinca, iz Sjedinjenih Američkih Država na Međunarodni aerodrom Sarajevo. Na aerodromu su ih dočekali tehničari i stručnjaci OS BiH i američkog proizvođača Bell Helicopters, koji su odmah započeli s njihovom pripremom za probne letove. Helikopteri su dopremljeni civilnim transportnim avionom Antonov An-124 ukrajinske zrakoplovne tvrtke Antonov Aviation Company (AAC), koju je angažirala tvrtka Bell. Avion je poletio s aerodroma u gradu Huntsvilleu, u američkoj saveznoj državi Alabama, da bi jutros stigao u Sarajevo.

Kako smo već pisali, radi se o četiri helikoptera čiji je ugovor o nabavi ukupne vrijednosti 38.539.378 američkih dolara (odnosno 67,43 milijuna konvertibilnih maraka), od čega je Bosna i Hercegovina sudjelovala s 4,360.000 dolara, odnosno 7,5 milijuna konvertibilnih maraka, kroz program Foreign Military Sales (FMS). Preostali iznos osigurala je Vlada SAD sredstvima iz američkog programa pomoći prijateljskim zemljama Foreign Military Financing (FMF). Osim samih helikoptera, BiH je u pripadajućem paketu dobila i preobuku pilota te tehničara u središtima za obuku Bell Helicopter Textron Inc., pričuvne dijelove i potrošni materijal za 2 godine (300 sati leta godišnje), alate i ispitno-mjernu opremu za 1. i 2. stupanj održavanja helikoptera, kao i pripadajuću tehničku dokumentaciju za zrakoplovno-tehničko održavanje, te zemaljsku opremu za opsluživanje helikoptera.

Helikopter vojne oznake UH-1H-II Huey II modernizirana je, poboljšana i za održavanje jeftinija varijanta helikoptera opće namjene UH-1H Iroquois (poznat i kao „Huey“), koji se nalazi u inventaru Brigade zračnih snaga i protuzračne obrane OS BiH. Ovom nabavom Brigada će – smatraju u MO BiH – moći nastaviti još i bolje izvršavati zadaće zračnog prijevoza, medicinske evakuacije, gašenja požara, traganja i spašavanja, kao i ostale zadaće u okviru glavnih misija Oružanih snaga.

Službena primopredaja helikoptera planirana je nakon probnih letova, uz prisutnost medija i visokih uzvanika. Tim povodom, Ministarstvo obrane BiH upozorava građane Sarajeva da u narednim danima, a već od danas, mogu očekivati povećanu aktivnost helikoptera u zoni glavnog grada BiH.

 

*Photo: MO BiH

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.