Uz Srbiju, Airbus helikopterima dodatno oprema i SAD

 

Dok Republika Srbija čeka svoja prva dva primjerka helikoptera H145M, od ukupno 9 letjelica naručenih pri europskom poduzeću Airbus Helicopters, zanimljivo je uočiti da se nakon nekoliko godina pauze sličnim helikopterima nastavljaju opremati i Kopnene snage Sjedinjenih Američkih Država. Riječ je o pribavljanju helikoptera UH-72A Lakota – letjelica kojima su SAD nadomjestile dio svojih helikoptera Bell OH-58 i TH-68, a kojih je sada od njihovog europskog proizvođača naručeno dodatnih 35 primjeraka u vrijednosti od oko 273 milijuna USD.

Helikopteri UH-72A Lakota kod tvornice u mjestu Columbus, savezna država Mississippi

Airbus Helicopters svoje helikoptere za američko tržište gradi u Columbusu, savezna država Mississippi, a od početka ovog posla 2005. godine za Oružane snage SAD isporučeno je ukupno 412 helikoptera UH-72A Lakota. Riječ je o dvomotornim nenaoružanim helikopterima koji uz vojne svrhe služe još i za nadzor granica, medicinski prijevoz te zadaće domovinske sigurnosti (među ostalim i tijekom nedavnih požara u saveznoj državi California, te u svladavanju šteta od uragana Irma i Harvey). Nova narudžba je tu došla nakon nekoliko godina pauze, i obuhvaća dvije konfiguracije letjelica – 17 komada UH-72A za početnu obuku (Initial Entry Rotary Wing mission) u bazi Fort Rucker, savezna država Alabama, te još 18 primjeraka za misije izviđanja i nadzora (Observer/Controller mission) pri Centrima za borbenu obuku Kopnenih snaga SAD.

Zanimljivo je da isporuka ovih 17 helikoptera UH-72A za obuku u bazi Ft. Rucker dolazi u završnici višegodišnje pravne bitke kojom se nastojalo posao zamjene dotadašnjih obučnih helikoptera Kopnenih snaga SAD Bell TH-67 Creek otvoriti tržišnom natjecanju. Dok se tijekom trajanja tog postupka spomenutu obuku radilo na kombinaciji helikoptera UH-72A Lakota i postojećih TH-67, sad se očekuje i kompletno povlačenje iz službe helikoptera TH-67, koji su od 2013. godine i tadašnjeg donošenja reformskog programa „2013 Aviation Restructure Initiative“ (ARI) na putu podijeliti operativnu sudbinu vojnih helikoptera Bell OH-58 Kiowa Warrior. Zbog toga se očekuje i širi prelazak Kopnenih snaga SAD na obuku isključivo korištenjem helikoptera UH-72A Lakota, praćen dodatnim nabavkama ovih letjelica – budući je javno bila iskazana potreba za oko 97 vježbovnih Lakota.

Chris Emerson, Airbus Helicopters

Kako se moglo čuti od Chrisa Emersona, predsjednika Airbus Helicopters i čelnika te tvrtke za Sjevernoameričku regiju: „Ponosni smo da su se Kopnene snage SAD nastavile oslanjati na nas u pribavljanju ove svestrane sposobnosti u okviru njihove flote letjelica. Mi držimo neprekinuti rekord u osiguravanju programa izvrsnosti i podrške za ove letjelice, koji je unutar visoke kvalitete te zadanih okvira cijene“. Ovo su iz poduzeća Airbus Helicopter posebno istakli u svjetlu tvrdnji kako je UH-72A najpovoljniji vojni helikopter u službi SAD, po cijeni pribavljanja, posjedovanja i korištenja, kao ključan dio programa „2013 Aviation Restructure Initiative“ (ARI) Kopnenih snaga SAD. Ujedno je riječ i o primarnoj helikopterskoj platformi za obuku pri Avijacijskome centru izvrsnosti (Aviation Center of Excellence) Kopnenih snaga SAD, smještenom u već spomenutoj bazi Fort Rucker.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.