U Srbiju stigao prvi Airbus H145M helikopter

 

Kako javlja Tango Six, specijalizirani portal za zrakoplovne teme iz Srbije, danas oko 14 sati je na vojni aerodrom Batajnica kod Beograda sletio prvi od pet lakih višenamjenskih helikoptera Airbus H145M, kupljenih za Ratno zrakoplovstvo i protuzračnu obranu Vojske Srbije. Radi se o letjelici oznake „14501“, koja je 22. studenog 2018. prva prošla i službenu primopredaju u ruke Vojske Srbije, tijekom tadašnje posjete srpskog ministra obrane Aleksandra Vulina pogonima poduzeća Airbus Helicopters u njemačkom gradu Donauwörthu, oko 90 km sjeverozapadno od Münchena.

Iako se njegovu isporuku očekivalo do ožujka ove godine, helikopter buduće oznake „14501“ registriran je na putu prema Republici Srbiji jutros iza 11 sati, kada je iz Graza u Austriji krenuo preko Mađarske izvoditi svoj prelet u Beograd. Taj prvi od ukupno pet vojnih primjeraka helikoptera Airbus H145 u Srbiju stiže pod privremenom njemačkom civilnom registracijom D-HADD, koja je inače rezervirana za Airbus.

Spomenuti helikopter H145M pod oznakom „14501“ služit će u rukama RV i PVO Vojske Srbije prvenstveno za borbeno traganje i spašavanje. Na to ukazuje i njegova oprema – na desnoj skiji moniran je FLIR-ov Star Safire 380HDC, dok je na lijevoj skiji postavljen reflektor za pretraživanje TrakkaBeam A800. Uz to, ovaj je helikopter opremljen i dizalicom, fiksnom instalacijom za „fast-rope“ iskakanje, te mehaničkim sustavom WSPS (Wire Strike Protection System) za rezanje kablova i žica na koje bi se moglo naletjeti pri niskome letu.

Uz ove nove letjelice za Vojsku Srbije, službeni Beograd očekuje i isporuku još četiri helikoptera Airbus H145M za Helikoptersku jedinicu MUP-a Srbije. Službena primopredaja prva dva helikoptera iz ove skupine bila je zakazana za kraj prosinca 2018. godine, a i za njih se govorilo o isporuci u ožujku ili travnju ove godine. No, ispunjenje tih najava tek predstoji.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.