VS: najave pljušte, ali opreme nema

 

Ministarstvo obrane Republike Srbije potvrdilo je za dnevni list „Politika“ da je u pripremi opremanje pripadnika Vojske Srbije belgijskom automatskom puškom SCAR-L (Special Forces Combat Assault Rifles – Light, SCAR-L), proizvođača FN Herstahl. Navodno su Belgijanci poslali najbolji odgovor na poziv Srbije za nabavom naoružanja, dok se njemački „Heckler&Koch“ uopće nije oglasio. Upravo su ova dva proizvođača ušla u finale natječaja za izbor nove službene puške francuske vojske, nakon čega je izabrana puška HK416 njemačkog proizvođača Heckler&Kocha, a čitava priča predstavlja i jednu sasvim novu razinu problema za domaće proizvođače vatrenog oružja u Srbiji.

Iako u MORS-u nisu željeli konkretizirati koje će jedinice biti opremljene belgijskom puškom, naveli su da je Vojska Srbije „u planu razvoja i opremanja planirala opremanje određenih jedinica i snaga namijenjenih za izvršenje posebnih zadataka“. Neslužbeno se govori o tzv. „Projekt 1500“, prema kojem bi 1.500 vojnika – specijalnih snaga i pripadnika u međunarodnim operacijama – bilo opremljeno novom puškom i drugom modernom opremom. Također, nema još ni spomena ikakvim konkretnim rokovima kada bi SCAR-L trebao biti dostavljen i uveden u naoružanje Vojske Srbije.

Jednako misteriozan je i dolazak ruskih MiG-ova 29. Dok je rok – mjesec ožujak – već odavno prošao, sada se službeno više ne spominje nikakav datum. U intervjuu za Sputnik krajem ožujka general Bojan Zrnić, član Srpsko-ruskog komiteta za vojnotehničku suradnju, najavio je da će novi ruski MiG-ovi stići „u tjednima pred nama“.

„To je zahtjevan posao, to su ipak borbeni avioni, to nisu slatkiši, zahtijevaju duboke procedure koje moraju biti ispoštovane, zato ne treba raditi medijski pritisak da se kaže točan datum dolaska“,

rekao je Zrnić. Najavio je pritom i da se tijekom travnja očekuje dolazak ruske delegacije kako bi se nastavio razgovor o velikoj pomoći u sredstvima ratne tehnike za Kopnenu vojsku. „Ruska strana s pravom insistira da nema konkretnih objava dok se ne postigne dogovor o dodatnoj vojnotehničkoj pomoći“, naglasio je general VS Bojan Zrnić. Uoči predsjedničkih izbora, srbijanski premijer Aleksandar Vučić ponovno je 27. ožujka bio u Moskvi kod ruskog predsjednika Putina, kada se ispostavilo da unatoč brojnim obećanjima i najavama pristizanja brda ruske tehnike, Putin još uopće nije ni potpisao potrebnu dokumentaciju.

„Razgovarali smo i o vojno-tehničkoj suradnji. Putin je rekao da je osobno odobrio sve ono o čemu sam razgovarao sa Sergejom Šojguom, u vezi 30 borbenih oklopnih vozila, 30 tenkova T-72 i 6 zrakoplova MiG-29. Poslije današnjeg razgovora očekujem da predsjednik potpiše uredbu, što bi značilo da sve ono što smo dogovorili konačno stiže u Srbiju“,

rekao je Vučić nakon posjeta Moskvi. U međuvremenu je Vučić pobijedio na predsjedničkim izborima, ali niti jedan komad ruske tehnike nije upućen prema Srbiji. U međuvremenu se pojavila i glasina da MiG-ovi ne mogu doći u Srbiju zračnim putem jer su Bugarska i Rumunjska kao članice NATO-a zabranile prelet. Bugarsko Ministarstvo obrane je 07. travnja i službeno demantiralo ova naklapanja, jer „nikada nisu ni dobili zahtjev od Rusije da ti zrakoplovi prelete kroz bugarski zračni prostor“, a takav zahtjev nisu dobile ni tamošnje civilne zrakoplovne vlasti. Naznaka da su MiG-ovi na putu prema Srbiji i dalje nema, a kada će – ne zna se.

Za sada je najkonkretnija najava o jačanju Vojske Srbije došla iz usta ministra obrane Zorana Đorđevića na prijemu 22. travnja povodom Dana Vojske Srbije. Đorđević je najavio novih 1.100 radnih mjesta do kraja ove godine:

„Ministarstvo obrane i Vojska Srbije omogućava mladim ljudima da dobrovoljno služe vojni rok, što su oni prihvatili u velikom broju, sa željom da se potom i radno angažiraju u Vojsci Srbije, te je ove godine osigurano još 1.100 takvih radnih mjesta“,

najavio je Đorđević. Pritom je tako velika brojka pomalo upitna, uzme li se u obzir da VS već neko vrijeme ima problema s popunom. Đorđević je najavio i opremanje RV i PVO, kao i Kopnene vojske modernim topničkim oružjem i opremom, kao i predstojeći završetak opremanja prvih 1.500 vojnika „najsuvremenijom opremom za brze reakcije“, što će se nastaviti kako bi svaki srpski vojnik „bio već sada vojnik 22. stoljeća“. I to nas vraća na početak ove priče, i vječno pitanja – „kada“?

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.