“Sloboda 2017”: Predstava s pucanjem, promocijom MiG-ova i specijalaca

 

Obilježavanje 73. godišnjice oslobođenja Beograda u Drugom svjetskom ratu bilo je idealna prilika da se s proslavom ovog praznika, koji se uz pompu i predstavu intenzivnije slavi od 2014. godine, spoje dvije priče koje nikakve veze nemaju s antifašističkom borbom, ali su idealni povodi za reklamu. Ta dva događaja su primopredaja 5 od 6 pristiglih ruskih MiG-29 i proklamacija “Projekta 1.500”, iako nitko ni danas ne zna šta je to točno i tko je to “nešto” zaista smislio. Prethodnica kompletnog događanja bio je spektakularni dolazak šest MiG-29 koje je Ruska Federacija doduše poklonila Srbiji, koja potom treba platiti remont i modernizaciju. Modernizacija, doduše, nije još dogovorena, ali se o njoj i dalje priča. U medijima je javnosti najavljena spektakularna vježba pod prilično rogobatnim nazivom “Prikaz dijela operativnih sposobnosti Vojske Srbije povodom 73. godišnjice oslobođenja Beograda u Drugom svjetskom ratu Sloboda 2017”. Uz sve političare i službene goste, na Batajnicu je po procjena policije došlo i oko 20.000 građana, što je priličan uspjeh za događanje tijekom radnog dana.

Priča se nekako zahuktala, najviše zbog prikaza novopridobijenih MiG-ova. Iako se oni u srpskoj javnosti nazivaju “novi” – s time nemaju nikakve veze, ali je bilo zgodno prikazati javnosti koja se mjesecima pumpala preko tabloida, da će, čim stignu, ti avioni poletjeti i obarati sve što vide. Također, nekako simbolično provukao se i “Projekt 1.500” super opremljenih vojnika-specijalaca koji će biti kičma zaštite Srbije od terorista i svih ostalih prijetnji. Elem, posle razmišljanja o lokaciji izabrana je upravo Batajnica za ovu spektakularnu vježbu, što zbog udaljenosti od glavnog grada koji je inače faktički u polublokadi zbog građevinskih radova, što zbog većeg prostranstva za ono što se planiralo. Datum Dana oslobođenja Beograda, koji je ove godine pao u petak, bio je baš idealan za ovakav spektakl. U brošuri koja je podijeljena uoči početka vježbe, moglo se saznati da se “Sloboda 2017” sastojala od sedam elemenata, ako zanemarimo protokol i čekanje počasnog gosta, ministra obrane Ruske Federacije Sergeja Šojgua, koji je poprilično kasnio.

Dinamički dio programa

Po okupljanju svih gostiju i nabrajanja krenuo je dinamički dio vježbe – (1) prizemljivanje otetog zrakoplova, gdje je putnički avion igrao transportni AN-26, jedan od dva preostala koji lete u srpskom ViPVO, dok su ulogu presretača odigrala dva lovca MiG-29 koji se nalaze u sastavu srpske avijacije i koji ga prisiljavaju na slijetanje. Reklo bi se – standardna procedura. Na ovaj segment prikaza nadovezao se scenarij (2) u kojem su navodni teroristi prenosnim PZO sustavom ispaljenim s ramena oborili jedan od lovaca koji je prizemljio oteti putnički avion. Uslijedila je akcija spašavanja koju je vodio novonabavljeni Mil Mi-17V5 s oznakom HT-49, u pratnji dviju Gazela u verziji SA-342 Gama. Helikopteri su se spustili do oborenog pilota i izvukli ga iz opasne zone. (3) Treći prikaz bio je scena kada se oslobađa oteti avion, u ovom slučaju korišten je Jak-40, a prepad na njega izvršili su pripadnici Protuterorističke bojne Sokolovi, kao i dio protudiverzantske ekipe koja je iz aviona otklonila sumnjivi paket.

Nekako dinamičniji i uzbudljiviji bio je (4) prikaz padobranskog desanta i napada oklopnih vozila koje su činili BRDM-2, Lazar 3 i BOV M-86. U ovom spektakularnom napadu na “zauzeti” aerodrom bilo je eksplozija i otvaranja vatre iz oklopnih vozila. Jedino što se može zamjeriti bila je velika udaljenost ovog dijela vježbe od tribine za goste i nepostojanje još jednog video zida na kome bi bio prikazan taj napad. (5) Prikaz protuterorističke vježbe nastavljen je prepadom na teroriste, u izvedbi pripadnika bojne Vojne policije specijalne namjene Kobre, koji su munjevito riješili situaciju. Preostala dva dijela dinamičke vježbe također su prošla s korištenjem BOV M-86 Vojne policije uz uporabu helikoptera, gdje je nositelj vježbe bio transportni Mi-17V5. Konačno, dinamički dio završen je naletom zrakoplova J-22 Orao (5 komada), tri Supergaleba G-4, ukupno 6 primjeraka školskog aviona Lasta V-54 (kojima su upravljali pripadnici “Vazduhoplovnog opitnog centra”), 9 primjeraka helikoptera Gazela u borbenoj i neborbenoj varijanti, te dva transportna helikoptera Mi-8 i Mi-17.

Ono što je prisutne na aerodromu oduševilo bila je ruska akro-grupa Striži. U programu su nastupili sa 6 aviona MiG-29 izvodeći složene figure poput piramide, strijele, koverte, tulipana i ogledala. Moglo se vidjeti da je publika bila iznimno oduševljena tim prikazom, pa je i slijetanje zadnja dva para Strižovih MiG-29 dočekano aplauzom i ovacijama publike. Komad s pucanjem i eksplozijama, koliko se moglo vidjeti, tu istu publiku i nije nešto posebno zanimao – ono zbog čega je većina došla bilo je vidjeti tih 5 čuvenih MiG-ova koji su stigli iz Rusije.

MiG-29 kao heroji publike

Na stajanci nasuprot publike koja nije, za razliku od novinara, imala pristup do aviona, bilo je postrojeno 5 MiG-ova 29, kao dio ruske donacije, i jedan srpski MiG 29 koji je, za razliku od ruskih, na sebi imao i prigodnu naljepnicu iz 2012. (povodom proslave 100 godina zrakoplovstva u Srbiji). Svi MiG-ovi su bili naoružani u kombinaciji raketa zrak-zrak R-27 i R-73, ili R-27 i R-60, ili R-60 i nevođenih raketa. Priča o dolasku novih raketa R-77 se ipak pokazala kao mit i novinarska patka.

Istina za volju, i sam predsjednik države Aleksandar Vučić najavio je ponovo modernizaciju svih 9 aviona MiG -29, iako njegovi podređeni tvrde da sada modernizacija nije u planu niti se o tome još pregovara. Unatoč tome, Vučić je rekao da će avioni dobiti novi radar i nove rakete. Za sada predstoji remont svih letjelica, njihovo prilagođavanje (ugradnja u ruske primjerke navigacijskih uređaja predviđenih standardima ICAO, koje ruske letjelice nisu imale). Također, sustav za elektroničku borbu “Gardenija”, koji je bio ugrađen u letjelice verzije 9.13, izvađen je još u Rusiji, iako se to negiralo i tvrdilo da su one stigle s njim. Priča o modernizaciji ostala je na dugačkome štapu, a ljudi su imali priliku vidjeti MiG-ove za koje se tvrdi da su novi, a zapravo predstavljaju samo održanje kontinuiteta dok se ne nabave nove letjelice i ne dođe do novca za takav složeni poduhvat.

Drugi najavljeni projekt nazvan je “Projekt 1.500” – opremanje 1.500 pripadnika Specijalne brigade i izviđačkih jedinica pri brigadama novom opremom i balističkom zaštitom. Ono što se moglo vidjeti je da se tu zapravo radi o donekle modificiranom projektu “Vojnik budućnosti VB-10”. Program obuhvaća sustav za upravljanje vatrom pješačkog naoružanja – niz optoelektroničkih ciljničkih sustava koji trebaju povećati efikasnost upravljanja vatrom u borbenim uvjetima od gradova do ispresijecanog zemljišta – zatim zapovjedno-informacijski sustav na razini pješačkih postrojbi integriran u združene taktičke grupe, prijenosna računala umrežena putem osobnih radija i komunikacijske opreme integrirane u borbena vozila (u ovom slučaju Lazar 3 na kotačima). Vojnici su dobili i novi sustav balističke zaštite, od pancirnih prsluka, kaciga, do uniforme koja treba omogućiti visoku razinu preživljavanja u uvjetima protivničke vatre.

Na ceremoniji nakon postrojavanja najavljen je i nastavak ovog projekta pod oznakom “1.500+”, mada za sada nitko ne znači šta to zapravo znači. Ovako i onako, generator kompletnog spomenutog opremanja je firma SDPR. Ono što je svima upalo u oko prilikom promocije tih 1.500 vojnika koji su došli do tribine s gostima – bio je način dolaska specijalaca. Umjesto, kako se podrazumijevalo, strojevim ili marševskim korakom, ti vojnici su nekih 200 metara bukvalno prošli trčeći uz davanje ritma, što je neke podsjetilo na bliskoistočne zemlje i njihov način marširanja na vojnim paradama. Neki su tvrdili da im je to sve ličilo na rimsku kohortu, ali većina smatra kako je u pitanju bilo kopiranje nekog bliskoistočnog modela. Ostalo je nejasno zašto, kada se za takve stvari dugo koristio strojev ili marševski korak naslijeđen iz JNA. Posjetitelji na Batajnici tog su dana mogli po prvi put i ući u zapovjedno-upravljačku stanicu raketnog sistema S-125 Neva, u kojoj je sjedila posada koja je svojedobno oborila F -117A i F-16, a moglo se vidjeti i izviđačke radare, te tehniku iz paketa ponude poduzeća Yugoimport SDPR.

Prisutni na vježbi “Sloboda 2017” imali su priliku vidjeti i bitnicu samohodnih top-haubica Nora B-52 K-I koje bi, prema najavama, uskoro trebale ući u sastav Mješovite topničke brigade Vojske Srbije. Promociju je imala i nova haubica “Aleksandar” s automatskim punjačem koja, što je zanimljivo, nije bila prikazana na kraćoj izložbi za rusku vojnu delegaciju i ministra Šojgua. Njima je od naoružanja prikazan projekt moderniziranog Orla, oklopno vozilo Miloš M-16 i Taktički balistički sustav Šumadija s raketama, koji je premijeru imao u lipnju na Sajmu naoružanja. Inače, što se tiče borbenih oklopnih vozila Lazar, najavljeno je i njihovo uvođenje u službu, i to 16 komada do sredine iduće godine. Međutim, na ovoj vježbi bilo je uočljivo pokazivanje vozila Lazar samo s OWS (Overhead Weapon Station) kalibra 12,7 mm umjesto kupole s topom od 30 mm. Ostalo je nejasno čiji su to bili prikazani Lazari – s obzirom da će vojska imati top od 30 mm, a taj se na TT zboru nije pojavio, ali jesu Lazari sa stanicom kalibra 12,7 mm, inače rađeni za žandarmeriju.

Iz svega bi se mogao izvući zaključak da je vojna vježba postigla svoj cilj. MiG-ovi su promovirani i građani su se konačno mogli uvjeriti da su tu. Ujedno, promovirana je i nova oprema za Specijalnu brigadu, iako je ostalo nejasno da li će ta oprema ikada ući u postrojbe. U svakom slučaju – marketinški dobro odrađen posao. Da li će MiG-ovi stvarno i poletjeti do sredine iduće godine ostaje za vidjeti. Da li će specijalci stvarno i dobiti novu opremu, i to ostaje za vidjeti. U svjetlu priče o hrvatskoj kupovini lovačkih aviona jedna druga stvar će ipak i dalje puniti stupce na portalima i novinama – tko je bolji, MiG-29 ili F-16.

 

* Tekst: Andrej Mlakar, novinar iz Beograda. Slike: Andrej Mlakar, Petar Mežnarek, Ministarstvo obrane Republike Srbije

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.