Poletio prvi ruski MiG-29 doniran Srbiji

 

Kako saznaje portal Tango Six, jučer je s vojnog aerodroma Batajnica,  gotovo 10 mjeseci nakon pristizanja u Srbiju, poletio prvi lovački avion MiG-29 koji je Srbiji donirala Ruska Federacija. Kako saznaje T6, riječ je jednosjedu 9.12A, evidencijskog broja 18151.

Da podsjetimo, u razdoblju od 2. do 4. listopada prošle godine Srbiji je iz Rusije isporučeno 6 lovaca MiG-29, od kojih je jedan (jednosjed 9.13) zbog isteka resursa odmah bio vraćen na generalni remont u ruski 121. remontni zavod iz Kubinke. Tako je 20. listopada, prilikom priredbe „Sloboda-2017“, bilo prikazano 5 aviona, i to jedan jednosjed 9.12A, dva jednosjeda 9.13 i dva dvosjeda 9.51A.

Radovi na „ruskim“ MiG-ovima na Batajnici

Odmah nakon završetka ovog događaja na doniranim ruskim avionima započeli su radovi u hangaru aerodroma Batajnica,  koji su obuhvaćali sve neophodne preglede i radnje, ne bi li se utvrdilo njihovo tehničko stanje radi daljnjeg produžetka životnog vijeka. Ujedno je rađeno i na dovođenju ovih aviona na razinu postojećih srpskih letjelica istog tipa – koji su u razdoblju od 2007. do 2011. godine u velikoj mjeri bili dovedeni na standard MiG-29SD. Treba napomenuti i kako se šesti donirani avion još uvijek nije vratio s remonta u Rusiji.

U međuvremenu je srpska lovačka avijacija i dalje u teškoj situaciji. Od tri dostupna MiG-29, koja uključuju i jednog dvosjeda, na dva aviona (jednosjed i dvosjed) u svibnju su istekli resursi, ali su oni i pored toga nastavili letjeti. Četvrti MiG-29 iz inventara Vojske Srbije nije letio još od 2010. godine. Također, letio je i samo jedan dvosjed MiG-21, dorađen da bi mogao biti naoružan raketama zrak-zrak, te je tako čak bio korišten i u dežurstvima lovačkog dvojca iz okvira sustava PZO Srbije. Preostala dva dvosjeda MiG-21, koja su bila aktivna posljednjih godina, nisu skoro primijećena u letu.

 

* tekst autora Živojina Bankovića objavljen je 28. srpnja 2018. godine na specijaliziranom zrakoplovnom portalu Tango Six (https://tangosix.rs/), a u originalnom izdanju može se naći na adresi: https://tangosix.rs/2018/28/07/sa-batajnice-poleteo-prvi-mig-29-koji-je-rusija-donirala-srbiji/

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.