Vojska Srbije sumirala 2013. godinu

 

Prije dva dana održana “Redovna godišnja analiza operativnih i funkcionalnih sposobnosti Vojske Srbije za 2013. godinu” zauzima status svojevrsne zanimljivosti u regiji. Riječ je o događanju koje je održano u utorak, 13. svibnja, u Domu Vojske Srbije u Pančevu. S jedne strane, na ovome je okupljanju bio zanimljiv sastav prisutnih gostiju – uz predsjednika države, Tomislava Nikolića ondje se okupio vrh obrambenog sektora Republike Srbije (ministar obrane Bratislav Gašić i njegov državni sekretar Zoran Đorđević, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, te “najodgovornije starešine Ministarstva odbrane i Vojske Srbije“), ali bez prisustva i predsjednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića, koji je taj dan proveo u Sarajevu.

O obrani – tajno

S druge strane, sadržaj ovog događanja kao da je prilično odgovarao predstavljanju  godišnjih pregleda stanja u nacionalnim obrambenim sektorima, za period protekle kalendarske godine – što je i poprilično uobičajena stvar za ovo doba godine. Na portalu Obris.org pozabavili smo se usporedivim aktivnostima u Crnoj Gori, Sloveniji i Hrvatskoj. Sve su te navedene aktivnosti pripravljene u nacionalnome sektoru obrane, da bi onda obuhvatile kompletnu vladu, a tek onda ostale aktere vlasti u pojedinim državama. Dok je po državama varirala i uključenost pojedinog nacionalnog parlamenta u postupak sumiranja stanja, tim prikazanim postupanjima zajednička je jedna doza transparentnosti. Naime, u svim je ovim slučajevima spomenuti dokument, ta “Redovna godišnja analiza operativnih i funkcionalnih sposobnosti” (pod kojim god da ga nazivom vodila pojedina država), na kraju postupka njegova donošenja i objavljen u javnosti – što u Srbiji nije slučaj.

Sumiranje rada, u zatvorenome krugu

No, iako raspravljena u zatvorenome krugu, ova je analiza ipak obuhvatila sagledavanje uvjeta u kojima je Vojska Srbije tijekom 2013. godine izvršavala svoje zadatke. Pri tome, navodno se posebno razmatralo ispunjavanje ciljeva zadanih dokumentom “Smjernice predsjednika Republike Srbije za izgradnju operativnih i funkcionalnih sposobnosti Vojske Srbije za period 2013–2018. godine“, sposobnost izvršavanja misija, rezultati postignuti u prethodnoj godini, te pitanja vezana uz održavanje i razvoj sposobnosti Vojske Srbije. Naravno, kao i u ostatku regije – pri tome se posebno bolnom točkom, na kojoj se želi pojačano raditi, pokazalo pitanje “opremljenost Vojske Srbije“, za koje je ocijenjeno da ga “u narednom periodu treba unapređivati“.

O čemu se tu zapravo radi, bolje ilustriraju izjave ministra Gašića dane medijima u Srbiji prije tjedan dana:

Mi ove godine nastavljamo započete modernizacije borbenih sredstava i njihov remont, imaćemo značajna opremanja i infrastrukturna ulaganja, a prioriteti su dalje opremanje jedinica Vojske Srbije koje se upućuju u mirovne misije, nabavka opreme za jedinice Vojske Srbije po modelu M-21, vazduhoplovstvo treba da dobije nove školske avione ‘Lasta’, nastavljamo razvijanje našeg telekomunikacionog sistema, a poboljšaćemo i uslove za bezbedno skladištenje ubojnih sredstava“.

Jedino, uz ovaj optimistični ton, tom istom prilikom Gašić je i pomalo spustio loptu – istaknuvši kako po pitanju novih borbenih zrakoplova za Srbiju treba “imati u vidu stvarne mogućnosti države“. Po Gašiću – kako vremena nisu laka, kupovina aviona nije planirana iz budžetskih sredstava za ovu godinu, ali oni ostaju dio plana o kome će odlučivati država. Ukratko – tko to baš voli, neka im se i nada!

Nakon analize – igrarije za uzvanike

Red je da ponekad i dužnosnici vide vojsku te njihovu opremu!

Za sam kraj spomenutog vojno-obrambenog okupljanja ostavljen je još jedan kuriozitet. Naime, provedbi analize slijedio je “prikaz dijela naoružanja, opreme i publikacija Vojske Srbije“, te onda još i prikaz operativnih sposobnosti Specijalne brigade, održan u vojarni „Rastko Nemanjić“ u Pančevu. Kad već nije bila riječ o upoznavanju javnosti sa svim onim za što je Srbija tijekom 2013. investirala javna sredstva u sektoru obrane – barem se novome ministru obrane Bratislavu Gašiću i njegovim svekolikim gostima priredilo zabavu u obliku “nekoliko demonstracija vatrene i taktičke osposobljenosti” pripadnika Specijalne brigade Vojske Srbije.

Riječ je bila o čitavome nizu vrlo raznolikih aktivnosti – demonstriranju segmenata protuterorističkih i protudiverzantskih djelovanja, elemenata obuke u bliskoj borbi i borilačkim vještinama, gađanja u uvjetima ograničene vidljivosti, uklanjanju i uništavanju eksplozivne naprave te padobranskim skokovima. Uz to, kad je već bila prilika, obrambenome vrhu Srbije  prezentirano je na taktičko-tehničkom zboru i ponešto te opreme koju idućih godina treba unapređivati – izložen je vjerojatno onaj bolji dio naoružanja i opreme koju koristi Specijalna brigada. Na kraju su Predsjednik Republike Srbije, ministar odbrane RS i načelnik Generalštaba posjetili još i Spomen sobu te elitne postrojbe Vojske Srbije – čime je onda i završio taj dan obrambene analize te vojnih igara.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.