Srbija: (ne) vraća se obavezno služenje vojnog roka

 

General Ljubiša Diković

General Ljubiša Diković

Jučerašnje polaganje zakletve dobrovoljnih ročnika generacije „ožujak 2014.“ u 3 centra za obuku Vojske Srbije nakratko je izazvalo pomutnju u srbijanskoj javnosti. Naime, obraćajući se ročnicima na svečanosti u vojarni „Vojvoda Živojin Mišić“ u Valjevu, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković izjavio je:

„Često se može čuti mišljenje građana da treba vratiti redovno služenje vojnog roka, i mi nismo zatvorili tu mogućnost“.

Ta je izjava nakratko objavljena i na službenim stranicama Ministarstva obrane Srbije, kao dio vijesti o novim dobrovoljnim ročnicima, da bi uskoro nestala, a pojavilo se „Priopćenje“. U njemu se, kao službeni stav Ministarstva, iznosi:

„Trajno strateško opredjeljenje kojim se vrši profesionalizacija Vojske Srbije isključuje razmatranje i postavljanje na dnevni red pred državne organe pitanje redovnog služenja vojnog roka. Odluka o obustavi služenja vojnog roka nije predmet preispitivanja u Ministarstvu obrane, i samim time nije ni bila predviđena da bude tema u političkoj, stručnoj i vojnoj javnosti. Vraćanje na koncept obaveznog služenja vojnog roka isključilo bi pripadnike Vojske Srbije iz mogućnosti sudjelovanja u euro-integracijama i mirovnim misijama širom svijeta, za što već dobivamo priznanja, kao i u daljnjem povećanju operativne spremnosti za izvršenje svih vojnih zadataka“.

Na svečanosti u vojarni u Valjevu Diković je dodao kako će se „pronaći načina da se mladi obuče ponašati u situacijama koje su opasne po njihov život i okolinu“. Jučerašnje izjave načelnika Generalštaba VS dolaze u završnici rada na novim obrambenim zakonima – Zakonu  obrani i Zakonu o vojsci, za koje se očekuje da će se na jesen naći na klupama Narodne skupštine. Po onome što se do sada zna, u osnove obrambenog sustava trebali bi biti uključeni i stariji srednjoškolci. Iako se ne razmišljalo i o povratku nekadašnje predvojničke obuke u školske klupe, to se, navodno, ipak neće dogoditi. No ozbiljno se razmišlja kako i na koji način mlade naraštaje upoznati s osnovama iz sektora obrane. U tom kontekstu vjerojatno treba promatrati i jučerašnje Dikovićevo puštanje balona.

S jedne strane, zanimljivo je da Ministarstvo obrane Republike Srbije, uz upravno vođenje (a onda time i određeno političko djelovanje) – pokazuje volju svojim službenim priopćenjima određivati i opseg tema pogodnih za stručnu, te znanstvenu raspravu na teme vojske i obrane – što zapravo ima vrlo malo, ili čak nimalo veze s tim kakav će sustav služenja vojne obveze zapravo biti službeno na snazi u državi. S druge strane, jasno je da u Srbiji nema straha od opadanja interesa za aktualni sustav služenja vojne obveze, koji je posljednjih godina dobrovoljan. O tome svjedoči i činjenica da su povodom netom odrađenog ožujskog uputnog roka u redove VS primljena ukupno 453 kandidata za dobrovoljno služenje vojne obveze (od toga 48 žena), a prijavilo se njih 3104 ili – 608 posto od Plana uputa.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.