Vojska Srbije 2013. u 9 mirovnih misija

 

U Narodnu skupštinu Srbije jučer je na raspravu stigao „Godišnji plan upotrebe Vojske Srbije i drugih snaga odbrane u multinacionalnim operacijama u 2013. godini“, kojim se, među ostalima, regulira i sudjelovanje pripadnika VS u međunarodnim mirovnim misijama. Tako je u 2013. predviđeno sudjelovanje do 475 pripadnika VS i 15 MUP-a, i to za u 9 međunarodnih misija za Vojsku Srbije, i 4 za MUP Srbije.

Kao i do sada, srpski vojnici najaktivniji su u mirovnim misijama i operacijama Ujedinjenih naroda. Tako će i ove godine nastaviti s angažmanom u UN-ovim misijama u Kongu (MONUSCO), Liberiji (UNMIL), Obali bjelokosti (UNOCI), Libanonu (UNIFIL), Cipru (UNFICYP) i na Bliskom istoku (UNTSO). Također se nastavlja i sudjelovanje kapaciteta Vojske Srbije u okviru sistema „stand-by“ aranžmana Ujedinjenih naroda – UNSAS.

Tijekom 2013. nastavit će se i sudjelovanje u dvije, za VS nove misije – one pod okriljem Europske unije. Riječ je o misiji EU za obuku sigurnosnih snaga Somalijske republike u Republici Ugandi – EUTM Somalia, te vojnoj operaciji pomorskih snaga EU u Somalijskoj Republici – EU NAVFOR Somalia-ATALANTA. U obje ove misije vojnici Republike Srbije sudjeluju od prošle godine, u okviru nacionalnih nastojanja približavanja Uniji. Za pripadnike MUP-a Srbije rezervirano je gotovo upola manje misija – njih tek 4. Oni će također sudjelovati u UN-ovim misijama u Liberiji i na Cipru, te na Haitiju (MINUSTAH), kao i u civilnoj misiji EU za upravljanje krizama.

Angažman vojnika i policajaca Srbije u međunarodnim mirovnim misijama popraćen je i izdvajanjem oko 839 milijuna dinara iz proračuna RS za 2013. godinu.

Dok će zastupnici Skupštine Srbije o Godišnjem planu međunarodnih operacija za 2013. raspravljati ovih dana, prije tek nešto više od mjesec dana raspravili su i odobrili Godišnji plan upotrebe Vojske Srbije i drugih snaga odbrane u multinacionalnim operacijama u 2012. godini. S gotovo godinu dana zakašnjenja, i na samom isteku 2012. godine, odobrili su tada sudjelovanje pripadnika vojske i policiji u mirovnim misijama – u gotovo istom broju te istome rasporedu kojeg se najavljuje i za ovu godinu. Za pripadnike Vojske Srbije su također i u 2012. godini bile planirane UN-ove misije u Kongu, Liberiji, Obali bjelokosti, na Cipru, u Libanonu i na Bliskom istoku, kao i stand-by u UNSAS-u. Od EU-misija, tada su se po prvi put na repertoaru našle EUTM Somalia i EU NAVFOR Somalia-ATALANTA. U odnosu na ovu godinu, ni za policiju nije 2012. bila ništa drugačija – i tada su sudjelovali u UN-ovim operacijama u Liberiji, Cipru i na Haitiju, kao i u civilnoj misiji EU za upravljanje krizama.

Najveća promjena u 2012. godini odnosila se na djelovanja u okviru UN-ove misiju u Libanonu (UNIFIL), u kojoj Vojska Srbije sudjeluje od prosinca 2010. godine, s ukupno 5 pripadnika – stožernih časnika koji ondje djeluju u okviru španjolskog kontingenta. Zbog pogoršanja opće sigurnosno-političke situacije, u 2012. angažman srpskih vojnika u toj zemlji se povećao – pa je Vojska predložila, a Narodna Skupština Srbije prihvatila dodatno upućivanje 58 vojnika u Siriju. Radilo se tu o stožernim časnicima, medicinskome timu i dodatnoj postrojbi razine voda s pridodanim elementima potpore.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.