Unatoč političkom zastoju, OS BiH idu dalje

 

Načelnik GS OS RH, general Drago Lovrić, jučer je predvodio delegaciju OS RH koja se u vojarni „Sinovi Posavine“ u Bukovoj Gredi kod Orašja susrela s načelnikom Zajedničkog štaba OS BiH, generalom Antom Jelečom. Posjet se odvijao u sklopu ispunjenja Plana bilateralne vojne suradnje između Ministarstva obrane BiH i MORH-a, na temelju kojeg je i glavni inspektor obrane RH brigadni general Drago Matanović prošloga tjedna, od 26. do 28. studenog, posjetio svog BiH-kolegu, generalnog inspektora MO BiH brigadira Enesa Husejnovića. Glavne teme jučerašnjeg susreta bile su bilateralna vojna suradnja, školovanje pripadnika OS BiH u Republici Hrvatskoj, zajednička obuka pripadnika oružanih snaga obje zemlje u RH i BiH, te sudjelovanje u međunarodnim operacijama i zajedničkom vježbama. Razgovori su okončani promatranjem Vježbe zapovjednog mjesta i metodsko-pokazne vježbe na taktičkoj razini, u kojoj su sudjelovali pripadnici 3. pješačke bojna 6. pješačke brigade (3/6. pbr) Oružanih snaga BiH.

Nastavak razvoja obrambenog sektora

 

Inače, prvog dana prosinca Oružane snage BiH proslavile su svoj dan. Tom je prigodom vrh Ministarstva, na čelu s ministrom Zekerijahom Osmićem, i Zajedničkog štaba OS BiH (na čelu s načelnikom generalom Antom Jelečom) održao press-konferenciju o stanju i planovima OS BiH. Kao najznačajnije rezultate u 2013. godini Osmić je istaknuo daljnje jačanje sposobnosti institucija obrane za izvršavanje zakonskih zadaća te ispunjavanje ciljeva sigurnosne i obrambene politike BiH, angažman OS BiH u protuminskim akcijama, kao i u pružanju pomoći civilnom stanovništvu. Najavio je i intenziviranje aktivnosti na pridruživanju NATO-savezu, rješavanje viškova naoružanja i municije, rješavanje statusa perspektivne vojne imovine, te pokretanje novih zadaća koje uključuju obuku i jačanje sposobnosti OS BiH, pružanje pomoći civilnom stanovništvu, sudjelovanje u međunarodnim operacijama podrške miru, ispunjavanje međunarodnih obveza BiH na području obrane, te sudjelovanje u međunarodnim sigurnosnim i obrambenih organizacijama i regionalnim inicijativama. Odgovarajući na novinarska pitanja, ministar Osmić opovrgnuo je medijske napise kako Ministarstvo obrane ima najveći proračun jer, smatra, treba uzeti u obzir broj zaposlenih (a to je čak 10 tisuća vojnika), dok neke druge državne institucije imaju svega po 50-ak zaposlenih. Kada se napravi takva usporedba, smatra Osmić, onda se dolazi do zaključka da je proračun isti za sve institucije.

Samo dan kasnije, ministar Osmić službeno je najavio početak projekta „Etička linija“, kao rezultat višemjesečnih napora na reformi internog sustava za prijavljivanje i rješavanje nepravilnosti u radu Ministarstva obrane BiH. Povjerljivo i anonimno prijavljivanje nepravilnosti obveza je svih državnih institucija, proizašla iz “Strategije borbe protiv korupcije u BiH (2009. – 2014.)” i “Akcionog plana za provedbu Strategije za borbu protiv korupcije (2009. – 2014.)” – dokumenata koji nalažu uspostavljanje otvorenih komunikacijskih kanala za anonimne i neanonimne prijave o nepravilnostima. Time je Ministarstvo obrane postalo prvo državno tijelo u BiH koje je implementiralo ovaj projekt koji će, navodno, biti jednak za sve – od vojnika do ministra:

„Od ovog trenutka nitko u Ministarstvu odbrane, pa ni sam ministar, niti aktualni niti budući, ne može ukloniti niti korigirati prijavu ili prijave i dokaze o zloupotrebama koji se pošalju kroz sustav ‘Etička linija’. Kao ministar, garantiram efikasnu reakciju, postupak protiv odgovornih i zaštitu prijavitelja, preuzimanje odgovornosti i vođenje kompletnih mehanizama nulte tolerancije na sve nepravilnosti unutar institucija”,

naglasio je Osmić. Pri tome, manje se pažnje posvetilo činjenici da je prema navedenim dokumentima ove mjere bilo planirano uvesti prije najmanje dvije godine.

OS BiH u raljama političkog stanja u zemlji

 

Načelnik ZŠ OS BiH Anto Jeleč istaknuo je povodom Dana OS BiH kako se oružane snage već duže vrijeme obučavaju prema NATO–standardima, te ih primjenjuju, što se najbolje vidi u angažmanu pripadnika OS BiH u međunarodnim operacijama i misijama.

„Trenutno se u Misiji ISAF u Afganistanu nalazi 53 pripadnika OS, sedma rotacija 45 pripadnika Pješačke postrojbe OS u misiji ‘ISAF’ i deveta rotacija osam stožernih časnika u sastavu kontingenta OS SR Njemačke”,

rekao je Jeleč, dodavši kako ni angažman u ostalim operacijama i misijama nije za podcijeniti:

„OS BiH su u dosadašnjem razdoblju bile angažirane i uspješno realizirale niz misija, počevši od Etijopije i Eritreje, preko Iraka, do Konga i Afganistana gdje su misije i trenutno aktualne. Do danas je kroz ove misije sudjelovalo preko 800 pripadnika iz OS BiH“.

Pohvalio se i kako su OS BiH u ovoj godini ostvarile značajne i zapažene rezultate, među kojima se posebno ističe činjenica da je do sada deminirano oko 1.800.000 kvadratnih metara, pri čemu je pronađeno i uništeno 147 komada različitih tipova mina i 175 komada različitih vrsta neeksplodiranih ubojnih sredstava (NUS).

„OS BiH trenutno su angažirane na 15 deminerskih radilišta širom BiH s 31 manualnim odjeljenjem, dva tima za mašinsku pripremu zemljišta, dva tima PREGA (psi za otkrivanje eksploziva) i tri tima za generalno izviđanje s ukupno oko 250 deminera”,

pojasnio je Jeleč. Dodao je i da je težište obuke OS BiH u ovoj godini fokusirano na četiri glavna područja i to: (1) institucionalnu obuku u središtima za obuku ZOiD-a (po odobrenim planovima i programima, u okviru profesionalnog razvoja časnika i dočasnika u OS BiH), (2) izvođenje terenskih vježbi s vanjskim ocjenjivanjem, (3) ocjenjivanje po programu Koncepta operativne sposobnosti (OCC E&F) i (4) zajedničku obuku postrojbi OS BiH i EUFOR-a.

No iz dokumenta koji je Ministarstvo obrane BiH prigodno objavilo povodom Dana OS BiH (o stanju OS BiH u 2013. godini), vidi se da nije baš sve bilo za pohvalu. To se prije svega odnosi na katastrofalno političko stanje u zemlji, koje se reflektira na društvene i gospodarske procese u BiH – a što je u konačnici značajno utjecalo i na planiranje, organizaciju te realizaciju zadaća OS BiH. Tako se, među ostalim, navodi:

„Otežano funkcioniranje sustava logističke podrške zapovjedništava i jedinica doveli su do nedovoljnog i neredovitog snabdijevanja i zanavljanja resursa, neadekvatne podrške procesu obuke, ograničenja u izvršenju planskih i izvanrednih aktivnosti i usporavanja razvoja i modernizacije OS – to su samo neki od izazova koji su značajno ometali funkcioniranje OS u 2013. godini. Evidentno je da je najveći dio problema s kojima su se OS BiH suočavale izuzetno složen i da njihovo rješavanje i otklanjanje zahtijeva snažniju podršku MO BiH i ostalih državnih institucija.“

Državne institucije, međutim, i same se suočavaju s općim političkim unazađivanjem zemlje, pa je veliki optimizam očekivati da pomognu OS BiH u trenutku kada ni same ne mogu naći rješenja za vlastito osnovno funkcioniranje.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.