BiH: u sastavu Oružanih snaga i prvi časnici na ugovor

 

Ovoga tjedna Oružane snage Bosne i Hercegovine dobile su po prvi puta časnike na ugovor temeljem provedbe pilot-projekta s Velikom Britanijom. Jučer je u Sarajevu održana ceremonija povodom polaganja prisege i potpisivanja Ugovora o prijmu u djelatnu vojnu službu, u početnom činu časnika OS BiH, za 29 najuspješnijih kandidata iz građanstva. Oni su završili obuku u okviru pilot-projekta „Temeljna obuka časnika“ koji Ministarstvo obrane i OS BiH provode uz pomoć i potporu Veleposlanstva Ujedinjenog Kraljevstva i NATO stožera u BiH. Kroz ovaj projekt razvijen je za BiH prilagođeni model odabira, izobrazbe i obuke mladih ljudi iz građanstva, koji se primaju na početne časničke dužnosti, tj. na mjesto zapovjednika pješačkih vodova u činu potporučnika OS BiH. Osim 29 kandidata iz građanstva, ugovor je jučer potpisala i kadetkinja Almira Spahić, koja je obuku završila na Kraljevskoj vojnoj akademiji Sandhurst u Velikoj Britaniji.

„Potpuno smo uvjereni da ovaj projekt omogućava kompatibilnost procesa odabira i obuke s istim procesima u suvremenim vojskama, u kojem će naši mladi časnici biti prepoznati i u civilnom i u vojnom sustavu, ali i u međunarodnom okruženju. U ovim mladim časnicima mi smo dobili buduće lidere koji će svojim znanjem i vještinama, u vremenu koje je pred nama, predvoditi časnički kor Oružanih snaga BiH, koji će potpuno ravnopravno surađivati sa svojim kolegama iz oružanih snaga zemalja članica NATO-a i koji će preuzeti dio odgovornosti koju nose nove generacije“,

rekao je na svečanosti Zekerijah Osmić, ministar obrane Bosne i Hercegovine.

Zamjenik vrhovnog zapovjednika savezničkih snaga u Europi i operativni zapovjednik Misije EU ALTHEA, britanski general Sir Adrian Bradshaw, najavio je da će Ujedinjeno Kraljevstvo nastaviti pomagati pri regrutaciji i sljedećih generacija časnika. Ministarstvo obrane te Oružane snage BiH namjeravaju nastaviti ovaj projekt, s ciljem pomlađivanja časničkog kadra mladim i perspektivnim djevojkama i mladićima sa završenim fakultetom, a koji svoju daljnju karijeru vide u vojsci.

Samo dan ranije, u utorak, 16. prosinca, u Središtu za temeljnu obuku OS BiH u vojarni u Pazariću ugovore su potpisali i položili prisegu pripadnici 15. naraštaja kandidata na osnovnoj obuci vojnika. Ugovore za prijam u djelatnu vojnu službu u OS BiH potpisalo je ukupno 112 budućih vojnika, od čega je 9 žena. Do sada je ciklus obuke u Središtu za temeljnu obuku u Pazariću uspješno završilo 4084 kandidata i kandidatkinja, koji ujedno čine i najveći dio vojničkog sastava OS BiH.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.